ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΟΙ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


Ανίκανα να αντιμετωπίσουν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις γίνονται ολοένα και περισσότερα είδη αντιβιοτικών, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς πολλά είδη βακτηριδίων αντιστέκονται στη φαρμακευτική αγωγή.

Βασικότερος λόγος είναι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών για το παραμικρό, κυρίως μάλιστα σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού. Ακόμη όμως και στη Δύση, όπου η διάθεση φαρμάκων ελέγχεται, το σύστημα ενθαρρύνει τους γιατρούς να καταπολεμούν τους ιούς με φάρμακα.

Αυτό που ανησυχεί όμως περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν σταματήσει την έρευνα πάνω στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, κυρίως λόγω κόστους, με αποτέλεσμα σήμερα μόνο δύο μεγάλες εταιρίες να έχουν ενεργά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το εξαιρετικά επικίνδυνο ένζυμο NDM1, που είναι ανθεκτικό ακόμα και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά και έχει αρχίσει ήδη να ανιχνεύεται σε μεγάλη γκάμα βακτηρίων, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί, καθώς κανένα νέο φάρμακο δεν έχει περάσει καν στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση κανένα αποτελεσματικό φάρμακο για το συγκεκριμένο ένζυμο δεν θα κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Οπως επισημαίνουν πάντως οι ειδικοί, η ραγδαία αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην επιτυχία πολλών χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου.

Πηγή Espresso


Σχετικά άρθρα
- NDM-1 O νέος εχθρός

- Αχρήστευσε όλα τα αντιβιοτικά!



    Στην κορυφή