60 οι ασθενείς με τον ιο του Νείλου


Από το σύνολο των 60 περιστατικών, τα 13 έχουν παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα, ενω τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Καθώς τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται, σταμάτησαν οι αιμοληψίες στις περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί προσβολή από τον ιό του Δυτικού Νείλου και συγκεκριμένα στα Κέντρα Αιμοδοσίας Λάρισας, Κατερίνης, Βέροιας, Κιλκίς και Γιαννιτσών, ενώ οι αιμοληψίες στη Θεσσαλονίκη γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο οδηγιών και συστάσεων που προβλέπονται από ευρωπαϊκές οδηγίες, λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα λοίμωξης από τον Ιό Δυτικού Νείλου, που εμφανίστηκαν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο προβαίνει στα εξής μέτρα:


1. Ενημέρωση στις ΔΥΠΕ και στους κατά τόπους υγειονομικούς σχηματισμούς
2. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας με την παροχή ειδικών οδηγιών και εγκυκλίων
3. Από το ΚΕΕΛΠΝΟ οργανώθηκε σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό ΔΝ και των επιπλοκών της σε ανθρώπους. Δημιουργήθηκε ειδικό δελτίο δήλωσης ως υποχρεωτικά δηλούμενο νόσημα. Στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναρτήθηκαν συνολικές οδηγίες για τη νόσο και την αντιμετώπισή της. (Οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας, Συνοδευτικό Δελτίο για την αποστολή Δείγματος, Δελτίο Δήλωσης Κρούσματος, Οδηγίες για την αποστολή δείγματος, www.keelpno.gr )
4. Ενημέρωση για το κοινό.
*Οι οδηγίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τα κουνούπια αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
* Προγραμματίζεται έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τις νομαρχίες.
5. Προγράμματα συμπληρωματικών κωνωποκτονιών από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) στις περιοχές όπου έχουν ανιχνευθεί κρούσματα με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού των ενηλίκων κουνουπιών. Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα καταπολέμησης κουνουπιών στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής και Λάρισας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχα έργα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο νομό Ημαθίας. Επίσης στο σύνολο των εκτελούμενων έργων δίνεται πλέον έμφαση στην αστική καταπολέμηση για την αντιμετώπιση του γένους Culex που ενέχεται στην διάδοση του ιού του ΔΝ με αυξημένη ένταση στις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα εγκεφαλίτιδας.
6. Συνεργασία του ΥΥΚΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οργάνωση συστημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό ΔΝ σε ξενιστές της νόσου όπως πτηνά και άλογα.
7. Οργάνωση επιτήρησης σε διαβιβαστές (κουνούπια) από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας της ΕΣΔΥ και το Εργαστήριο Αναφοράς Αρμποϊών στο ΑΠΘ.
8. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε συνέχεια της εισήγησης της Επιστημονικής Επιτροπής Αιμοδοσίας άρχισε την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων αιμοεπαγρύπνησης:
i. Ενημέρωση των υπηρεσιών αιμοδοσίας για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ii. Οδηγίες για επαγρύπνηση των κλιμακίων αιμοληψίας για την αξιολόγηση των υποψηφίων αιμοδοτών σε όλη τη χώρα
iii. Αποκλεισμός από αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών, από την ημέρα προσέλευσης στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας, υποψηφίων αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε επεσκέφθησαν ακόμη και για μία ημέρα, τις περιοχές που σημειώθηκαν τα κρούσματα λοίμωξης ΔΝ.
iv. Αποκλεισμός χρήσης των μονάδων αίματος που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές και συλλέχθηκαν κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες μέχρι να εφαρμοστεί πρακτικά ο μοριακός έλεγχος του ιού.
v. Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό 15 ημέρες μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
vi. Ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών ώστε οι χρόνια μεταγγιζόμενοι ασθενείς, όπως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, να μην κινδυνεύσουν από μετάδοση του ιού.

    Στην κορυφή