Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ AΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ CU+ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ WORKSHOP ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ.


Με δεδομένη την υποστήριξη του Ε.Ι.Α.Χ. στην ανάπτυξη, επέκταση και προώθηση χάλκινων προϊόντων, με την πιστοποίηση της αντιμικροβιακής ιδιότητας CU+ προς τους παραγωγούς, κατασκευαστές και εμπόρους, ολοκληρώθηκε το ενημερωτικό workshop που είχε θέμα: «Η εμπορική εξέλιξη των εφαρμογών αντιμικροβιακού χαλκού», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenian Callirhoe Exclusive Hotel.
Η ανταπόκριση των επαγγελματιών του κλάδου, στην πρόσκληση του ΕΙΑΧ ήταν άμεση και το ενδιαφέρον τους αμείωτο με αποτέλεσμα το workshop να παραταθεί πέραν των δύο ωρών. Μέσα από την παρουσίαση των νέων εξελίξεων σχετικά με την πιστοποίηση CU+ και την συζήτηση που ακολούθησε, ήταν εμφανής η γενικότερη επιθυμία των κατασκευαστών για συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις νέες εξελίξεις του επαγγέλματός τους αναφορικά με τα πιστοποιημένα αντιμικροβιακά χάλκινα προϊόντα.

Το workshop ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δρ. Πάνου Ευσταθίου, Επιστημονικού Σύμβουλου σε θέματα υγείας του Ε.Ι.Α.Χ. με θέμα:
«Αντιμικροβιακός Χαλκός…μία επανάσταση στον χώρο της ιατρικής…..». Ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, στα πλαίσια της επιστημονικής του διάλεξης, ανέλυσε και με παραδείγματα, τόσο ιστορικά όσο και της σύγχρονης εποχής, πως «Η ανακάλυψη κραμάτων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση και η χρήση αυτών ως προληπτικό μέσο στο περιβάλλον για την μείωση τού αριθμού μικροβίων είναι η επανάσταση στον αιώνα μας». Έκανε μια διεξοδική ανάλυση των σημείων μέσα στα νοσοκομεία που η εφαρμογή αντιμικροβιακών χάλκινων προϊόντων θα είχε θεαματικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο χαλκός έχει την ιδιότητα να εξαλείφει τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικρόβια, τα βακτήρια, ακόμη και τους ιούς που αναπτύσσονται πάνω σε μεταλλικές ή και μη επιφάνειες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των λοιμώξεων κατά 95-99%. Αναφορικά με τη δράση του Ε.Ι.Α.Χ. σε επιστημονικό επίπεδο, ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου δήλωσε ότι έχουν αρχίσει επιστημονικές έρευνες σε κράματα χαλκού που έχουν δοθεί από το Ινστιτούτο, έχουν γίνει επιστημονικές δραστηριότητες για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. Τέλος, ανακοίνωσε πως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο - Εργαστήριο Βιοπαθολογίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Κουσκούνη Ευαγγέλια μελέτησαν την ανάπτυξη πολυανθεκτικών Gram(-) και Gram(+) βακτηρίων, που ελήφθησαν από ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του νοσοκομείου, παρουσία φύλλου κράματος (1x1cm) αντιμικροβιακού χαλκού, σε σύγκριση με αντιβιοτικά τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις μονάδες, και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Στην εισήγησή του ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ., κ. Νίκος Βεργόπουλος, αναφέρθηκε στον ρόλο και τις δράσεις του Ινστιτούτου, κάνοντας αναλυτική αναφορά στην πιστοποίηση της αντιμικροβιακής ιδιότητας των προϊόντων χαλκού με το σήμα CU+, που την παρέχει μόνο το Ε.Ι.Α.Χ. Συγκεκριμένα, παρουσίασε την διαδικασία παροχής του δικαιώματος χρήσης του σήματος CU+, η οποία ξεκινά με την αίτηση προς το Ε.Ι.Α.Χ. και την εξέταση της εγκυρότητας των στοιχείων. Στη συνέχεια, αφού δοθεί η έγκριση της αίτησης, υπογράφεται το αίτημα και η διαδικασία ολοκληρώνεται με τον μηχανισμό ελέγχου και έκδοσης της πιστοποίησης για την τήρηση των προδιαγραφών που εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Νίκος Βεργόπουλος παρουσίασε και ανέλυσε μεθοδικά και με παραδείγματα όλη τη διαδικασία, καθώς και το σύνολο των κραμάτων χαλκού που πιστοποιούνται στην ελληνική αγορά. Τέλος, ανακοίνωσε πως κάθε εταιρεία που έχει πιστοποίηση για αντιμικροβιακά χάλκινα προϊόντα καταχωρείται και ανεβαίνει στην κεντρική ιστοσελίδα www.antimicrobiacopper.com που είναι ο παγκόσμιος ιστότοπος για τον αντιμικροβιακό χαλκό, ενώ η όλη διαδικασία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ε.Ι.Α.Χ. http://www.copper.org.gr/contents.asp?id=328.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Ε.Ι.Α.Χ., κ. Ευάγγελος Μουστάκας, παρότρυνε τους κατασκευαστές, αλλά και τους παραγωγούς και εμπόρους να επενδύσουν στα αντιμικροβιακά χάλκινα προϊόντα, καθώς ανοίγονται νέοι επιχειρηματικοί ορίζοντες όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. Υποσχέθηκε ότι το Ε.Ι.Α.Χ. θα είναι δίπλα τους σε κάθε τους βήμα, προσμένοντας την εισαγωγή ελληνικών αντιμικροβιακών χάλκινων προϊόντων στις αγορές.

Με δεδομένη την υποστήριξη του Ε.Ι.Α.Χ. στην ανάπτυξη, επέκταση και προώθηση χάλκινων προϊόντων, με την πιστοποίηση της αντιμικροβιακής ιδιότητας CU+ Με δεδομένη την υποστήριξη του Ε.Ι.Α.Χ. στην ανάπτυξη, επέκταση και προώθηση χάλκινων προϊόντων, με την πιστοποίηση της αντιμικροβιακής ιδιότητας CU+

















    Στην κορυφή