ΑΝΑΓΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΨΩΡΙΑΣΗ


Μεγάλη ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης έχουν επτά στους δέκα ασθενείς με ψωρίαση, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης (801-11-772-772), η οποία έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σωματείο Ασθενών με Ψωρίαση – ΚΑΛΥΨΩ και τα στοιχεία ανακοινώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, η οποία έχει οριστεί την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει εξίσου τους άντρες και τις γυναίκες. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η και 4η δεκαετία της ζωής. Περίπου το 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Αν και η νόσος είναι σπανίως έντονα απειλητική για τη ζωή, έχει σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα στρες, άγχους, θυμού και κατάθλιψης.

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ έχει ξεκινήσει Τηλεφωνική Γραμμή με στόχο τόσο την ενημέρωση, όσο και τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των συγγενών τους εντός και εκτός Αθηνών. Τα κύρια ευρήματα από τη λειτουργία της γραμμής είναι:
Το 70% των τηλεφωνημάτων αφορούσαν στη ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με ψωρίαση ή συγγενικών τους προσώπων. Το υπόλοιπο 30% αφορούσε γενική ενημέρωση για τις δραστηριότητες του σωματείου.

Το 65% των τηλεφωνημάτων που δέχτηκαν οι ψυχολόγοι του Σωματείου ήταν εκτός Αττικής, ενώ το 35% από την Αττική.
Το 85% των τηλεφωνημάτων ήταν από τους ίδιους τους ασθενείς και 15% από συγγενικά ή κοντινά τους πρόσωπα.
Οι ηλικίες των ανθρώπων που καλούσαν κυμαίνονταν από 35 μέχρι και 76 ετών.


Τα βασικά θέματα που φαίνεται να απασχολούν τους ασθενείς με ψωρίαση είναι:
  • H εξωτερική τους εμφάνιση. Οι πάσχοντες από τη νόσο νοιώθουν απέχθεια με την εικόνα του ίδιου τους του εαυτού, αλλά και ντροπή προς τον κοινωνικό περίγυρο.
  • Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στην ερωτική τους ζωή, όσο και στον εργασιακό χώρο.
  • Οι νέες θεραπείες. Οι νέες θεραπείες απασχολούν ιδιαίτερα τους πάσχοντες από τη νόσο, καθώς και οι παρενέργειες τους.
  • Η ένταξη της θεραπείας στην καθημερινότητάς τους.
  • Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου και πώς να την αντιμετωπίσουν αισιόδοξα.


Η νέα Πρόεδρος του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ» Δρ. Ευαγγελία Άνθη αναφέρει ότι, «Η ψωρίαση αλλάζει την κανονική εμφάνιση του δέρματος, επηρεάζοντας την εικόνα του σώματος και αυτό έχει αντίκτυπο στο πώς βλέπουν οι ασθενείς τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από συναισθήματα αμηχανίας, κατάθλιψη, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν ένα επίπεδο ψυχικής αναστάτωσης που κάνει την αντιμετώπιση της νόσου δυσκολότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν οδηγούνται συχνά στην ανεργία, αλλά και στη στέρηση συνηθισμένων καθημερινά δραστηριοτήτων, όπως ομαδικές ή ατομικές δραστηριότητες, είσοδος σε κοινόχρηστους χώρους κλπ». Παράλληλα, η κυρία Άνθη τονίζει, «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε όλοι μαζί, η επιστημονική κοινότητα, οι ασθενείς, το ευρύ κοινό, η Πολιτεία, τα ΜΜΕ και να «ρίξουμε φως» στην ασθένεια αυτή που επηρεάζει πολύπλευρα τη ζωή των ασθενών και να τους βοηθήσουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.»

