ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ


Αγανάκτηση προκαλούν στους φαρμακοποιούς οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας περί υποχρεωτικής κατά 30% αύξησης των διημερεύσεων των φαρμακείων κατά το απόγευμα της Δευτέρας, Τετάρτης και κατά το πρωινό του Σαββάτου καθώς και περί μείωσης του ποσοστού μας κέρδους.

Η αοριστολογία της λέξης «απόγευμα», καθώς και του Σαββάτου, χωρίς ορισμό συγκεκριμένου ωραρίου, αποτελεί παράδειγμα προχειρότητας και λαϊκίστικης διάθεσης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, κατανοώντας το πρόβλημα που συναντούν οι πολίτες στην εξεύρεση διημερευόντων φαρμακείων, προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για νέο ηλεκτρονικό σύστημα διημερεύσεων, κατά το οποίο ο οποιοσδήποτε πολίτης δύναται ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρίσκει το κοντινότερο σε αυτόν διημερεύον φαρμακείο. Επίσης, πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας διπλασιασμό των διημερεύσεων κατά τη Δευτέρα και Τετάρτη το απόγευμα και πολλαπλασιασμό του αριθμού των φαρμακείων για το πρωί του Σαββάτου.
"Αντ’ αυτού", τονίζουν οι φαρμακοποιοί "ο Υπουργός, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει απορρίψει την πρόταση μας, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, προσπαθεί να εφαρμόσει άνοιγμα του ωραρίου των φαρμακείων, παραβλέποντας ηθελημένα το λειτουργικό κόστος του φαρμακείου (τη στιγμή που ΔΕΚΟ, ενοίκια, εισφορές, μισθοί τραβούν την ανηφόρα),καθώς και τη βιολογική εξόντωση του φαρμακοποιού, του οποίου η παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του φαρμακείου του, είναι υποχρεωτική.
Αν πράγματι ενδιαφέρεται για τον πολίτη, θα έπρεπε παράλληλα να εφαρμόσει το ίδιο ωράριο κατά την ημέρα του Σαββάτου για όλα τα συνταγογραφικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων που είναι κλειστά.
Όσον αφορά το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, οι έλληνες πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παραμένουμε απλήρωτοι από το 2010, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού και τις απειλές του περί παραιτήσεως του εάν δεν πληρωθούμε.

Δεν δικαιούται ο Υπουργός Υγείας να ομιλεί για περαιτέρω μείωση ποσοστού κέρδους των φαρμακείων όταν για τους κατωτέρω λόγους έχει ουσιαστικά ήδη μειωθεί:
Του υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι:
Μας οφείλει ο ΟΠΑΔ (Δημόσιο), συνταγές που έχουμε εκτελέσει από τον Οκτώβριο του 2010.
Οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει φόρους για εισοδήματα του 2010 που δεν έχουν ακόμη εισπράξει και επ’ αυτών έκτακτες εισφορές.
Αποδίδουμε στο Δημόσιο Φ.Π.Α., που μας οφείλει.
Μας υποχρέωσε σε έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλώνοντας ρητώς ότι αυτό αποτελεί ισοδύναμο μέτρο μείωσης του ποσοστού μας κέρδους.
Πιστώνουμε τα ασφαλιστικά ταμεία επί μήνες, δανειζόμενοι από τις τράπεζες με υπερβολικό τόκο.
Υποκαταστήσαμε τα νοσοκομεία στη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, χορηγώντας τα με το μισό ποσοστό κέρδους, πιστεύοντας ότι για αυτά τα φάρμακα θα πληρωνόμασταν άμεσα, ενώ στην πραγματικότητα παραμένουμε επί πολλούς μήνες απλήρωτοι.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρέψει τη φαρμακευτική δομή της χώρας, παραδίνοντας τα φαρμακεία σε μεγάλες αλυσίδες ξένων συμφερόντων. Προφανώς ουδείς ενδιαφέρεται για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, την οποία σήμερα υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία της γειτονιάς, των νησιών και των ακριτικών περιοχών.

Εμείς όμως δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί η παροιμία «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».



    Στην κορυφή