22-28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ


"Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου αποφάσισε να κηρύξει την εβδομάδα 22-28 Νοεμβρίου ως εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. "Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής των αποκλεισμών από τις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε θεατές στη σφαγή κοινωνικών δικαιωμάτων, με βασικότερο τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας", επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρναβας, τονιζοντας πως "Η πολιτική της κυβέρνησης παρασύρει ταχύτατα την ελληνική κοινωνία σε κάτι πιο βαθύ από μια συνηθισμένη οικονομική κρίση. Τη σέρνει σε μια ανθρωπιστική κρίση. Συσσίτια, άστεγοι σε κάδους σκουπιδιών, άνθρωποι-σκουπίδια, πολλαπλασιασμός της επαιτείας και της εγκληματικότητας τραυματίζουν ήδη την καθημερινότητα και αποτελούν σήμα κινδύνου. Όλο και περισσότερο, όλο και περισσότερους αγκαλιάζει ο φόβος, ότι μπορεί αύριο και οι ίδιοι να βρεθούν στα κοινωνικά σκουπίδια.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν όσους ασθενείς επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από τη Δευτέρα, να προσέλθουν στα νοσοκομεία και δεν θα πληρώσουν ούτε τα 3 ευρώ του εισιτηρίου αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται.

"Αρχικά" ανέφερε ο Θ. Ζδούκος, μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, εξηγώντας πως "με το πρόγραμμα σταθερότητας περιέκοψαν την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 60% (από 2,2 δις ευρώ σε 800 εκατομμύρια) πράγμα που σήμαινε , όπως και έγινε τελικά, λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, αφού:

α) ούτε οι διακηρυγμένες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών έγιναν, δεν αντικαταστάθηκαν καν οι χιλιάδες που βγήκαν στη σύνταξη .

β)η έλλειψη υλικών, φαρμάκων και εξοπλισμού υπήρξε πρωτοφανής και επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ από την προσχεδιασμένη να αποτύχει σύγκρουση με τους προμηθευτές που έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και όχι με στόχο να σταματήσει πραγματικά την υπερτιμολόγηση των υλικών και άρα την υπερκερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού.

γ) μειώθηκε δραματικά το εισόδημα όλων των υγειονομικών που ζουν από το μισθό τους και που με αυτοθυσία κρατούσαν ζωντανό το ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ η περικοπή των υπερωριών και των προγραμμάτων εφημεριών αύξησε τις ώρες αναμονής για τους ασθενείς στα επείγοντα, τον κίνδυνο λαθών εξαιτίας την κόπωσης γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρα τμήματα στα νοσοκομεία μένουν ακάλυπτα από κρίσιμες ειδικότητες, ιδιαίτερα στην επαρχία".





    Στην κορυφή