1ος ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


«Βγείτε τη νύχτα σε μερικές γειτονιές και θα δείτε σκουπιδοτενεκέδες γερμένους να τους ψάχνουν άνθρωποι πεινασμένοι. Κάποιοι έχουν την σοφία να μην πετούν το φαγητό τους να το βάζουν σε σακούλα και να το αφήνουν σε σημεία όπου ξέρουν οι άνθρωποι που ψάχνουν και το παίρνουν. Στην Αρχιεπισκοπή και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έρχονται μανάδες που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν τη θεραπεία τους. Αυτή την στιγμή στην Αθήνα ετοιμάζονται 10.000 μερίδες φαγητού και θέλω να σημειώσω ότι άλλοτε ο αριθμός των ξένων ήταν μεγαλύτερος, τώρα έχει μειωθεί και το 65% είναι Έλληνες, οι οποίοι υποφέρουν. Αυτή η εικόνα της Αθήνας, της Ελλάδας, με ενοχλεί, με στεναχωρεί».

Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που βρίσκεται η χώρα και στο έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που δημιούργησαν πριν από ένα χρόνο ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και η Φιλανθρωπική Οργάνωση « Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής στη διαρκεια του απολογισμού του έργου του και την παρουσίαση των στόχων του, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όπου εδρεύει το Ιατρείο.

«Η Εκκλησία», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος,» έχει ένα σκοπό να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις τον άνθρωπο, να τον στηρίξει ψυχικά, να τον δυναμώσει, να του δώσει κουράγιο στη πορεία της ζωής, να μάθει το νόημα και τον σκοπό της ζωής. Ο Χριστός μας είπε για το νόημα της ζωής ν’ αγαπήσεις τον Θεό με όλη την δύναμη και τον συνάνθρωπό σου σαν τον εαυτό σου. Mέσα σ΄ αυτές τις φράσεις κρύβεται όλο το νόημα της ζωής»

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ.Γιώργο Πατουλη και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δημτσα λέγοντας «Σας ευχαριστώ για το παράδειγμα που δίνετε σε ανθρώπους που ακούν, μαθαίνουν και βοηθούν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο. Άκουσα για το πρόγραμμα του 2013 και σας παρακαλώ να βοηθήσετε όπου υπάρχει ανάγκη και τα σύνορα αλλά και εδώ η Αθήνα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Κανένας ανασφάλιστος σε όλη την Ελλάδα να μη μείνει χωρίς φάρμακο. Είναι εξαιρετική η πρόταση για τη δημιουργία, από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, δικτύου κατ οίκον νοσηλείας για όσους τη χρειάζονται αλλά δεν μπορούν να την έχουν».

“Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, και πρέπει ο καθένας κάτι να κάνει με τον εαυτό του ώστε ν΄ αλλάξει η ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι στήριξαν το έργο μας και έτσι αυτό εξαπλώθηκε και εύχομαι ο Θεός να το ευλογήσει μέχρι την στην ώρα που δεν θα χρειάζεται και θα είναι ο καθένας άνθρωπος ανεξάρτητος από όλες τις πλευρές, αν και αυτό μπορεί να αργήσει ή να μην προλάβουμε να το δούμε αποκατεστημένο. Αυτή η προσπάθεια προέρχεται από τον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδος και ιδιαίτερα από εκλεκτή μερίδα των συνανθρώπων μας. Με την δική σας παρουσία δεν εξαλείφονται πολλά από τα προβλήματα αυτά αλλά γίνεστε και το παράδειγμα σε μια εποχή που έχει κουραστεί και ζητάει πρότυπα, έστω και αυτά που κάνουμε τα λίγα ή μεγάλα γίνεστε πρότυπο σ’ να έργο που δεν φαίνεται ακόμη στην έκταση του».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης παρουσιάζοντας του στόχους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για το 2013 ανεφερε:

«Κλείνοντας ένα χρόνο στη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που συμπορεύονται μαζί μας σε αυτό το έργο ιατρικής διακονίας που έχει στόχο τον άνθρωπο. Καθημερινή μας στόχευση είναι να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο, όπως και όσο μπορούμε, ιδιαίτερα όταν αυτός αφορά τον άρρωστο, το φτωχό, τον ανασφάλιστο.

