1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


Εκδηλώσεις KEEΛΠΝΟ για την πρόληψη του AIDS και των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων


Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, σχεδιάζει ποικίλες ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και του AIDS αλλά και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το στίγμα και τον αποκλεισμό των οροθετικών ατόμων.

Στη φετινή χειμερινή εκστρατεία παραμένει το μήνυμα «μηδενίζουμε…τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους , τις διακρίσεις» με στόχο:

-Την έγκαιρη διάγνωση με συνέπεια την καλύτερη πρόγνωση και μείωση νέων μολύνσεων.
-Τη μείωση του αριθμού ατόμων που δε γνωρίζουν την οροθετικότητά τους από HIV ή μόλυνση από άλλο Σ.Μ.Ν.
-Την αναχαίτηση του επιπολασμού του ιού του AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.


Παρουσίαση φετινού Προγράμματος

1.Πρόγραμμα δρόμου (street work) σε χώρους με δρώμενα μέσα στην πόλη.

Η μέθοδος υλοποίησης των λεγόμενων «street-work» παρεμβάσεων περιλαμβάνει :

- Χαρτογράφηση των σημείων του Δήμου όπου συχνάζουν κυρίως νέοι και στη συνέχεια διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών στα κοντινά bar/cafe.

- Παρουσία διεπιστημονικής Ομάδας Ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ που απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες (ιατρό, νοσηλευτές, ψυχολόγους ή κοινωνιολόγους και διοικητικούς υπαλλήλους) με ειδικά διαμορφωμένο Stand προκειμένου να επικοινωνήσει στους διερχόμενους πολίτες το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας.

- Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με το test HIV.

- Διανομή προφυλακτικών.

- Διανομή ερωτηματολογίων του UNAIDS.

Η δράση στο γενικό πληθυσμό θα πραγματοποιηθεί στις εξής περιοχές της Αθήνας : Γκάζι, Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Πανόρμου, Περιστέρι, Γλυφάδα, Κορυδαλλός, Μπουρνάζι, Ν. Ερυθραία, Πλ. Καρύτση, Πλ. Αγ. Ειρήνης από 26-11-2012 έως 2-12-2012 και από 3-12-2012 έως 9-12-2012, βραδινές ώρες 20.00 με 02.00.

Η παρέμβαση σε όσους επιλέγουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άτομα το ιδίου φύλου, θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές : Γκάζι , Θησείο, Μοναστηράκι, Πλ. Καρύτση, Πλ. Αγ. Ειρήνης (σε Σάουνες, gay bars / clubs), επίσης από 26-11-2012 έως 2-12-2012 και από 3-12-2012 έως 9-12-2012, βραδινές ώρες 20.00 με 02.00.

2.Συνεργασία με την Εταιρεία παραγωγής των προφυλακτικών Durex

Για την 1η Δεκεμβρίου η εταιρεία κατασκευής των προφυλακτικών Durex πρόκειται να διοργανώσει και να υλοποιήσει δειγματο-διανομή σε μεγάλα καταστήματα και σε Super Market σε διάφορα σημεία σε όλη την Αττική. Σε συνέχεια της συνεργασίας που υπάρχει εδώ και χρόνια με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η διανομή θα γίνει συνδυαστικά με ενημέρωση από εξειδικευμένα άτομα του Οργανισμού.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκέμβρη σε διάφορα καταστήματα Hondos Center (Ομόνοια, Γλυφάδα, Ερμού, Παγκράτι, Καλλιθέα, Πειραιάς-Τσαμαδού) και Carrefour Μαρούσι, Άλιμος, Γέρακας).

3.Ενημερωτική εκδήλωση στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ΙΕΚ «ΑΚΜΗ»

Η συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο που ανήκει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Στο σπουδαστήριο θα παρουσιαστούν, σε διεπιστημονικό πάνελ ομιλητών από το χώρο της υγείας, τα νέα δεδομένα σχετικά με τον ιό HIV, καθώς και δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σχετικά με την προφύλαξη στο γενικό πληθυσμό αλλά και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα γίνει διανομή ενημερωτικού υλικού σε φοιτητές και ενημερωτική ομιλία από επιστημονικό προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου και το διεπιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα βρίσκεται στους σχετικούς χώρους από τις 13.00 ως και τις 20.00.



