ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ: ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ



Το Ε.Ι.Α.Χ., (Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού), έδωσε το παρόν στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΣΝΕ (Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος), με τις ομιλίες των εκπροσώπων της επιστημονικής ομάδας Υγείας του Ε.Ι.Α.Χ., που πραγματοποιήθηκε από τις 10 - 13 Μαΐου 2011, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου.

Ο Δρ Πάνος Ευσταθίου, επιστημονικός σύμβουλος του Ε.Ι.Α.Χ. σε θέματα υγείας, στη διάλεξη που έδωσε παρουσία 2.000 νοσηλευτών ανέπτυξε το θέμα: «Αντιμικροβιακός Χαλκός: Νέα προσέγγιση για την πρόληψη Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και τη Δημόσια Υγεία». Η διάλεξη του Δρ Πάνου Ευσταθίου προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων όπως αυτό καταγράφτηκε από τις πολλές ερωτήσεις και το διάλογο που αναπτύχθηκε, πιστοποιώντας την αναγκαιότητα εφαρμογής αντιμικροβιακών υλικών σε νοσοκομειακές μονάδες ως επιπλέον μέτρο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών. Την Παρασκευή η Δρ Κατερίνα Καραγεώργου, μέλος της επιστημονικής ομάδας Υγείας του Ε.Ι.Α.Χ., σε ειδική ενότητα του συνεδρίου ανέλυσε το θέμα: «Σύγκριση αντιμικροβιακής δράσης κραμάτων χαλκού και αμινογλυκοσιδών έναντι πολυανθεκτικών βακτηρίων», που περιελάμβανε τα αποτελέσματα της συγκριτικής έρευνας που έγιναν από την ομάδα: Ευαγγελία Κουσκούνη-Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοπαθολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Ιωάννα Τσούμα, Ειδικευμένη Ιατρός Βιοπαθολογίας, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Ιωάννης Πατίκας, Ειδικευμένος Ιατρός Βιοπαθολογίας, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Κατερίνα Καραγεώργου, Δρ Ιατρός Βιοπαθολόγος, MSc, ΚΕΕΛΠΝΟ/ΕΚΕΠΥ, Μαρία Τσερώνη, Νοσηλεύτρια ΤΕ, ΜΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Συντονίστρια Ιατρικών Υπηρεσιών Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Ζαχαρούλα Μανωλίδου, Νοσηλέυτρια ΠΕ, MSc, Αναπληρωτής Ιατρικών Υπηρεσιών Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Πάνος Ευσταθίου, Δρ Ιατρός Ορθοπαιδικός, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 και Ιωάννα Αγραφά, Διοικητικός ΔΕ, Ιατρικές Υπηρεσίες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.




ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, στην Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.


    Στην κορυφή