ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


Ανακάλυψη Αυστραλών επιστημόνων, τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία του πρώτου αντισυλληπτικού για άνδρες, αφού όπως υποστηρίζουν, βρήκαν τρόπο να ακινητοποιούν τα σπερματοζωάρια.

Προκειμένου να μείνει μία γυναίκα έγκυος, τα σπερματοζωάρια πρέπει να κολυμπήσουν από τον κόλπο έως την σάλπιγγά της, όπου θα ενωθούν με το ωάριο. Η κινητικότητα τους αυτή, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το δείκτη γονιμότητας του ατόμου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash, στη Μελβούρνη, δείχνουν ότι είναι εφικτό να ακινητοποιηθούν τα σπερματοζωάρια, αποκλείοντας έτσι την δυνατότητα σύλληψης, αλλά και ανοίγοντας νέο δρόμο στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Σε πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες μετάλλαξαν το γονίδιο RABL2 το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που τροφοδοτεί την «μηχανή» στην «ουρά» του σπερματοζωαρίου.

Η μεταλλαγή αυτή, είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν σπερματοζωάρια με ουρές κατά 17% πιο βραχείες από το φυσιολογικό, ενώ η παραγωγή σπερματοζωαρίων στα πειραματόζωα μειώθηκε κατά 50%.

Όλα τα ποντίκια που έφεραν τη μεταλλαγή αυτή ήταν υπογόνιμα, αφού τα σπερματοζωάριά τους αδυνατούσαν να κολυμπήσουν, ωστόσο «συμπεριφέρονταν και ζευγάρωναν εντελώς φυσιολογικά»

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μόιρα Ο'Μπράιαν, τόνισε πως η μεταλλαγή του RABL2 θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό, αρκεί πρώτα να βρουν οι επιστήμονες τρόπο να αντιστρέφουν την επίδρασή του.

«Η μεγάλη πρόκληση στις προσπάθειες για την επινόηση του πρώτου ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού δεν είναι να καταστήσουμε το σπέρμα στείρο, αλλά να βρούμε τρόπο να το ξανακάνουμε γόνιμο», εξήγησε.

Πηγή iefimerida.gr


    Στην κορυφή