ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ ΑΝΤΙΓΡΙΠΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Μετά τον υγειονομικό συναγερμό που σήμανε στην Ιταλία σχετικά με την ασφάλεια ενός τμήματος αντιγριπικών εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και τη συνακόλουθη απαγόρευσητης κυκλοφορίας τους, σειρά έχει τώρα και η Γερμανία. Aφορμή στάθηκε ο εντοπισμός λευκών υπολειμμάτων σε μία παρτίδα από φιαλίδια που περιείχαν τα επίμαχα εμβόλια.

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας διέταξαν ήδη από εχθές την απαγόρευση της κυκλοφορίας τμήματος των εμβολίων που προορίζονταν για την εγχώρια αγορά. Οι επίμαχες παρτίδες περιείχαν τα εμβόλια με τις ονομασίες Begripal – γνωστό στην αγορά και ως Agripal- και Fluad. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Paul Ehrlich που ασχολείται με τους σχετικούς ελέγχους για την κυκλοφορία εμβολίων επεσήμανε πως πρόκειται για προληπτική απαγόρευση, ύστερα από υπόνοιες που δημιουργήθηκαν γύρω από την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει αναφορές για παρενέργειες και κρούσματα μολύνσεων.

Απαγορεύσεις αντιγριπικών εμβολίων στην ΕΕ

Eκτός από την Ιταλία και τη Γερμανία, τόσο η Αυστρία όσο και η Ελβετία έχουν προχωρήσει ήδη σε άρση της άδειας κυκλοφορίας παρτίδων παραγωγής των συγκεκριμένων εμβολίων. Ο ελβετικός οργανισμός φαρμάκων Swissemedic έκανε λόγο για επικίνδυνα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα επίμαχα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis παράγονται στην Ιταλία.

Ήδη το ιταλικό υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ενδελεχείς έρευνες ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού εντοπίστηκαν έγκαιρα. «Τέτοιου είδους μολύνσεις ενδέχεται να συμβούν κατά τη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Novartis, συμπληρώνοντας πως δεν συντρέχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της δράσης του φαρμάκου.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης και οι ιδιαιτερότητές τους

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΕ), ο ιός της γρίπης κάθε χρόνο μεταλλάσσεται, εμφανίζοντας νέα χαρακτηριστικά. Έτσι το αντγριπικό εμβόλιο που κυκλοφόρησε σε μία χρονιά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και την επόμενη. Πρόκειται λοιπόν από τα πιο ευρέως διαδεδομένα εμβόλια παγκοσμίως, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και ζήτησή τους κινείται κάθε χρόνο με ταχύτατους ρυθμούς.

Εντούτοις η παραγωγή τους ενέχει πολλές δυσκολίες. Ο κατασκευαστής οφείλει να περάσει κάθε τεμάχιο της μαζικής παραγωγής από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Κάθε επιμέρους κομμάτι πρέπει να πληροί μία σειρά αυξημένων ποιοτικών και υγειονομικών κριτηρίων. Τα προβλήματα όμως εμφανίζονται συχνά όταν πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο εμβόλιο στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με τη φαρμακευτική Sanofi Pasteur, κάθε κύκλος παραγωγής διαρκεί από 6 έως 22 μήνες. Εάν διαπιστωθούν ελαττώματα σε μία παρτίδα παραγωγής, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική διάθεση του εμβολίου, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και απογοήτευση στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που εμβολιάζονται τακτικά κατά της γρίπης.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr


    Στην κορυφή