5.500 άτομα στην ουρά για μεθαδόνη


Τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ δείχνουν ότι η μέση αναμονή για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης είναι 6,5 χρόνια

«Είμαι 44, πότε θα με πάρουν στο πρόγραμμα; Στα 50 μου ή όταν θα έχω πεθάνει;». Ο Νίκος έχει σχεδόν ξεχάσει τον αριθμό του για τη λίστα αναμονής της μεθαδόνης. Γύρω στο 6.900. Εκανε αίτηση το 2004 κι ακόμη να έρθει η σειρά του! «Με τόση αναμονήδεν ξέρω αν θα προλάβω να μπω στο πρόγραμμα...» λέει στην εφημερίδα «Βήμα». Είναι στη χρήση τα τελευταία 25 χρόνια, τα περισσότερα στην ηρωίνη. Δεν προσπάθησε ποτέ να ενταχθεί σε κάποιο από τα λεγόμενα «στεγνά» προγράμματα (θεραπευτικές κοινότητες κ.λπ.) αφού, όπως λέει, δεν του ταιριάζουν. Πιστεύει ότι η λύση γι΄ αυτόν είναι η μεθαδόνη, αλλά «κανείς δεν μου δίνει την ευκαιρία να σωθώ».

Δίπλα του, στον Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, το «στέκι» της 3ης Σεπτεμβρίου, όπως είναι γνωστό στους δρόμους, κάθεται ο Παναγιώτης . Είναι 30 χρονών και «πίνει» από τα 15 του. Εχει το νούμερο 9.721, περιμένει ήδη δύο χρόνια και ξέρει ότι πριν από αυτόν περιμένουν περίπου 5.000

άτομα... «Δεν γίνεται να περιμένω επτά χρόνια, ποιος ξέρει πού θα βρίσκομαι ύστερα από τόσο καιρό» λέει. Εκτός τού ότι αργεί να έρθει η σειρά του, ο Παναγιώτης είναι «μικρός» για τη μεθαδόνη. «Συνήθως δίνουν προτεραιότητα στους πιο μεγάλους ή σ΄ αυτούς που έχουν παιδιά ή πολλά προβλήματα υγείας» .

Σε αντίθεση με τον Νίκο που δεν το αποφασίζει, αυτές τις ημέρες ο Παναγιώτης κάνει προσπάθεια ένταξης σε «στεγνό» πρόγραμμα. Είναι δυο μέρες «καθαρός» και θέλει άλλες δυο- τρεις για να απευθυνθεί στο «18ΑΝΩ», το θεραπευτικό πρόγραμμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ). «Θα προσπαθήσω εκεί, κι όταν έρθει η σειρά μου θα πάω στη μεθαδόνη».

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών το θέμα της μεθαδόνης αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στην... ουρά περιμένουν σήμερα τουλάχιστον 5.500 χρήστες ουσιών. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) η μέση αναμονή για την ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη φτάνει τα 6,5 χρόνια! Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων γίνεται στις έξι μονάδες της Αθήνας. Στα ιατρεία χορήγησης στην περιφέρεια η αναμονή είναι σχεδόν μηδενική.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν από τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το ΨΝΑ. Ομως ελάχιστοι είναι οι χρήστες που παίρνουν την απόφαση να απευθυνθούν σε αυτά, αντί να περιμένουν για τη μεθαδόνη. Η υποκατάσταση εφαρμόζεται σήμερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των θέσεων θεραπείας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για όλους τους εξαρτημένους. Γι΄ αυτό και υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη στα προγράμματα αυτά (ηλικία, προηγούμενη προσπάθεια θεραπείας σε «στεγνό» πρόγραμμα, χωρίς αποτέλεσμα).

Για την άμεση «αποσυμφόρηση» της λίστας αναμονής περίπου 1.000 ασθενείς που σήμερα παρακολουθούν το πρόγραμμα υποκατάστασης μακράς διαρκείας και είναι σταθεροποιημένοι (δηλαδή χωρίς υποτροπές εδώ και καιρό) αναμένεται να διοχετευθούν στα ιατρεία τοξικοεξάρτησης, όπου η μεθαδόνη χορηγείται με ειδική ιατρική συνταγή. Ετσι θα αδειάσουν κάποιες θέσεις για νέους ασθενείς. Παράλληλα σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται η επέκταση των μονάδων υποκατάστασης ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

24 μονάδες υποκατάστασης πανελλαδικά 19.617 αιτήσεις έχουν κατατεθεί συνολικά 4.849 χρήστες λαμβάνουν μεθαδόνη ή βουπρενορφίνη σήμερα 5.500 χρήστες περιμένουν τη σειρά τους 6,5 χρόνια ο μέσος όρος αναμονής

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή