ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ


«Κοινή παραδοχή είναι ότι η εργασία αποτελεί το “κλειδί” για την αυτόνομη διαβίωση και την κοινωνική ένταξη. Για τα άτομα με αναπηρία, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν εμπόδια και φραγμούς σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών για την πρόσβαση στην απασχόληση λειτουργεί ως μία ακόμη τροχοπέδη στην καθημερινότητα αυτών και των οικογενειών τους».

Με αυτή τη διακήρυξη έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου «Για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην εργασία και την κατάρτιση για τα άτομα με αναπηρία» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF)και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Στο Συνέδριο, που διοργανώνουν από κοινού το EDF με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), στην έδρα της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) στις Βρυξέλλες, παρευρίσκονται και χαιρετίζουν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της ETUC κ. John Monks, ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Staffan Nilsson και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. László Andor.

Στην κρίση, οι πολίτες με αναπηρία απολύονται πρώτοι και προσλαμβάνονται τελευταίοι

Σκιαγραφώντας την σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι «στην εποχή της κρίσης, στην εποχή της λιτότητας, στην εποχή της υποχώρησης της κοινωνικής Ευρώπης, απαιτείται πια μια νέα συμμαχία μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και των αναπηρικών κινημάτων σε εθνικό αλλά και επίπεδο. Μια συμμαχία γερή, που θα υπερασπίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, που θα διαμορφώσει μια νέα πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη ότι, μεσούσης της κρίσης, οι πολίτες με αναπηρία είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται». Ο πρόεδρος του Φόρουμ ζήτησε την εκ νέου αφύπνιση όλων αυτών των δυνάμεων της εργασίας, των σκεπτόμενων ανθρώπων και των ενεργών πολιτών, για να αντιπαρατεθούν στις δυνάμεις που θέλουν περισσότερη λιτότητα, περισσότερη φτώχεια και λιγότερο κοινωνικό κράτος – και ουσιαστικά εξυπηρετούν τους υπαίτιους της κρίσης, ρίχνοντας τα βάρη στους πιο αδύναμους από τους αδύναμους πολίτες.

Προτάσεις για άμεσο επανασχεδιασμό της πολιτικής της ΕΕ για την Απασχόληση των ΑμεΑ

«Όπλο» στα χέρια των ατόμων με αναπηρία, τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, είναι η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, που πρόσφατα επικυρώθηκε από την Ε.Ε., και μεταξύ άλλων απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας σε όλες τις φάσεις του εργασιακού βίου. Αυτό το νέο νομικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα στο αναπηρικό κίνημα να προτείνει πολιτικές που αναθεωρούν την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.

Παράλληλα, ένας από τους στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», είναι το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, αλλά και των ανδρών ηλικίας 20 - 64, να φτάσει το 75%. Είναι γεγονός ότι ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί, εάν δεν ληφθεί υπόψη η ομάδα των ατόμων με αναπηρία και δεν δοθεί προτεραιότητα στην απασχόλησή τους, δεδομένου ότι το 15% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας έχει κάποιο είδος αναπηρίας ή κάποιο μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας. Οι πολίτες με αναπηρία χρειάζονται πρόσθετη στήριξη, στοχευμένα μέτρα και εξατομικευμένη υποστήριξη, δεδομένου ότι ακόμη και αυτοί που εργάζονται, πέφτουν συχνά θύματα διακρίσεων, μέσω των υφιστάμενων στερεοτύπων που έχουν εργοδότες και συνάδελφοι, ή/ και θύματα ανισοτήτων στους μισθούς.

Τέλος, ο πρόεδρος του Φόρουμ επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, τα οποία σπάνια είναι διαθέσιμα, καθώς και την χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την χρηματοδότηση πολιτικών για την προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία.


    Στην κορυφή