16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


Η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής με Πρόεδρο τον Αν. Καθηγητή Νικόλαο Παπαντωνίου, οργανώνει το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής στις 21, 22 & 23 Οκτωβρίου 2011, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Στο Συνέδριο, θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, οργανώνεται κάθε 2 χρόνια, που ως γνωστόν, πρωταρχικό στόχο έχει την μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας, προσεγγίζοντας εκατοντάδες Μαιευτήρες – Γυναικολόγους, Παιδιάτρους, Νεογνολόγους, Μαίες και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:

Πέντε συνεδρίες με επίκαιρα θέματα (Hot topics), όπου θα αναπτυχθούν διαλέξεις με έγκριτους ξένους και Έλληνες επιστήμονες στον τομέα της περιγεννητικής ιατρικής. Θα συζητηθούν θέματα όπως η μαγνητική τομογραφία και ο ρόλος της στην έρευνα και την κλινική πράξη στη Νεογνολογία, την μη επεμβατική αντιμετώπιση στην αιμολυτική νόσο του εμβρύου, τις διαταραχές αιμοπεταλίων στην κύηση, την σχέση της προωρότητας με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την παρουσίαση νεώτερων δεδομένων στον προγεννητικό – προεμφυτευτικό έλεγχο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ενδομήτρια θεραπεία του εμβρύου.


Οκτώ Παράλληλες Συνεδρίες, με κεντρικά θέματα τον σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία, τις περιγεννητικές λοιμώξεις, τα επείγοντα συμβάντα στην αίθουσα τοκετών, τις παθολογικές καταστάσεις της εγκύου και του νεογνού, την προεκλαμψία και την ενδομήτρια υπολειπόμενη αύξηση (ΕΥΑ), την πολύδυμη κύηση, την προγεννητική διάγνωση και την ενδομήτρια θεραπεία και τέλος επίκαιρα νεογνολογικά θέματα.

Τέσσερις Αντιπαραθέσεις μεταξύ ιατρών, για τον κολπικό τοκετό ή την καισαρική τομή στις 25-32 εβδομάδες κύησης, τα υπέρ και τα κατά για τα προβιοτικά στην διατροφή του χαμηλού βάρους γέννησης νεογνού, τα υπέρ και τα κατά για την θέση της ερυθροποιητίνης στα νεογνά και τέλος την υποστήριξη ή όχι 2D ή 3D υπερηχογραφίας στην εξέταση ρουτίνας του εμβρύου.
Δύο Συνεδρίες Μαιών, όπου θα αναπτυχθούν θέματα όπως το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, την επίδραση του μητρικού θηλασμού στον εγκέφαλο και στις γνωστικές ικανότητες, την κύηση μετά τα 35 χρόνια της γυναίκας, την προετοιμασία για τον τοκετό και την γονεϊκότητα, τις επιπτώσεις της βίας στην περιγεννητική περίοδο καθώς επίσης και την επίδραση της μουσικής στην εγκυμοσύνη.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Εναρκτήρια Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής Χριστοδούλου Γεώργιου, με θέμα «Ηθικές Αρχές στην Ιατρική», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σημειώνεται, ότι καθ’ όλη την διάρκεια του Συνεδρίου, θα υπάρχουν αναρτημένες εργασίες από νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα, ενώ στο επιστημονικό πρόγραμμα θα ενσωματωθούν ελεύθερες ανακοινώσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ιατρούς να παρουσιάσουν την έως τώρα έρευνα τους, σε σχέση με την περιγεννητική ιατρική.


    Στην κορυφή