ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ


Νέα δήλωση Επιτροπής Ερευνητών διεθνούς κύρους, που αφορά στις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία, ήρθε να ταράξει για μία ακόμη φορά τα νερά της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο. Επτά ερευνητές από 5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος (Yuri Grigoriev, Olle Johansson, Lloyd Morgan, Elihu Richter, Cindy Sage Αδαμαντία Φραγκοπούλου, Λουκάς Μαργαρίτης), κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για επιτακτική ανάγκη μείωσης των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, βάση τελευταίων αποτελεσμάτων επιστημονικών μελετών. Οι επιστήμονες συνιστούν συγκεκριμένα όρια έκθεσης για τις διάφορες συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που χρησιμοποιεί η ασύρματη τεχνολογία, καθώς και για τα μαγνητικά πεδία υπερ-χαμηλών συχνοτήτων που δημιουργούνται από τη διανομή και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

• Η συνδυασμένη επίδραση των κινητών τηλεφώνων, των ασύρματων τηλεφώνων, των κεραιοσυστημάτων κινητής τηλεφωνίας, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εκπομπής, των συστημάτων WI-FI και blue tooth ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο, των συσκευών παρακολούθησης βρεφών και πληθώρας άλλων ασύρματων συσκευών, βάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε καθημερινό κίνδυνο νευρολογικών και συμπεριφορικών επιπτώσεων μέχρι και κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου, νευρολογικές ασθένειες και αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

• Τα ισχύοντα όρια που έχουν προταθεί πριν 13 χρόνια, το 1998 από τη «Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες» (ICNIRP) για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από τις ασύρματες τεχνολογίες είναι τελείως ανεπαρκή. Ποτέ δεν είχαν ως στόχο να λάβουν υπόψη τις ασύρματες συσκευές που επηρεάζουν καθημερινά σήμερα πάνω από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

• Τα συγκεκριμένα όρια ασφαλείας αγνοούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, όσους είναι υπερευαίσθητοι στην ακτινοβολία ή έχουν ανοσοανεπάρκεια, που πλήττονται περισσότερο ως πλέον ευάλωτοι στην ακτινοβολία.

• Σημαντικός αριθμός μελετών που αναλυτικά και διεξοδικά συζητούνται στην εν λόγω δημοσίευση, έχει αποδείξει βιολογικές επιπτώσεις σε εντάσεις ακτινοβολίας εκατοντάδες φορές χαμηλότερες από τα ισχύοντα όρια.

• Η εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας της ακτινοβολίας με τον γνωστό ως «Ρυθμό Ειδικής Απορρόφησης» SAR (Specific Absorption Rate) θεωρείται ως ανεπαρκής για να προβλέψει τις βιολογικές αντιδράσεις κατά την επίδραση της ακτινοβολίας στα κύτταρα και στους ιστούς που σχετίζονται με αλλοιώσεις στη μνήμη, στη συμπεριφορά, στην αναπαραγωγή, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη διαταραχή του ύπνου, την πρόκληση εκνευρισμού και κόπωσης, καθώς και στη δημιουργία εγκεφαλικών όγκων μετά από υπερδεκαετή χρήση.

• Επίσης ο δείκτης SAR επειδή υπολογίζεται με απλές παραμέτρους (ένταση πεδίου, πυκνότητα και αγωγιμότητα ιστού) δεν μπορεί να απεικονίσει τις προκαλούμενες βλάβες οι οποίες εξαρτώνται από πολλούς άλλους παράγοντες, κυτταρικούς, αλλά και σχετικούς με τη διαμόρφωση και απορρόφηση της ακτινοβολίας από τα κύτταρα.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΟΡΙΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΣ ΕΞΗΣ:
• ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 1 mG (0,1 μΤ) (σημερινή τιμή 100 μΤ).
• ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ (ΣΤΑΘΜΟΙ FM, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Κ.Λ.Π.) Η ΤΙΜΗ SAR ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 0.00033 W/kg (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΙΜΗ 0,08 ΓΙΑ ΟΛΟΣΩΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ 1,8 ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ) KAI H ΤΙΜΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ 0.017 μW/cm2 (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΙΜΗ 450 ΚΑΙ 900 ΓΙΑ 900 ΚΑΙ 1.800 MHz ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ). (Οι παραπάνω τιμές, αποτελούν μέσες τιμές έκθεσης κατά τη διάρκεια 6λέπτου, όπως άλλωστε έχει καθιερωθεί από την ICNIRP)

Οι συστάσεις της Επιτροπής κατά συνέπεια έχουν τρείς αποδέκτες.

