26ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΠΛΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΧΕΡΙΩΝ-ΜΥΕΛΟΥ


Ένας νεαρός βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος έχασε και τα τέσσερα άκρα του το 2009 σε βομβιστική επίθεση, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που υποβάλλεται σε μία πειραματική διπλή μεταμόσχευση χεριών.

Ο 26χρονος Μπρένταν Μαρρόκο, από τη Νέα Υόρκη, χειρουργήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Σε μία επέμβαση που διήρκησε 13 ώρες, ιατρική ομάδα υπό τον επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής δρα W. P. Andrew Lee μεταμόσχευσε στον Μαρρόκο δύο νέα χέρια, ενώ ταυτοχρόνως τον υπέβαλλε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από τον πτωματικό δότη των χεριών.

Η μεταμόσχευση του μυελού γίνεται με την ελπίδα ότι ο οργανισμός του 26χρονου θα αποδεχτεί καλύτερα τα νέα άκρα και έτσι θα χρειάζεται λιγότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η μείωση των χρησιμοποιούμενων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικά σημαντική στις μεταμοσχεύσεις χεριών, ποδιών, ακόμα και προσώπου.

Και αυτό, διότι τα φάρμακα έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και οι συγκεκριμένες μεταμοσχεύσεις δεν γίνονται για να παρατείνουν τη ζωή, όπως συμβαίνει με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων όπως η καρδιά, αλλά για να βελτιώσουν την ποιότητά της.

Η βελτίωση της ποιότητας, όμως, δεν θεωρείται αρκετός λόγος για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών που χρειάζονται νέα χέρια, πόδια ή πρόσωπο.

Η επέμβαση στον 26χρονο βετεράνο είναι η έβδομη διπλή μεταμόσχευση χεριών που διενεργείται στις ΗΠΑ.

Ο δρ Leeήταν επικεφαλής τριών προγενέστερων διπλών μεταμοσχεύσεων χεριών, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής μεταμόσχευσης χεριού από το ύψος του βραχίονα η οποία διενεργήθηκε το 2010.

Ο δρ Lee επινόησε επίσης την ταυτόχρονη μεταμόσχευση μυελού των οστών που εφαρμόσθηκε στον Μπρένταν Μαρρόκο.

Την ίδια μέθοδο έχει εφαρμόσει σε άλλους πέντε ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ενός χεριού. Και οι πέντε είναι καλά, ενώ οι τέσσερις χρειάζονται έως στιγμής μόνο ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο αντί για τον συνδυασμό φαρμάκων που συνήθως χορηγείται στους μεταμοσχευθέντες ασθενείς.

Η περίπτωση του κ. Μαρρόκο θεωρείται από τους γιατρούς η πιο πολύπλοκη που έχουν κάνει έως τώρα, ενώ εκτιμούν ότι θα χρειασθεί να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου διαπιστωθεί πόσο λειτουργικά είναι τα νέα του χέρια.

Ο νεαρός βετεράνος είχε χάσει όλα τα άκρα του το Πάσχα του 2009, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε πάτησε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

Υπολογίζεται πως 300 αμερικανοί στρατιώτες έχουν επιστρέψει ακρωτηριασμένοι στις ΗΠΑ από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν - και ο αμερικανικός στρατός χρηματοδοτεί τις μεταμοσχεύσεις και τις έρευνες γι’ αυτές, για να τους βοηθήσει.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online
    Στην κορυφή