ΑΗΔΟΝΗΣ: ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΔΙΟΞΙΝΕΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΕΦΕΤ


Ενημέρωση για το διατροφικό επεισόδιο με τις διοξίνες ζωοτροφών έκανε στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Χρ. Αηδόνης, αναφέροντας πως "σχετικά με το διατροφικό επεισόδιο που αφορά στη διακίνηση επιμολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών έχει γίνει γνωστό ότι οι υπό επιτήρηση φάρμες μειώθηκαν (από 4700 στις 500 ) ενώ η ανάλυση των προϊόντων (γαλοπούλες, χοίροι, ωοτόκες όρνιθες και γάλα βοοειδών) έδειξε την συγκέντρωση των διοξινών να βρίσκεται κάτω των ορίων που έχει θεσπίσει ο Κοινοτικός Κανονισμός. Οι υπό επιτήρηση φάρμες αφορούν στα 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, με τα κρατίδια Niedersachsen, Nordrhein – Westfalen, Schleswing – Holstein και Sachsen –Anhalt, να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό στις υπό επιτήρηση φάρμες (πληροφορίες για το θέμα βρίσκονται στον ιστότοπο http://www.efet.gr ).

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με γνώμονα την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών, έχει ήδη διεξάγει και συνεχίζει να διενεργεί προληπτικούς σχετικούς ελέγχους σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων τροφίμων.
Για το 2010,αλλα και μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Διοξινών έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 100 τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπου μεταξύ των συμπεριλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός από την Γερμανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις γερμανικές αρχές προκειμένου να υπάρξει άμεση αντίδραση εφόσον απαιτηθεί.

Σήμερα και αύριο συμμετέχουμε, μέσω του ΕΦΕΤ στην συζήτηση του εν λόγω θέματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν εφησυχάζουμε, αντίθετα συνεχίζουμε να ενεργούμε για την προστασία των καταναλωτών και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα υπάρξει άμεση ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, καθώς οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη."


    Στην κορυφή