18ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ


Αρχίζει την Κυριακή στην Αθήνα το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής Γενετικής στο οποίο αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 1000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Το Συνέδριο που θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου θα γίνει στο ξενοδοχείο Divani Caravel και διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Ψυχιατρικής Γενετικής, την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής. Πρόεδροι του Συνεδρίου είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας κ. Nick Craddock.

Στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν ευρήματα για το ρόλο της κληρονομικότητας και των γονιδίων στην αιτιολογία των ψυχικών νόσων, τόσο των σημαντικότερων (όπως της σχιζοφρένειας, της μανιοκατάθλιψης, της άνοιας, του αυτισμού), όσο και των ηπιότερων (όπως των φοβιών, της διαταραχής πανικού, των διαταραχών ύπνου). Πέρα από την εκδήλωση των νόσων, η ψυχιατρική γενετική εξετάζει και την επίδραση των γονιδίων στα κοινά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες, τη νοημοσύνη, τις γνωσιακές ικανότητες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Ενώ στο παρελθόν υπήρχε δυνατότητα ανάλυσης μεμονωμένων γονιδίων, οι σύγχρονες τεχνικές της μοριακής βιολογίας επιτρέπουν πλέον την εξέταση ταυτόχρονα ολόκληρου του ανθρώπινου DNA. Έτσι, στο Συνέδριο αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικής νόσου.

Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος των γονιδίων στη συμπεριφορά και την ψυχική νόσο δεν είναι καθορισμένος. Στην επιστήμη όμως της ψυχιατρικής γενετικής η έρευνα επεκτείνεται και στην διερεύνηση των συνθηκών του περιβάλλοντος που συνεισφέρουν στη νόσηση από κάποια ψυχιατρική διαταραχή. Θα παρουσιαστούν ευρήματα πάνω στον τομέα αυτόν καθώς επίσης και στην πιθανή αλληλεπίδραση γεγονότων ζωής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων με τα διάφορα γονίδια.

Μολονότι, βέβαια, τα μέχρι σήμερα ευρήματα δείχνουν γονίδια που προδιαθέτουν σε ψυχικές νόσους, η γνώση που έχει συσσωρευτεί δεν επαρκεί για να προβλέψουμε με βάση γενετικά χαρακτηριστικά την εκδήλωση των ψυχιατρικών διαταραχών. Η πρόοδος της ψυχιατρικής γενετικής έχει ήδη συμβάλει στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη διευκρίνιση βιολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται στην αιτιολογία της ψυχικής νόσου, αναμένεται δε ότι θα προσφέρει στο μέλλον δυνατότητες για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών νόσων, καθώς επίσης και για εγκυρότερη ψυχιατρική γενετική συμβουλευτική.

Πολλοί έλληνες ειδικοί από το εσωτερικό και το εξωτερικό συμμετέχουν στην ψυχιατρική γενετική έρευνα και θα παρουσιάσουν στο Συνέδριο τα ευρήματα των μελετών τους. Για την ενημέρωση των ελλήνων επιστημόνων προγραμματίζεται το πρωί της πρώτης ημέρας μια Εκπαιδευτική Συνεδρία στα ελληνικά η οποία αποτελεί εισαγωγή στο Συνέδριο και αναμένεται να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των μη-γενετιστών επιστημόνων και στην παροχή γνώσεων που θα τους διευκολύνουν στην πληρέστερη κατανόηση των παρουσιάσεων του Συνεδρίου.




    Στην κορυφή