2,5 ΕΚ. EΛΛΗΝΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ


Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΙΡΕ), στο πλαίσιο του κοινωνικού του έργου, πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, στα Βριλήσσια (Αίθουσα Μουσών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βριλησσίων), με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή πολιτών των Βριλησσίων και τοπικών φορέων, ανοιχτή ενημερωτική Εκδήλωση για τo κοινό με θέμα «Οι Ρευματικές παθήσεις ως Κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Η Εκδήλωση οργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Βριλησσίων.Την Εκδήλωση χαιρέτησε εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και η Αντιδήμαρχος Βριλησσίων κ. Ζ. Κουβαρά, ενώ το συντονισμό του πρώτου μέρους της Εκδήλωσης είχε η έμπειρη δημοσιογράφος Υγείας κ. Ε. Ντελιδάκη. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ρευματολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΙΡΕ, κ. Α. Ανδριανάκος με κύριο θέμα «Τι είναι & ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις και ποια είναι τα συμπτώματά τους» καθώς και «Θεραπεία των ρευματικών παθήσεων».Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το «Τι είναι & ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις και ποια είναι τα συμπτώματά τους» παρουσιάστηκαν από την Ρευματολόγο, κ. Ε. Κασκάνη. Το δεύτερο μέρος της Εκδήλωσης συντόνισε ο Ρευματολόγος κ. Π. Ντάντης, τ. Δ/ντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός». Τους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εκπροσώπησε με την ομιλία της «Θεραπεύεται η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα;» η κα Π. Ζαφειρίου.Ο κ. Ανδριανάκος κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του τόνισε ότι «Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας του ΕΙΡΕ οι ρευματικές παθήσεις αγγίζουν 2.500.000 Έλληνες και ως εκ τούτου αποτελούν ένα μέγιστο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα σημαντικό και αξιοπρόσεκτο είναι ότι ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), 30% των απουσιών από την εργασία και 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων), τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας, δηλ. στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών». Επιπλέον, ο κ. Ανδριανάκος επισήμανε ότι, «λόγω άγνοιας για τις ρευματικές παθήσεις, μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν απευθύνεται έγκαιρα ή και καθόλου στους ρευματολόγους, γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας για την ορθή διάγνωση, τη σωστή θεραπευτική παρέμβαση και την τελική έκβαση αυτών των παθήσεων». Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδριανάκος ανέφερε ότι «μόνο 20% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) απευθύνεται έγκαιρα σε ρευματολόγους, ενώ το 10% ουδέποτε επισκέπτεται τους ρευματολόγους. Επίσης, το 13% των ασθενών με αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα αναζητά έγκαιρα τη συμβουλή του ειδικού γιατρού, ενώ το 40% ουδέποτε απευθύνεται στο ρευματολόγο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας και την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις και σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας».


Τέλος, καρευματική πάθησητά τη διάρκεια της Εκδήλωσης ενημέρωσης ο κ. Ανδριανάκος εστίασε στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών, καθώς όπως είπε «Η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και τη δραστική μείωση των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεών τους, λόγω της μεγάλης προόδου που σημειώνει η Ρευματολογία, τα τελευταία χρόνια». Ο κ. Ανδριανάκος τόνισε ότι, «Η καλύτερη κατανόηση της παθογένειας αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη και εισαγωγή στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση των βιολογικών παραγόντων, που αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία. Οι βιολογικοί παράγοντες χορηγούμενοι στους ασθενείς εξουδετερώνουν είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της εξουδετέρωσης είναι η καταστολή των παθογενετικών μηχανισμών που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση αυτών των παθήσεων».


Όλες οι Εκδηλώσεις Ενημέρωσης του κοινού έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων και οργανώνονται σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Νομαρχίες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Roche, της παγκόσμιας εταιρείας στο χώρο της Υγείας.


Λίγα λόγια για τις Ρευματικές Παθήσεις


Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης. Αρκετές ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως π.χ. την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.ά.

Κύρια συμπτώματά τους είναι: Ο πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις ή/και σε τένοντες ή μύες ή στη μέση ή στον αυχένα. Η δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλ. η δυσκολία στις κινήσεις μετά από ανάπαυση, η διόγκωση ή η ευαισθησία στην πίεση μιας ή περισσότερων αρθρώσεων.


Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και κατατάσσονται σε 6 ομάδες:

α) Φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, αγγειίτιδες κ.λπ.) που είναι και οι σοβαρότερες, β) Οστεοαρθρίτιδες, γ) Οσφυαλγία – ισχιαλγία, δ) Αυχεναλγία – αυχενικό σύνδρομο, ε) Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού (περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες κ.λπ.) και στ) Διάφορες ρευματικές παθήσεις (Οστεοπόρωση κ.λπ.).


Λίγα λόγια για το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΙΡΕ)

Το ΕΙΡΕ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που συστάθηκε ως κοινωφελές ίδρυμα από γιατρούς ρευματολόγους και υπάγεται στην εποπτεία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος του Ιδρύματος είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, η υποστήριξη ερευνητικών εργασιών, η απονομή βραβείων, η εκπόνηση και πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, η οργάνωση πανελληνίων ή διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων για τις ρευματικές παθήσεις, η ανάπτυξη συνεργασιών με επιστήμονες ή οργανώσεις διαφόρων χωρών και η διαφώτιση του κοινού και των αρχών της χώρας επί του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων και της αντιμετώπισής του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ρευματικές παθήσεις στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών: www.elire.gr


(Από δεξιά) Η κ. Ε. Κασκάνη, Ρευματολόγος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, ο κ. Π. Ντάντης, Ρευματολόγος - τ. Δ/ντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Ιωάννης Λάμπρου, η κ. Π. Ζαφειρίου, ο κ. Α. Ανδριανάκος, Ρευματολόγος – A.E. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΙΡΕ και η κ. Ε. Ντελιδάκη, Δημοσιογράφος Υγείας.


    Στην κορυφή