9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας (World Hospice and Palliative Care Day) στις 9 Οκτωβρίου 2010, η Μέριμνα -εταιρία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο- επιθυμεί να επισημάνει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού και εφήβου που πάσχει από σοβαρή ασθένεια να έχει πρόσβαση σε άρτιες υπηρεσίες παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας. Οι υπηρεσίες αυτές, που παρέχουν στήριξη σε όλα τα μέλη της οικογένειας του μικρού ασθενή, εξασφαλίζουν τις συνθήκες εκείνες που προάγουν την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής, όταν αυτή απειλείται από το θάνατο. Η Μέριμνα υπογραμμίζει την τεράστια έλλειψη σχετικών υπηρεσιών στη χώρα μας και καλεί την κοινωνία και την Πολιτεία να υποστηρίξει την πρώτη και μοναδική Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι που λειτουργεί η Μέριμνα, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων αντίστοιχων υπηρεσιών σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Η Μέριμνα είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία, που κύριο στόχο έχει τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρές αρρώστιες ή το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου. Ιδρύθηκε από καθηγητές πανεπιστημίου, διευθυντές τμημάτων σε παιδιατρικά νοσοκομεία, έμπειρους κλινικούς της υγείας και εκπαιδευτικούς και αναπτύσσει, εδώ και 15 χρόνια, αξιόλογο κοινωνικό έργο στηρίζοντας παιδιά, εφήβους, οικογένειες, σχολεία και κοινότητες που αντιμετωπίζουν την εμπειρία μιας σοβαρής αρρώστιας ή θανάτου.

Η νέα Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι της Μέριμνας, απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά και εφήβους που πάσχουν από μη ιάσιμες παθήσεις ή/και νοσήματα τελικού σταδίου, και οι οποίες επιθυμούν να διανύσουν στο σπίτι την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής τους. Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα κατάλληλα καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας (παιδίατροι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) που παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις αρχές της παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας που ισχύουν διεθνώς.

Συγκεκριμένα, προσφέρονται:
α) ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ασθενούς
β) ψυχοκοινωνική και πνευματική στήριξη όλων των μελών της οικογένειας
γ) διασύνδεση με το σχολείο για τη στήριξη των φίλων και συμμαθητών του άρρωστου παιδιού.
Επίσης, μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου, προσφέρεται ψυχολογική στήριξη στους γονείς και τα αδέλφια μετά το θάνατο του παιδιού, κατά την περίοδο του πένθους.

H Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι λειτουργεί σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με την υπογραφή αντίστοιχου πρωτοκόλλου συνεργασίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλογη συνεργασία με άλλα δημόσια Νοσοκομεία Παίδων και Μαιευτήρια της Αττικής. Σημειώνεται ότι η Μέριμνα λειτουργεί στηριζόμενη αποκλειστικά σε δωρεές για να μπορεί να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, ενώ το έργο της έχει πιστοποιηθεί με ΕΝ ISO 9001:2008 από την T Ṻ V Hellas (Α. Μ. Πιστοποιητικού: 041100075).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικονωνήσετε με την κ. Μαρία Μπούρη, Παιδίατρο, Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, στα τηλ.: 210 6831333, 210 6463367


Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


    Στην κορυφή