Προτεραιότητα μας για το 2013 είναι να αγωνιστούμε για να έχει ο κάθε ανασφάλιστος ασθενής φάρμακο-κατ οίκον νοσηλεία-νοσοκομειακή περίθαλψη. Κάνουμε πράξη τη στήριξη που υποσχεθήκαμε: 1) Χτίζουμε την πρώτη Κοινωνική Τράπεζα Φαρμάκου σε όλη την Ελλάδα και υιοθετούμε τις φαρμακευτικές αγωγές των χρονίως πασχόντων ανασφάλιστων ασθενών στην Αττική στις παραμεθόριες περιοχές για έναν χρόνο. 2) Συνεχίζουμε τα Ακριτικά Οδοιπορικά Υγείας για να αφουγκραστούμε από άκρη σε άκρη τα υγειονομικά προβλήματα των άγονων νησιών. 3) Θωρακίζουμε τη δευτεροβάθμια περίθαλψη των ασθενών μέσα από τη μεγάλη αλυσίδα των νοσοκομείων με τους χειρουργούς μέλη του ΙΣΑ, τόσο τους νοσοκομειακούς όσο και τους πανεπιστημιακούς. 4) Ενισχύουμε τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία όλης της Ελλάδας. Θέτουμε σε άμεση εφαρμογή την Κάρτα Υγείας Κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας στους άξονες συνεργασίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 5) Σχεδιάζουμε τη δημιουργία Κέντρου Παιδιού που θα παρέχει στο ανασφάλιστο παιδί πλήρη ψυχοκοινωνική κάλυψη, οικογενειακή συμβουλευτική και ιατροκοινωνική φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες του παιδικού πληθυσμού. 6) Ελέγχουμε τις προϋποθέσεις και το κοινωνικό πλαίσιο στήριξης για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας βασισμένου σε ευρωπαϊκά πρότυπα. 7) Ξεκινούμε νέες συνεργασίες με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τις πρώτες βοήθειες, τη βασική υποστήριξη ζωής και την κατ οίκον νοσηλεία ανασφάλιστων και φτωχών συμπολιτών μας.

Το 2012 σώθηκαν κάποιες ανθρώπινες ζωές. Το 2013 ας τις κάνουμε περισσότερες».

Ο Γενικός Διευθυντής της ''Αποστολής'' κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στον απολογισμό του έργου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής συμπληρώνοντας 1 χρόνο λειτουργίας υπογραμμίζοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί 16.800 ιατρικές επισκέψεις, συμμετείχαν στην προσπάθεια 267 Εθελοντές Ιατροί, πραγματοποιήθηκαν 3.000 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ 500 ασθενείς συνάνθρωποί μας λαμβάνουν κάθε εβδομάδα την φαρμακευτική αγωγή τους από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου».

Στη διάρκεια της ομιλίας του εξήρε την συγκινητική προσπάθεια συλλογής φαρμάκων σε 30 δήμους της Αττικής και 10 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με αποτέλεσμα την συγκέντρωση 300.000 φαρμάκων προς διάθεση των αναξιοπαθούντων. Και συνεχίζουμε τόνισε: « με αγάπη, θέληση και διάθεση προσφοράς για τον πλησίον μας».

Σημαντικούς αριθμούς που παρουσιάζουν την τεράστια κοινωνική παρέμβαση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής παρουσιάσε ο κ. Δήμτσας όπως των διάθεση 40.000 φαρμάκων και εκατοντάδων κιβωτίων υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία και την υλοποίηση συνεργασίας δημιουργώντας μία μεγάλη αλυσίδα δευτεροβάθμιας περίθαλψη. Τέλος αναφέρθηκε στην εκστρατεία παιδικού εμβολισμού, εμβολιάζοντας 2.800 ανασφάλιστα παιδιά στην Αττική και στα ακριτικά νησιά αλλά και στα οκτώ οδοιπορικά υγείας σε 21 ακριτικές περιοχές της Ελλάδος ενισχύοντας ιερές μητροπόλεις, δήμους, αγροτικά ιατρεία, περιφερειακά νοσοκομεία και ιδρύματα αλλά και στη δημιουργία παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής από το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης το Καστελόριζο μέχρι τον Βόρειο Έβρο. Τελειώνοντας έγινε αναφορά από τον κ. Δήμτσα των πολύτιμων συνεργασιών που στέκονται αρωγοί στο πλευρό του Ιατρείου όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο IOCC, η 'Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Σύλλογος Νέων Φαρμακοποιών, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών, ο Συνεταιρισμός Βιοπαθολόγων MEDISYN, η ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗ, η ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, το IATROPOLIS, το Οφθαλμολογικό Κέντρο ΟΜΜΑ, το Καρδιολογικό Κέντρο Ηλιούπολης, τα Κέντρα Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ και Medimall, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Φίλων του ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, η Ένωση Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής και άλλο φορείς

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος παρουσία όλων έκοψε την πίτα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, δίνοντας τις ευχές του σε όλους και ιδιαίτερα στους εθελοντές ιατρούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό να συνεχίζουν με ζήλο και αφοσίωση το έργο τους .

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν οι εθελοντές που καθημερινά εργάζονται και συντονίζουν όλες τις δράσεις του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής: ΜΕΛΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΑΙΔΟΝΟΜΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΠΕΡΡΕΑ ΚΑΛΙΟΠΗ, ΒΕΡΓΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΕΤΣΑ ΣΟΥΛΑ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΖΙΜΕΑ ΤΕΝΙΑ, ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΝΤΟΓΚΟΥ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΑ, ΑΡΝΑΟΥΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΝΤΑΙΑΝΑ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, ΜΠΕΓΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΗ, ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΜΑΝΤΑΓΑΡΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ ΡΙΝΕΛΑ , ΑΛΕΞΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΝΤΟΒΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΒΟΓΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Επίσης, στον απολογισμό παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων, ιατρικών εταιρειών, ΜΜΕ και πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.


    Στην κορυφή