ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ


Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ώρα 19 00’ στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής, θα αναγορεύσει τους κ. Μαντζώρο Χρήστο και Τσώκο Γεώργιο Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Harvard σε επίτιμους διδάκτορές της.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου Ιατρικού στερεώματος αυθεντίες ο καθένας στον τομέα της Ιατρικής που υπηρετεί.

Ο Χρήστος Μαντζώρος είναι Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα είναι Διευθυντής στο Τμήμα/Κλινική της Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού των τριών Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου Harvard Boston VA Healthcare System καθώς και στη μονάδα Διατροφής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess Medical Center (που είναι το κύριο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard) και του κέντρου Joslin Diabetes Center στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης.

Ο κ. Μαντζώρος αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Ναυπλίου και στη συνέχεια από την Ιατρική Σχολή Αθηνών με «Άριστα», όπου και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές του, λαμβάνοντας τον τίτλο του διδάκτορα επίσης με «Άριστα». Υπηρέτησε τη θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός.

Ακολούθως μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σε διάστημα 7 ετών απέκτησε 2 Masters και τρεις τίτλους ειδικοτήτων. Έχει πιστοποίηση για τις ειδικότητες της Παθολογίας, της Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού καθώς και της Κλινικής Διατροφολογίας. Έχει master Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Κλινικής Έρευνας Επιστημών Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο κ. Μαντζώρος ανήλθε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και έφθασε στις κορυφαίες θέσεις του πρώτου αξιολογικά Πανεπιστημίου παγκοσμίως σε λιγότερα από 12 έτη μετά την εκπαίδευσή του. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων στα αγγλικά με τίτλους «Παχυσαρκία και Διαβήτης» και «Διατροφή και Μεταβολισμός» με περισσότερες από δύο εκδόσεις το καθένα. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν περισσότερα από 340 ιατρικά άρθρα που είναι στο δίκτυο Medline, περισσότερες από 65 δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες στα πλαίσια της συνεργασίας του με την ερευνητική ομάδα « Look Ahead» καθώς και πάνω από 120 κεφάλαια σε βιβλία και ανασκοπικά άρθρα. Οι δημοσιεύσεις του έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 16.000 φορές ως παραπομπές από άλλους ερευνητές και ο δείκτης Hirsch Index είναι 68. Επιπλέον, είναι ο εκδότης του περιοδικού «Metabolism, Clinical and Experimental», ενώ συμμετέχει ως μέλος συντακτικής επιτροπής πολλών άλλων περιοδικών.

Έχει τιμηθεί με μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων.

Ερευνητικά ο κ. Μαντζώρος είναι πρωτοπόρος στην ανακάλυψη του λιπώδους ιστού ως ενδοκρινούς αδένα που εκκρίνει μια πλειάδα ορμονών. Κατόπιν αυτών ανακαλύφθηκε μια σειρά διαγνωστικών εργαλείων, αλλά και καινούριων φαρμάκων για τα νοσήματα που συνδέονται μ’ αυτόν. Δύο από τα φάρμακα αυτά (λεπτίνη, ΙΝΤ31) βρίσκονται στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών (φάση ΙΙΙ), πριν τη χρησιμοποίησή τους στην καθημερινή κλινική πράξη.

Άλλωστε και η αντιφώνηση και ομιλία του τιμώμενου Καθηγητή Χρήστου Μαντζώρου κατά την τελετή αναγόρευσής του θα έχει τον τίτλο « Ο λιπώδης ιστός ως ενδοκρινές όργανο: Πορεία από το γονιδίωμα σε νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Ο κ. Μαντζώρος έχει εκπαιδεύσει και αναδείξει ή επιβλέψει διδακτορικές διατριβές πολλών Ελλήνων νέων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης ως Διευθυντές μεγάλων Ιατρικών Εταιρειών ή ως Καθηγητές Ιατρικής σε κορυφαία Πανεπιστήμια σε πολλές χώρες πέραν της Ελλάδας. Επίσης, έχει μακροχρόνιες επιστημονικές συνεργασίες με Νοσοκομεία και Εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει εκπαιδεύσει και αναδείξει πληθώρα νέων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.



