14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ


Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Επιληψία (Π.Σ.Α.Μ.Ε.) διοργανώνει στις 14/2/11, Ευρωπαϊκή Ημέρα Επιληψίας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» και ώρα 18:30- 21:00 εκδήλωση με θέμα: «Η Επιληψία δεν Είναι Επιλήψιμη». Το θέμα θα καλυφθεί από ειδικούς επιστήμονες.

Η επιληψία είναι μια κοινή και αρκετά συχνή νευρολογική και όχι ψυχιατρική πάθηση, όπως δυστυχώς συχνά θεωρείται. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα οι πάσχοντες είναι περίπου 100.000 – 120.000.

"Παρά την αξιοσημείωτη επιστημονική πρόοδο στη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, οι –από αιώνες– βαθειά ριζωμένες στρεβλές αντιλήψεις για τη φύση της (π.χ, οι αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί περί «δαιμονισμού» ή «σεληνιασμού») εξακολουθούν να καθορίζουν τη στάση της κοινωνίας, που την αντιμετωπίζει κυριολεκτικά σαν μια «κατάρα». Έτσι, καταλήγει το κυριότερο πρόβλημα των πασχόντων και του περίγυρού τους να μην είναι η ίδια η πάθηση, αλλά οι επιπτώσεις της λανθασμένης και, ταυτόχρονα, μηδαμινής πληροφόρησης της κοινωνίας σχετικά με το θέμα", επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των σωματείων και προσθέτουν:

"Εξαιτίας των διαστρεβλώσεων, οι πάσχοντες που καλύπτονται απολύτως απ’ τα φάρμακα επιλέγουν να αποκρύπτουν την ύπαρξη της πάθησης, φοβούμενοι την απόρριψη. Έτσι, υπομένουν αβοήθητοι και σιωπηλοί στο σχολείο, τη δουλειά, τις εξετάσεις κ.λ.π. τις δυσκολίες που συνεπάγεται η πάθηση και η αντιεπιληπτική αγωγή. Παράλληλα, όσοι πάσχουν από φαρμακοανθεκτική μορφή επιληψίας, αδυνατώντας να το κρύψουν, αντιμετωπίζουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Συχνότατα, άτομα καθ’ όλα ικανά να εργαστούν και να έχουν κοινωνικές σχέσεις, αποσύρονται στα σπίτια τους, αφού το μήνυμα που λαμβάνουν σχεδόν από παντού είναι πως αξίζουν λιγότερο κι έχουν μειωμένες δυνατότητες και δικαιώματα σε σχέση με τους υπολοίπους.

Παράλληλα, η Πολιτεία επιδεικνύει αδιαφορία και αδράνεια: α) απουσία ολοκληρωμένου κέντρου διάγνωσης και αντιμετώπισης της επιληψίας στον ελλαδικό χώρο, κατά τα πρότυπα των σύγχρονων συστημάτων υγείας, β)παντελής έλλειψη συμβουλευτικών σταθμών και νομοθετικού προστατευτικού πλαισίου γ)πρωτοβουλιών για ενημέρωση του κοινού δ) εξασφάλιση απασχόλησης και ε) ανάπτυξη δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ατόμων με επιληψία και των συγγενών τους.

Το Π.Σ.Α.Μ.Ε. δημιουργήθηκε για να αγωνιστεί για την ουσιαστική αλλαγή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Διεκδικούμε το τέλος του στιγματισμού και αποκλεισμού των ατόμων με επιληψία και την πλήρη και ισότιμη κοινωνική τους ένταξη. "


    Στην κορυφή