Ο πρώτος αφορά στις κυβερνήσεις των χωρών και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που μέσω των αντίστοιχων μηχανισμών οριοθέτησης θα πρέπει άμεσα να θεσπίσουν χαμηλότερα από τα ισχύοντα όρια έκθεσης του κοινού, αλλά και των επαγγελματικά εκτιθέμενων στην ακτινοβολία.

Ο δεύτερος αφορά στις πάσης φύσης εταιρίες που εμπλέκονται με την κατασκευή των ασύρματων συσκευών και την επικοινωνία, ώστε να ευαισθητοποιηθούν αναζητώντας λύσεις μειωμένης έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία στο πλαίσιο της γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στην εμπορευματοποίηση της σημαντικότητας ασύρματης τεχνολογίας και της διεξαγωγής έρευνας επιπτώσεων που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί.

Ο τρίτος αποδέκτης είναι στην πράξη όλοι οι εκτιθέμενοι στην ασύρματη τεχνολογία είτε εκούσια ή ακούσια.


Γενικά, οι προτεινόμενες προφυλάξεις είναι οι ακόλουθες:

ΓΙΑ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Οι έγκυες γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση πάσης φύσης ασύρματων συσκευών, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η έμμεση έκθεσή τους στις ακτινοβολίας αυτές.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Δεν θα πρέπει να έχουν το κινητό στο κεφάλι τους ή σε επαφή με το σώμα τους.


ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι δημόσιοι χώροι θα πρέπει με ευθύνη της πολιτείας να είναι απαλλαγμένοι από κάθε είδους ακτινοβολία, αφού σε αυτούς κυκλοφορούν μικρά παιδιά και έγκυες, ενώ οι κάτοχοι κινητών δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν (ΙΧ, ταξί, λεωφορεία, τραίνα, πλοία κλειστού τύπου, κ. λ. π).


ΟΧΙ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η χρήση ασύρματων δικτυακών υποδομών στα Σχολεία θα πρέπει να αποφεύγεται και αντί αυτών να χρησιμοποιείται η ενσύρματη σύνδεση, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη ακτινοβόληση των παιδιών.



ΑΛΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

WI-FI routers, ασύρματα τηλέφωνα DECT και άλλες ασύρματες συσκευές, όπως οι συσκευές παρακολούθησης βρεφών, εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και τα μωρά στο σπίτι τους, και θα πρέπει να διακόπτεται η χρήση τους μέχρι να διερευνηθούν άλλες, λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις. Διατήρηση των σταθερών τηλεφωνικών γραμμών σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.

ΟΧΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ - ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ

Να αποφεύγεται από τις Εταιρίες η χρησιμοποίηση των κινητών ως αναμεταδότη σήματος, αφού έτσι θα γίνεται ακούσια και μη αντιληπτή ακτινοβόληση των κατόχων κινητών τηλεφώνων.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΤΙΘΕΜΕΝΟΙ

Η άσκηση επαγγέλματος σε χώρους που υπάρχει αυξημένη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δε δικαιολογεί την εφαρμογή υψηλότερων τιμών επιτρεπόμενης έντασης ακτινοβολίας. Αντίθετα προτείνεται η εύρεση τρόπων ελέγχου της επιβάρυνσης από την ακτινοβολία και θέσπιση των ίδιων ορίων όπως προτείνονται στην παρούσα ανακοίνωση της Επιτροπής.


ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ

Προτείνεται εντατικοποίηση της επιστημονικής έρευνας σε ένα τέτοιο πολυσύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα δημόσιας υγείας, όπως είναι οι επιδράσεις από τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία, με στόχο τη διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης σε σχέση και με τους τρόπους εκπομπής της ακτινοβολίας (διαμόρφωση, παρατεταμένη ή διακοπτόμενη έκθεση, πολλαπλή έκθεση από διαφορετικές συχνότητες κ.λ.π.).




    Στην κορυφή