13 ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Κοινή Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης και ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσία του Πρόεδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., Αθανάσιου Καπρέλη στα γραφεία του Οργανισμού, με θέμα την παραχώρηση δεκατριών απινιδωτών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς το Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε: «Σας καλέσαμε εδώ για να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα, ιδιαίτερα σημαντικό και συμβολικό, που αφορά την παραχώρηση ειδικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υγείας. Ίσως είναι μικρό από οικονομική άποψη, αλλά συμβολίζει ένα πρόβλημα της ελληνικής διοίκησης. Και θέλω να σας το πω με πολύ καθαρά λόγια.

Απ’ τον Ιανουάριου του 2007, η τότε διοίκηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πήρε μία απόφαση για να προστατέψει την υγεία των εργαζομένων και την καλύτερη θωράκισή τους έναντι εκτάκτων περιστατικών. Γι αυτό το λόγο προκήρυξε την αγορά 14 απινιδωτών. Πρόκειται για εξειδικευμένα μηχανήματα που αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά καρδιακών παθήσεων.

Πέρασαν τρεις μήνες, γίνανε τρία διαδοχικά συμβούλια για να καταλήξουν στην αγορά των απινιδωτών χωρίς ωστόσο να υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει στα γραφεία του οργανισμού, (κεντρικά και περιφερειακά) το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να τους χειριστεί.

Αυτό είναι διασπάθιση; κακοδιαχείριση; εξυπηρέτηση αμφίβολης σκοπιμότητας κάποιου ιδιώτη; Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι είναι. Με έχει αφήσει κατάπληκτο η όλη διαδικασία. Γι αυτό το λόγο, κάλεσα τον αγαπητό φίλο και σύντροφο Αντρέα, να τον ενημερώσω ότι θα παραχωρήσουμε τα 13 μηχανήματα, εκτός από ένα που θα μείνει στον Οργανισμό, και να τα διαθέσει σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν μου τηλεφώνησε ο συνάδελφος και προσωπικός φίλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, για να μου πει ότι κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτή τη δωρεά στο Υπουργείο Υγείας, η απάντησή μου ήταν μόνοδρομος και πολύ λογική. Τον ευχαρίστησα από την καρδιά μου και αμέσως σκέφτηκα που θα τα πάμε.

Μου είπε, να μην ξεχάσω τα νησιά. Σας θυμίζω ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι απ’ την Κω. Κάναμε τις εξής σκέψεις, να στείλουμε, όπως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας ζήτησε, και όπως είναι και απόλυτα σωστό, 7 απ’ αυτούς τους 12 απινιδωτές στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας, Γενικά Νοσοκομεία Σύρου και Ρόδου από δύο και από έναν απινιδωτή στην Κω, στη Νάξο και στην Ικαρία.

Οι υπόλοιποι 5 θα πάνε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αναφέρομαι στην Πελοπόννησο, στην Κάτω Αχαΐα, στην Ακράτα, στο Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων, Ανδρίτσαινας και Βάρδας.

Έχουμε ανάγκη εξοπλισμού. Εκείνο που σημειώνω, είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των όσων εργαλείων διαθέτουμε και είναι πραγματικά περίεργο αυτό που είπε ο Υπουργός και αυτό που με ενημέρωσε και ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πριν, ότι αγοράστηκαν αυτά τα μηχανήματα και ήταν στις αποθήκες.

Είναι, ίσως, η φωτογραφία της ανικανότητας της ελληνικής διοίκησης. Γι’ αυτό δώσαμε και αυτό το συμβολικό δημόσιο χαρακτήρα.

Ούτε ο Κώστας, ούτε εγώ είμαστε γιατροί, ούτε είμαστε άμοιροι ευθυνών για την πορεία. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, συνυπεύθυνοι για την κατάσταση της ελληνικής διοίκησης, αλλά κάποτε έπρεπε να μπει ένα τέλος. Και πιστεύουμε, ότι με την πράξη μας δίνουμε τέλος σε αυτή την κακοδαιμονία, να μην μπορούμε να διοικήσουμε σωστά ανθρώπους και πράγματα στο χώρο της υγείας.

Απ’ τη δωρεά κατευθείαν στη χρήση. Σε αυτά τα 12 Κέντρα Υγείας θα πάνε αυτά τα μηχανήματα και ευχαριστώ πάρα πολύ τον Κώστα Σκανδαλίδη για την κίνηση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ευχαριστήσουμε τον κ. Καπρέλη, τον Πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την ιδέα και την προσφορά του Οργανισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι είναι 14 που αγοράστηκαν, ένας θα μείνει στον Οργανισμό. 12;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μας μένει ένας. Δεν έχουμε βρει ακόμα που θα τον πάμε. Γιατί προχθές ελήφθη η απόφαση. Προλάβαμε να κάνουμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την αγορά των μηχανημάτων, υπήρξε διαγωνισμός;

Α. ΚΑΠΡΕΛΗΣ: Έγινε πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός όπως είπε ο κ. Υπουργός που κράτησε 3 μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσο κόστισαν αυτοί;

Α. ΚΑΠΡΕΛΗΣ: 23.500 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για όλους;

Α. ΚΑΠΡΕΛΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι ελλείψεις υπάρχουν σε τέτοιου είδους μηχανήματα στα νοσοκομεία; Έχετε κάνει καταγραφή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για Ιατρικά Κέντρα μιλάμε, δε μιλάμε για νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία έχουμε. Για Κέντρα Υγείας, για μικρά.




    Στην κορυφή