1 ΣΤΟΥΣ 3 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), 1 στους 3 κατοίκους του πλανήτη πρόκειται να προσβληθεί από καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής του. 11 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 16 εκατομμύρια.

Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Ε.Σ.ΥΠ., 2006), ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου (24,4%) μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (29,4%), ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τόσο η συνολική, όσο και η κατά αιτία θνησιμότητα από καρκίνο (IARC 2008).

Η έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δόμηση ενός ισχυρού αντικαρκινικού μετώπου τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό εντάσσεται στις προτεραιότητες του 7ου Προγράμματος – πλαισίου (ΠΠ7) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου ΕΛΙ.Ε.Κ. ιδρύθηκε με κύρια επιδίωξη να μετέχει ενεργά και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου, μέσα από την προαγωγή της έρευνας, την κατάκτηση της γνώσης, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο του επιστημονικού κόσμου όσο και του ευρύτερου πληθυσμού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης του, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου επιδιώκει να καλύψει το θέμα της έρευνας για τον καρκίνο σε μία διττή κατεύθυνση: Να αντλήσει, να δημιουργήσει και να προβάλει τα επιτεύγματα της πιο εξελιγμένης μορφής έρευνας για τον καρκίνο προς τους ειδικούς, αλλά και να μετουσιώσει τα ευρήματα της έρευνας σε απτή γνώση και θωράκιση για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.
Το 2ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο, που θα διεξαχθεί στις 17-18 Ιουνίου 2011, στην Αθήνα, αποτελεί βασική δραστηριότητα του ΕΛ.Ι.Ε.Κ. Σε αυτό, θα αναφερθούν όλες οι σύγχρονες εξελίξεις και οι τάσεις στην έρευνα στον τομέα της Ογκολογίας, περιλαμβάνοντας και τις σημαντικότερες ανακοινώσεις που έγιναν στο προ 10 ημέρου διεξαχθέν Παγκόσμιο Συνέδριο Ογκολογίας (ΑSCO) στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα θα τονιστεί ότι:

1) Βάσει αποτελεσμάτων ένα νέο φάρμακο, η βεμουραφενίμπη, που στοχεύει το μεταλλαγμένο γονίδιο B-RAF, σε ασθενείς με μελάνωμα, μειώνει τη θνησιμότητα κατά 63% και αυξάνει το ελεύθερο υποτροπής διάστημα κατά 73%.

2) Το FDA των Η.Π.Α. ενέκρινε σαν θεραπεία μεταστατικής νόσου στο μελάνωμα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, το IPILIMUMAB, που φάνηκε ότι σε συνδυασμό με ΧΜΘ αυξάνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών σε σχέση με τη ΧΜΘ μόνο.

3) Η θεραπεία συντήρησης με TEMETREXADE (ALIMTA) στον καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) μετά την αρχική χημειοθεραπεία μειώνει κατά 38% τον κίνδυνο υποτροπής, σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν το φάρμακο και τέλος,

4) Άρρωστες με Ca ωοθηκών και υποτροπιάζοντα όγκο ευαίσθητο στην πλατίνα έχουν 50% μεγαλύτερο ελεύθερο υποτροπής διάστημα, όταν προστεθεί στη χημειοθεραπεία το BEVACIZUMAB (Avastin).

Όλα τα παραπάνω, ανακοινώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου σήμερα στο ξενοδοχείο King George της Αθήνας, στο πλαίσιο του 2ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας με θέμα “Εξελίξεις και Προοπτικές στην Ογκολογία’’, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 17-18 Ιουνίου 2011.

Ομιλητές στη συνέντευξη τύπου ήταν, ο Πρόεδρος του Σεμιναρίου του ΕΛ.Ι.Ε.Κ., κος Δημήτριος Μπαφαλούκος, Ογκολόγος-Παθολόγος, Διευθυντής του Νοσοκομείου Metropolitan και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ε.Κ. και Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του ΕΛ.Ι.Ε.Κ., κος Θεοφάνης Οικονομόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), 1 στους 3 κατοίκους του πλανήτη πρόκειται να προσβληθεί από καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής του. 11 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 16 εκατομμύρια.

    Στην κορυφή