AΜΕΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ Ο.Π.Α.Δ. ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ


Επιστολή στον Διοικητή του Ο.Π.Α.Δ. κ. Σουλιώτη απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ζητώντας την άμεση εκκαθάριση των οφειλών του Ο.Π.Α.Δ. στους ασφαλισμένους με σακχαρώδη διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την υπ’ αρ. πρωτ. 171/13-05-2010 επιστολή της είχε ενημερώσει τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας για την αδυναμία του Ο.Π.Α.Δ. να προβεί στην καταβολή των εξόδων αγοράς των αναλωσίμων υλικών (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες κλπ) στους ασφαλισμένους του, τα οποία είναι εντελώς απαραίτητα για τον αυτοέλεγχο και την ρύθμιση του διαβήτη.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ αναμένουν από το καλοκαίρι του έτους 2009 να λάβουν, βάσει των αποδείξεων αγοράς που καταθέτουν, τα χρήματά τους από τον Ο.Π.Α.Δ., ζήτημα που εμφανίστηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα της 26ης Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να εξορθολογήσει τις δαπάνες του Ο.Π.Α.Δ. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά ο εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων έγινε με τρόπο αποσπασματικό, ασαφή και χωρίς κανένα σχεδιασμό.

Αυτό το πρόβλημα ήρθε να λύσει, και πάλι με ασαφή τρόπο, η διάταξη του άρθρου 24 του ν. 3867/ΦΕΚ 128/3-8-2010, στην οποία δεν τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον ακριβή χρόνο εξόφλησης των μέχρι τώρα χρεών του Ο.Π.Α.Δ. προς τους ασφαλισμένους του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη διάταξη, για τα είδη που αγοράζονται από τις 4 Αυγούστου και μετά, απαιτείται η κοστολόγησή τους με τροποποίηση του Κανονισμού του Ο.Π.Α.Δ. και πάλι χωρίς χρονοδιάγραμμα.

Αυτή η κατάσταση, επιβαρύνει πολλαπλώς τους δημοσίους υπαλλήλους, άτομα με διαβήτη, αφού, έχουν υποστεί, αφενός την μείωση των αποδοχών τους, την αύξηση των εισφορών και άλλα, αφετέρου τις ελλιπή παροχές από το ταμείο τους. Αυτές οι καταστάσεις είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα επιφέρουν κοινωνικό αποκλεισμό, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και δυσβάσταχτες οικονομικές δυσκολίες.

Η Ομοσπονδία ζητεί "τη ρητή δέσμευση του κ. Σουλιώτη να επιληφθεί του ζητήματος και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου αφενός να εκκαθαριστούν άμεσα όλες οι δαπάνες που εκκρεμούν, αφετέρου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού του ΟΠΑΔ.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση, θα αποβεί εις βάρος της υγείας αλλά και της ίδιας της ζωής των ασφαλισμένων."



    Στην κορυφή