11% TΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ


Στο πλαίσιο των μέτρων για την κατά το δυνατόν πληρέστερη προστασία καταναλωτών, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προχώρησε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην επιθεώρηση του συνόλου των σχολικών κυλικείων της ευρύτερης περιοχής. Τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας και ζητήθηκε, όπως κατ’ επανάληψη έχει γίνει και στο παρελθόν, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, να προβούν στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας αντικατάστασης της άδειας των σχολικών κυλικείων, ώστε να εκλείψει το σημερινό φαινόμενο, κυλικεία να λειτουργούν χωρίς άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα χωρίς ουσιαστική υπαιτιότητα των ιδιοκτητών τους.

Κάθε χρόνο, η λειτουργία των κυλικείων των σχολείων ανατίθεται σε ιδιώτες μετά από διαγωνισμούς που γίνονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Επειδή όμως η άδεια δεν μπορεί να αντικατασταθεί στο όνομα του νέου φορέα, όπως γίνεται με όλες τις άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά ξεκινά από την αρχή όλη η χρονοβόρα διαδικασία σαν να πρόκειται για καινούρια δραστηριότητα, παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν χωρίς άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μετατρέπονται σε παραβάτες του Νόμου χωρίς ουσιαστική δική τους υπαιτιότητα.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς από αρμόδιους επιθεωρητές της Νομαρχίας, σε 264 σχολικά συγκροτήματα (171 σχολικά κυλικεία).

Κατά τους ελέγχους αυτούς,οι επιθεωρητές της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής διαπίστωσαν ότι :
  • Το 11 % των κυλικείων δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια.
  • Στο 27 % αυτών έγιναν συστάσεις για διορθώσεις εντός τακτού χρόνου.
  • Στο 57% πωλούνταν είδη πέραν των επιτρεπομένων από την Υγειονομική Διάταξη.


Από τη λεπτομερή καταγραφή των προϊόντων που κατά παράβαση πωλούνται στα κυλικεία προκύπτει ότι τη μερίδα του λέοντος κερδίζουν τα σφολιατοειδή, έπονται, σοκολατοειδή, αναψυκτικά, σνακ (τσίχλες, τσιπς κλπ.) και σε μικρότερο βαθμό βρέθηκαν να πωλούνται παγωτά, ροφήματα, κ.α.


Οι βασικότερες συστάσεις που έγιναν στα κυλικεία είναι:


  • Απουσία θερμομέτρων και συστηματικής παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας των ψυγείων-καταψύξεων.
  • Απουσία βιβλίου υγειονομικών επιθεωρήσεων.
  • Απουσία γαντιών μια χρήσης.
  • Απουσία κατάλληλου ιματισμού των εργαζομένων.
  • Απουσία ποδοκίνητου δοχείου απορριμμάτων.
  • Απουσία βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων.


Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι πέραν των τακτικών ελέγχων, ίσως μονόδρομος για την ουσιαστική επίλυση αυτού του προβλήματος αποτελεί η σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών και γονέων. Σε αυτή την κατεύθυνση η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει εκδώσει σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και ομάδα εξειδικευμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής, ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Το συγκεκριμένο φυλλάδιο, επιχειρεί, μέσω στοχευμένης ενημέρωσης των βασικών πυλώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών, γονέων, δασκάλων), να προσφέρει με φιλικό για τα παιδιά τρόπο χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις καταναλωτικής αγωγής και υγιεινής διατροφής.

Επιπλέον, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει δημιουργήσει μία ενημερωτική ιστοσελίδα, συνδεδεμένη στον δικτυακό της τόπο http://www.atticaeast.gr, η οποία παρέχει πληροφορίες για την προστασία των καταναλωτών, καθώς και για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων. Στη σελίδα αυτή οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος, όπως διατροφικούς κινδύνους, θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, θέματα υγιεινής διατροφής κ.α. Οι πληροφορίες παρέχονται με τρόπο απλό και κατανοητό κάνοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα εξαιρετικά εύκολη, απαντώντας ολοκληρωμένα στις αυξανόμενες ανάγκες του κοινού για ενημέρωση σε θέματα υγιεινής διατροφής και γενικότερης προστασίας του καταναλωτή


    Στην κορυφή