20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Με μεγάλο ενδιαφέρον ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ρομποτικών επεμβάσεων στην Ουρολογία στο φετινό συνέδριο των Ελλήνων και Κυπρίων Ουρολόγων που διενεργήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου από τις 22 έως τις 27 Οκτωβρίου, όπως δηλώνει ο Αν. Καθηγητής του Παν/μίου της Φρανκφούρτης Βασίλης Πουλάκης, Διευθυντής της Ρομποτικής, Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Κλινικής του Doctors' Hospital Αθηνών.

Τα τελευταία 10 χρόνια η ρομποτική χειρουργική έχει σταδιακά αντικαταστήσει την ανοιχτή επέμβαση κυρίως στην χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη προσφέροντας τουλάχιστον τα ίδια ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα αλλά με λιγότερες αιμορραγίες και ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, η οποία αποτελεί τον χρυσό κανόνα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη στις ΗΠΑ παραμερίζοντας τελείως την ανοιχτή επέμβαση, αρχίζει να κατακτά και στην Ελλάδα σιγά-σιγά το έδαφος που της αρμόζει. Δυστυχώς το μόνο ρομποτικό σύστημα που υπάρχει σήμερα σε δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο υπολειτουργεί λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και εργασίας του μηχανήματος δίνοντας την σκυτάλη στον ιδιωτικό τομέα. Η μεγάλη πρόκληση των ημερών είναι ο περιορισμός του κόστους της ρομποτικής επέμβασης έτσι ώστε να γίνει προσιτή από μεγάλο μέρος και του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό είναι ένα στοίχημα τόσο για τα ιδιωτικά κέντρα όσο και για τα δημόσια νοσοκομεία στην εποχή της κρίσης που περνά η πατρίδα μας.

Έντονα επίσης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των πρώτων 300 επεμβάσεων ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής τα οποία αν και πρώιμα είναι ανάλογα με εκείνα της ανοιχτής χειρουργικής των μεγαλυτέρων κέντρων αναφοράς της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Επίσης το ενδιαφέρον των συνέδρων κίνησαν και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της ρομποτικής χειρουργικής και σε άλλες ουρολογικές επεμβάσεις (όπως πχ στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη για ευμεγέθη προστατικά αδενώματα άνω των 100 κυβικών εκατοστών, στην αποκατάσταση της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής και στην αφαίρεση εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης ή όγκων του νεφρού).

“Οι ρομποτικές επεμβάσεις που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα καλύπτουν όλο το φάσμα των ουρολογικών παθήσεων που μπορούν να εκτελεσθούν με την βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας. Οι Έλληνες Ουρολόγοι συναγωνίζονται τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους σε εμπειρία και πρωτοτυπία. Ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι Έλληνες Ουρολόγοι συνεχίζουν να κάνουν προόδους και να κοιτούν στα ίσια τις εξελίξεις που συμβαίνουν στον κόσμο.” συμπληρώνει ο καθηγητής κ. Β. Πουλάκης.

Στα πλαίσια της διαρκούς εξέλιξης της ρομποτικής Ουρολογίας και με σκοπό της ανταλλαγή εμπειρία μεταξύ των Ευρωπαίων Ουρολόγων συνδιοργανώνεται και από τον κ. Πουλάκη και σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ουρολογική (EUA) και Ρομποτική Ουρολογική (ERUS) Εταιρεία στις 25 Φεβρουαρίου του 2011 μία ημερίδα στο Hilton στην Αθήνα για την ρομποτική ριζική προστατεκτομή. Τα αποτελέσματα της ημερίδας αυτής θα αποτελέσουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφαλή και επιτυχή εφαρμογή των ρομποτικών μεθόδων στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

«Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ελάχιστα τραυματικά από την ιατρική επιστήμη με την εφαρμογή σύγχρονων ρομποτικών επεμβάσεων που εφαρμόζονται από χρόνια και στην Ελλάδα», δήλωσε ο αν. Καθηγητής κ. Πουλάκης.


    Στην κορυφή