Η Δερματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Χριστίνα Αντωνίου τόνισε από την πλευρά της: «Η πρόσφατη πρόοδος στην καλύτερη κατανόηση της ασθένειας είναι αξιοσημείωτη. Η ψωρίαση θεωρείται πλέον ως μιας βαριάς μορφής φλεγμονώδης διαταραχή, η οποία επιβαρύνει σημαντικά την κοινωνική, ψυχολογική και εν γένει υγεία των ασθενών, αναπτύσσοντας ποικίλες συν-νοσηρότητες όπως π.χ αρτηριακή υπέρταση, αρθρίτιδα, αύξηση τριγλυκεριδίων, σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Πριν λίγα χρόνια δε συζητούσαμε καν το ενδεχόμενο της συν-νοσηρότητας. Τώρα, πλέον σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη ψωρίαση ως μια σύνθετη ασθένεια που απαιτεί τις νέες συντονισμένες προσπάθειες θεραπευτικής προσέγγισης».
Το Σωματείο Καλυψώ ευχαριστεί για την πολύτιμη βοήθεια τους και τη γενναιοδωρία τους τις παρακάτω εταιρίες με αλφαβητική σειρά: Abbott, Janssen, Leo, MSD και Wyeth.


Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ»: Τηλ. 210-7212002 E-mail: info@kalipso.gr http: www.kalipso.gr


ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΛΥΨΩ 2010

“Η Αλήθεια ….είναι άλλη” καμπάνια ενημέρωσης κοινού η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική επιστημονική κοινότητα και την αιγίδα της ΕΔΑΕ σε 10 πόλεις. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009 από την Πάτρα και συνεχίστηκε στις πόλεις Αγρίνιο, Καλαμάτα, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Βόλος, Καστοριά, Καβάλα, και θα ολοκληρωθεί με τις Βέροια και Λαμία.

“Ψωρίαση: η Γυμνή Αλήθεια”, το σωματείο Καλυψώ, ανέλαβε μια εκτεταμένη σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο την πρόσβαση μεγάλου μέρους των ασθενών και του κοινού στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, αλλά και σε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη νόσο. Μεταξύ των ενεργειών αυτών ήταν η διανομή λευκώματος με φωτογραφίες της έκθεσης, που συνοδεύονται με τις πραγματικές μαρτυρίες των ασθενών που πήραν μέρος στην εκστρατεία καθώς και δημιουργία τηλεοπτικού spot για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη νόσο και προβολή του ως κοινωνικού τηλεοπτικού μηνύματος.

«Ο Άγνωστος Ψ» είναι ένας από εμάς και είναι ο ήρωας ενός πρωτότυπου κόμικς το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και δημιουργήθηκε ως μέρος της καμπάνιας ενημέρωσης για την Ψωρίαση. «Ο Άγνωστος Ψ» ταυτίζεται με όλους τους ψωριασικούς ασθενείς που «κρύβονται» από τον κόσμο λόγω των εμφανών συμπτωμάτων της ασθένειάς τους. Στα καρέ του κόμικς «ξετυλίγεται» το κοινωνικό και ψυχολογικό προφίλ του ψωριασικού ασθενή, ενόσω αναζητεί λύσεις και ειδικές θεραπείες που θα τον βοηθήσουν να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα…να ζει μια φυσιολογική ζωή! Στην προσπάθεια του αυτή συμπαραστάτης του είναι το σωματείο ΚΑΛΥΨΩ και η νέα τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του σωματείου.

Επιπλέον:
Το Σωματείο προσφέρει ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη στους πάσχοντες σε συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχολόγους. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη διοργανώσει 4 ημερίδες /συγκεντρώσεις με τα μέλη του Σωματείου στα γραφεία του ΚΑΛΥΨΩ.
Τη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου για τα μέλη του, τους συγγενείς και όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν για τη νόσο.
Ήδη από τις 12 Οκτωβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου 2010 προβάλλεται σε όλα τα Πανελλαδικά Τηλεοπτικά ΜΜΕ σποτ με θέμα τη Ψωρίαση και το κάλεσμα των ασθενών στο Σωματείο.
Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης 29 Οκτωβρίου 2010, έχει δημιουργηθεί σποτ που θα εκπέμπεται από το ραδιόφωνο.


Κέντρα Ψωρίασης σε Δημόσια Νοσοκομεία – Πανεπιστήμια¨



Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων "Α. Συγγρός"
424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Γ.Π. Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά ΜΕΤΑΞΑ
Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Λοιμωδών»
Δερματολογική Κλινική ΝΙΜΙΤΣ
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ)
Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401
Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο « Αττικόν»


    Στην κορυφή