4.Συνεργασία ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με ΕΣΑΚΕ (Ελληνικό Σύνδεσμο Ανώνυμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών) περί την 1η Δεκεμβρίου

Με το μότο «Το Μπάσκετ στην Κοινωνία», ο ΕΣΑΚΕ έχει ξεκινήσει συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., προκειμένου μέσω του αθλητισμού να μεταδώσουν στους φιλάθλους κοινωνικά μηνύματα, μηνύματα ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας και πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση του AIDS.

-Συμμετοχή ενημερωτών του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συγκεκριμένους αγώνες των αγωνιστικών της BASKET LEAGUE του ΟΠΑΠ, με ειδικά διαμορφωμένο Stand στις εισόδους των γηπέδων, για ενημέρωση και διανομή ενημερωτικού υλικού σε φιλάθλους.

- Διανομή ενημερωτικού υλικού στις θέσεις των δημοσιογράφων, των VIP και σε συγκεκριμένες θύρες των γηπέδων

- Ο Αγώνας Μπάσκετ που θα διεξαχθεί την 3η Δεκεμβρίου μεταξύ Ολυμπιακού και Άρη θα είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού του AIDS. Πριν από την έναρξη του Αγώνα θα διαβαστεί κοινωνικό μήνυμα σχετικά με την ενημερωτική εκστρατεία πρόληψης και αντιμετώπισης του AIDS.


5.Δράσεις ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης για την παγκόσμια ημέρα AIDS

To ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συνεχούς εκστρατείας πρόληψης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και το HIV/AIDS, πραγματοποιεί σειρά ομιλιών και παρεμβάσεων με αποκορύφωμα την 1Η Δεκεμβρίου.

-27 Νοεμβρίου 2012: Ομιλία στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, στους φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής, με σκοπό την εκπαίδευσή τους, ώστε να συνδράμουν στις δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Επιπλέον, στο χώρο του Α.Τ.Ε.Ι.Θ θα υπάρχει το stand του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στους φοιτητές.

-28 - 29 – 30 Νοεμβρίου 2012: Street work, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε χώρους εστίασης νεολαίας (bar, café). Η διανομή θα γίνει στους παρακάτω δρόμους και περιοχές:

Αριστοτέλους – Λεωφόρος Νίκης (Παραλία) – Καμάρα – Πλ. Ναυαρίνου - Βαλαωρίτου – Λιμάνι – Ν. Παραλία – Παραλία Ν. Κρήνης (Καλαμαριά) – Α. & Κ. Τούμπα – Δήμος Νεάπολης & Συκεών

- 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου: Παρέμβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - πλατεία Αριστοτέλους- στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως με Τσιμισκή.


Οι υπάλληλοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη εθελοντών και των φοιτητών του τμήματος Νοσηλευτικής του Α.Τ.Ε.Ι.Θ., θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στους διερχόμενους, ενώ παράλληλα θα απαντούν στις απορίες τους σχετικά με τον ιό. Επίσης, θα υπάρχει stand του συλλόγου οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Επιπρόσθετα, η HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), έπειτα από μακροχρόνια συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης, θα συνδράμει στις δράσεις της 1ης Δεκεμβρίου με διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών στην Πλατεία Καμάρας, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξει τη δράση με μουσικά δρώμενα και ηχητική κάλυψη.

-1 Δεκεμβρίου: Ομιλία στους σπουδαστές, στους στρατευσίμους και στους μόνιμους υπαλλήλους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.

-2 Δεκεμβρίου: Ομιλία στο γενικό και μαθητικό πληθυσμό του Δήμου Καλοχωρίου, σχετικά με τον HIV/AIDS, σε συνεργασία με το μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο Δήμου Καλοχωρίου.


Στο πλαίσιο της συνεχούς εκστρατείας θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου δράσεις και ομιλίες στις έδρες των νομών της Βόρειας Ελλάδας.
    Στην κορυφή