16ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΟΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ


Το 16ο Μεσογειακό Συνέδριο Παιδονευρολογίας, οργανώθηκε στη Μύκονο στις 23 -26 Σεπτεμβρίου 2010, με την ευθύνη του Παιδονευρολογικού Τμήματος του Νοσ/μείου Παίδων Πεντέλης.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Κα Αντιγόνη Παπαβασιλείου, μας ενημερώνει συνοπτικά για το Συνέδριο αυτό.

«Κάθε χρόνο οι Παιδονευρολόγοι της Μεσογείου συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις στη Νευρολογία Παιδιών και Εφήβων, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή αυτή.

Το Συνέδριο αυτό, έχει αποκτήσει εξαιρετική φήμη ανάμεσα στους Ευρωπαίους Παιδονευρολόγους, με αποτέλεσμα να το παρακολουθούν ιατροί ακόμη και από τη Βόρειο Ευρώπη ή και από περιοχές μακριά από τη Μεσόγειο.


Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα εξής
:

1. Η σκλήρυνση κατά πλάκας σε παιδιά και εφήβους: Παρουσιάστηκε η εμπειρία Ελλήνων και Τούρκων Παιδονευρολόγων πάνω σε καινούριες φαρμακευτικές θεραπείες για το πρόβλημα αυτό σε νεαρά άτομα. Νευρολόγοι ενηλίκων με ιδιαίτερη πείρα στο θέμα αυτό συνέβαλαν με τις γνώσεις τους.

2. Εμβρυϊκή και νεογνική νευρολογία: Παρουσιάστηκαν σημαντικές εξελίξεις πάνω στη διάγνωση των νευρολογικών προβλημάτων κατά την εμβρυϊκή ηλικία, δεδομένα για την εξωσωματική γονιμοποίηση και την περαιτέρω εξέλιξη των παιδιών, καθώς και νέες εξελίξεις στη νεογνική νευρολογία.

3. Νευρομεταβολικά νοσήματα: Συζητήθηκαν η διάγνωση και η θεραπεία των νοσημάτων αυτών, τα οποία αποτελούν σοβαρές αιτίες νευρολογικής δυσλειτουργίας στα νεαρά άτομα.

4. Εγκεφαλική παράλυση: Συζητήθηκαν τα αίτια του προβλήματος, η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση αλλά και οι νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ομάδας αυτής των κινητικών διαταραχών.

5. Επιληψία: Το πάντα επίκαιρο θέμα της διάγνωσης και της θεραπείας της επιληψίας παιδιών και εφήβων συζητήθηκε από Έλληνες και ξένους ειδικούς. Επίσης, συζητήθηκε η σχέση ύπνου και επιληψίας.

6. Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα: Συζητήθηκε η φαρμακευτική αγωγή του προβλήματος.

7. Αυτισμός: Η νευροβιολογία και η ψυχο-εκπαιδευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση της αυτιστικής διαταραχής απετέλεσαν τα κύρια θέματα της συζήτησης.





    Στην κορυφή