ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ HPV - Προκαλεί καρκίνο στα γεννητικά όργανα


Ένας στους δύο άνδρες μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα για εμβολιασμό και των αγοριών κατά του συγκεκριμένου ιού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αννα Τζιουλιάνο του Ερευνητικού Ινστιτούτου και Κέντρου Καρκίνου «Λι Μόφιτ» της Φλόριντα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», μελέτησαν το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HPV σε δείγμα άνω των 1.100 ανδρών σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία) και βρήκαν ότι φτάνει το 50%.

Η HPV λοίμωξη είναι γνωστή ως η κύρια αιτία του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες (πρώτος είναι ο καρκίνος του μαστού), προσβάλλοντας ετησίως περισσότερες από 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο και κοστίζοντας τη ζωή σε 200.000.

Όμως διάφορα στελέχη του ιού προκαλούν καρκίνο του πρωκτού, του πέους και της κεφαλής & του τραχήλου, που προσβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.

Οι καρκίνοι της κεφαλής & του τραχήλου, αποτελούν τον έκτο πιο συχνό καρκίνο σε άντρες και γυναίκες μαζί, με 640.000 κρούσματα τον χρόνο. Στους καρκίνους αυτούς ανήκουν οι κακοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται από το λαιμό και πάνω, δηλαδή στον φάρυγγα, στον λάρυγγα, στην στοματική κοιλότητα, στην γλώσσα κ.τ.λ.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι «η βιολογία της HPV λοίμωξης στους άντρες έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν στις γυναίκες», πρόσθεσε η δρ Τζιουλιάνο. «Αυτό που αλλάζει στους άντρες είναι ότι έχουν υψηλά ποσοστά λοίμωξης που τους συνοδεύει για μια ζωή».
Όπως εξήγησε, ο γυναικείος οργανισμός φαίνεται ότι είναι πιο αποδοτικός στην εκρίζωση του ιού με το πέρασμα του χρόνου, ενώ στους άνδρες το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται λιγότερο στην λοίμωξη από τον ιό HPV.


Τα εμβόλια

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία γίνεται εκτενής συζήτηση για το αν πρέπει να εμβολιάζονται εναντίον της HPV λοίμωξης και τα αγόρια και οι νεαροί άντρες.

Τα υπάρχοντα εμβόλια, το Gardasil και το Cervarix, είναι εγκεκριμένα εδώ και κάποια χρόνια για χορήγηση σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το φθινόπωρο του 2009, το Gardasil έλαβε νέα έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), για την προστασία αγοριών και ανδρών ηλικίας 9 έως 26 ετών από τα κονδυλώματα (τα στελέχη 6 και 11 των ιών ΗΡV, από τα οποία προστατεύει το εμβόλιο, προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και στους άνδρες).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στις ενδείξεις του Gardasil προστέθηκε η προστασία ανδρών και γυναικών από τον καρκίνο του πρωκτού (υπαίτια γι' αυτόν είναι τα στελέχη 16 και 18 από τα οποία επίσης προστατεύει το εμβόλιο).

Παρά τις εγκρίσεις αυτές, όμως, η χορήγησή του σε αγόρια, εφήβους και νεαρούς άνδρες δεν έχει ενταχθεί ακόμα στις επίσημες οδηγίες εμβολιασμών. Στην χώρα μας, όπως και στο εξωτερικό, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έχουν ενταχθεί τα εμβόλια της HPV λοίμωξης για τα κορίτσια.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τα υψηλά ποσοστό της HPV λοίμωξης στους άντρες και τον ρόλο που αυτή παίζει στην μετάδοση των ιών HPV στις γυναίκες», δήλωσε η δρ Αν Σβαρέβσκι, από το Ίδρυμα Προληπτικής Ιατρικής Wolfson στο Λονδίνο, σχολιάζοντας τη νέα μελέτη.
«Σίγουρα ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού των ανδρών, τόσο για την δική τους προστασία όσο και γι’ αυτήν των ερωτικών συντρόφων τους».    Στην κορυφή