ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ


Την έντονη διαφωνία της τόσο με την εργασιακή εφεδρεία όσο και με την έκτακτη εισφορά εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ παράλληλα καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στις απεργίες στις 5 και 19 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε:

« 1. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι, έστω κι αν ένας εργαζόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο απολυθεί μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, θα ξεκινήσουμε απεργία και θα πρωταγωνιστήσουμε σε καταλήψεις διοικήσεων και ταμείων, και στο συντονισμό του αγώνα όλων των υγειονομικών.
2. Προειδοποιούμε επίσης ότι δεν θ’ αφήσουμε να καταστραφεί το μέλλον των νέων συναδέλφων, μέσω περικοπών θέσεων ειδικότητας. Διαφωνούμε ριζικά με τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας και θα προκηρύξουμε κινητοποιήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους (φοιτητές ιατρικής, γιατρούς σε αναμονή για ειδικότητα), εφόσον κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών ιατρικής ενάντια στους φραγμούς στην εκπαίδευσή τους.
3. Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή από τον κρατικό προϋπολογισμό σε λειτουργικές δαπάνες, μισθούς και εφημερίες. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους.
4. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σχέδιο εφημέρευσης των νοσοκομείων (εφημερία τομέων), που στην πράξη θα οδηγήσει σε τραγική μείωση του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών και σε ουσιαστική κατάργηση των ιατρικών ειδικοτήτων (π.χ. οφθαλμίατρος θα εφημερεύει για ορθοπεδικά). Οι συνέπειες για τους ασθενείς θα είναι καταστροφικές.
5. Με αφορμή τη σύμβαση των ιδιωτικών ασφαλιστικών με τα δημόσια νοσοκομεία –άλλος ένας τρόπος υπόκλισης της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα- τα 2/3 θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και μόνο το 1/3 από την ιδιωτική ασφάλιση. Τονίζουμε ότι α) Θα μειωθούν περαιτέρω σε πανελλαδικό επίπεδο οι διαθέσιμες κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία β) θα δημιουργηθούν πολλαπλές ταχύτητες στην ποιότητα περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών.
6. Η κυβέρνηση στην πράξη καταργεί πλειάδα δομών ψυχικής υγείας, κέντρων απεξάρτησης και κέντρων αποκατάστασης αναπήρων, στέλνοντας στον Καιάδα τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας.
7. Καλούμε τα μέλη μας ν’ αρνηθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, γιατί δεν είναι δίκαιο τα βάρη της κρίσης να τα φορτώνονται πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι.
8. Συμμετέχουμε μαζικά στις απεργίες στις 5 και 19 Οκτωβρίου και σε όλες τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και διεκδικούμε δημόσιο, ποιοτικό και δωρεάν σύστημα υγείας με μόνιμους εργαζόμενους ικανοποιητικά αμειβόμενους».


    Στην κορυφή