48 OI ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ - ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


Σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Έως σήμερα το στέλεχος γρίπης που κυκλοφορεί και εργαστηριακά απομονώνεται είναι το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ το υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας πως αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι την 11η Φεβρουαρίου 2011 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί εκατόν ενενήντα-τρία (193) σοβαρά περιστατικά με γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σαράντα-οκτώ (48) θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση γρίπης. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ εκατόν-δεκατρία (113) άτομα. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρχει σημαντικός αριθμός σοβαρών περιστατικών κυρίως σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν εμβολιάστηκαν.

Το ΥΥΚΑ παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημικής γρίπης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την πορεία των σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ όπως και την επαρκή κάλυψη των αναγκών σε καθημερινή βάση.

Τονίζεται ξανά ότι τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας , είναι τα κατωτέρω:

α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού επί υπάρξεως συμπτωμάτων.
β. Συστήνεται η ταχεία χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις γρίπης κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε όσους νοσούν σοβαρά ή εμφανίζουν επιπλοκές (δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr).
γ. Συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο οποίος ενθαρρύνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι
ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (βλέπε ενημέρωση για γρίπη στον δικτυακό τόπο www.keelpno.gr).
Επιπρόσθετα ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.


    Στην κορυφή