Ο Γεώργιος Τσώκος είναι Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και Διευθυντής του Τμήματος/Κλινικής Ρευματολογίας στο κύριο Πανεπιστημιακά Νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Τσώκος γεννήθηκε στο Μίστρο Ευβοίας και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το 1975 πήρε το δίπλωμα ECFMG ενώ το 1977 έλαβε το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Βιοστατιστική από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών (1976-79) και πήρε τον Ελληνικό τίτλο ειδικότητας στην Παθολογία (1979).

Το 1979-85 μετέβη στο National Institute of Health (ΝΙΗ), στη Bethesda του Maryland (MD) των ΗΠΑ. Αρχικά ως υπότροφος του διεθνούς Κέντρου Fogarty (1979-81) μετά ως Επισκέπτης Ερευνητής (1981-82) και τέλος ως Επισκέπτης Επιστήμονας (1982-85). Ειδικεύθηκε στην Παθολογία (ως Resident) στο Combined Veterans Administration (VA) Medical Center Georgetown University Program, Washington, DC (1981-82. Το 1981 πήρε τον Ελληνικό Τίτλο Ειδικότητας στη Ρευματολογία, το 1983 πήρε το Δίπλωμα του American Board of Rheumatology, και το 1986 πήρε το Δίπλωμα του American Board of Diagnostic Laboratory Immunology. Ο κ. Τσώκος έλαβε δύο Τιμητικά Διπλώματα, Master of Arts, από το Harvard University (2007) και Διδακτορικά Διπλώματα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(2009) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2011).

Ο κ. Τσώκος έχει λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα. Από το 1983 έως το 2008 διετέλεσε κατά σειρά Clinical Assistant Professor (1983-86), Associate Professor (1987-91) και τέλος Professor (1991-2008) στο Department of Medicine, Uniformed Services University of Health Sciences, Bethesda, MD. Για ένα μικρό διάστημα (1989) υπήρξε Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα έτη 1997-2007 ήταν Professor of Molecular/Cell Biology, στο Uniformed Services University of Health Sciences, Bethesda, Maryland. Τα έτη 2006-2007 διετέλεσε Visiting Professor of Medicine, Harvard Medical School, Boston, MA. Επίσης, είχε κατά διαστήματα διάφορες άλλες ακαδημαϊκές θέσεις όπως, Adjunct Professor, ή Research Professor, σε έξι Αμερικανικά Πανεπιστήμια και Guest Professor στο South Central University, Changsha, China (2009-2014).

Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά καθήκοντα ο κ. Τσάκος άσκησε και Διοικητικά καθήκοντα σε πολλές διοικητικές θέσεις στο Walter Reed Army Medical Center, Chief Rheumatology/Immunology Research, Department of Medicine, C-Chief in Clinical Investigation, Chief in Department of Clinical Physiology, Director in Division of Immunology and Rheumatology, Department of Medicine, Vice-Chairman of Medicine for Research Programs, and Director in Division of Military Casualty research. Σήμερα είναι Chief στο Division of Rheumatology. Beth Israel Deaconess Medical Center, Boston, MA.

Το ερευνητικό έργο του κ. Τσώκου επικεντρώθηκε στους μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου. Το εργαστήριο του κ. Τσώκου άνοιξε και οδηγεί το πεδίο των μοριακών διαταραχών των Τα και Β λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Άλλωστε και η ομιλία αντιφώνηση του τιμώμενου καθηγητή κ. Τσώκου κατά την τελετή αναγόρευσης έχει θέμα «Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος-Ελπίδες για θεραπεία».

Το συγγραφικό έργο του κ. Τσώκου είναι πολύ μεγάλο. Έχει πάνω από 290 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε μεγάλου κύρους περιοδικά όπως , J Immunol, J Clin Invest, Proc Natl Acad Sci, Ann Intern Med, Blood, Am J Physiol, J App; Physiol, Arthritis Rheum, Nature Immunology, Science, Ann Rheum Dis. Έχει επίσης 130 ανασκοπήσεις, 50 κεφάλαια βιβλίων και είναι Διευθυντής σύνταξης ( Editor) σε 7 αγγλόφωνα Βιβλία. Οι δημοσιεύσεις του έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 17.000 φορές ως παραπομπές από άλλους ερευνητές και ο δείκτης Hirsch Index είναι 65.

Ως αποτέλεσμα του διεθνούς του κύρους στο Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο ήταν να θητεύσει ως Editor, section Editor, guest Editor ή Editorial Board σε μεγάλα διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατα μάλιστα ανέλαβε καθήκοντα Editor-in-Chief του Clinical Immunology. Έχει οργανώσει και διευθύνει από εξαετίας το ετήσιο σχολείο για αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 100 γιατρούς από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και πολλούς Έλληνες πολλοί από τους οποίους κατέχουν υψηλές ακαδημαϊκές θέσεις.

Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων κορυφαία θεωρείται το Lee C Howley Arthritis Research Award.

Ο κ. Τσώκος θεωρείται σήμερα από τα πιο ενεργά πρόσωπα της Αμερικής στην έρευνα. Έχει ενεργά έντεκα (11) χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα κυρίως από το ΝΙΗ με κύριο ερευνητή τον ίδιο και συμμετέχει σε άλλα 8 ερευνητικά προγράμματα.



Οι δύο τιμώμενοι Καθηγητές έρχονται στην πόλη μας για να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς σε μια διημερίδα που διοργανώνει η Γ’ Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Διεξαγωγή Ιατρικής Έρευνας: Από τη Θεωρία στην Πράξη»

Η διημερίδα αυτή απευθύνεται σε φοιτητές και νέους γιατρούς με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη διεξαγωγή της ιατρικής έρευνας. Η τεράστια ερευνητική εμπειρία των δύο τιμώμενων Καθηγητών εγγυάται την επιτυχία της εκδήλωσης



Επιπλέον, με τη συνδρομή των δύο τιμώμενων καθηγητών έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), του κύριου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την προαγωγή κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων. Για το σκοπό αυτό προτείνεται η συμβολή των δύο πλευρών ως ακολούθως:

Το Αμερικανικό Ίδρυμα δια του προσωπικού και των εργαστηρίων του θα προσφέρει:

- Άνοιγμα των εργαστηρίων του BIDMC στη δημιουργία ερευνητικών ευκαιριών που θα συμβάλλει με την επίβλεψη και εκπαίδευση στην έρευνα τόσο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών όσο και του νεαρού εκπαιδευτικού προσωπικού του ΑΠΘ

- Το BIDMC θα επιτρέψει την πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, τους υπολογιστές, τα ερευνητικά όργανα και σε όλες τις βασικές διευκολύνσεις που κρίνονται απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η προσχεδιασμένη εκπαίδευση στην έρευνα.

- Στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τις συχνές επικοινωνίες και επαφές των φοιτητών του ΑΠΘ μέσω των διευκολύνσεων που παρέχει το BIDMC καθώς και με τη συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Του Harvard και με τη μορφή επιβλεπόντων ή συνεπιβλεπόντων καθηγητών.



Η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ θα προσφέρει:



- Τη βασική εκπαιδευτική δομή για τους φοιτητές της με βάση τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Είναι αυτονόητο ότι οι φοιτητές ακολουθούν τα προγράμματα και την αξιολόγηση όπως αυτά ορίζονται από το ΑΠΘ

- Οι δαπάνες μετακίνησης, παραμονής και ασφάλισης βαρύνουν τους φοιτητές του ΑΠΘ

- Ενθάρρυνση των προπτυχιακών φοιτητών να εφαρμόσουν και να εκτελέσουν μέρος ή όλη την πτυχιακή τους εργασία υπό την επίβλεψη ενός νέου προγράμματος που μπορεί να εκπονηθεί μεταξύ των δύο πανεπιστημίων

- Ενθάρρυνση επιλεγμένων διακεκριμένων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΑΠΘ να εκπαιδευτούν για συγκεκριμένο διάστημα εκπαιδευτικής άδειας από το ΑΠΘ στο BIDMC καθώς και στην εκτέλεση προσυμφωνημένων ερευνητικών πρωτοκόλλων.


    Στην κορυφή