Έχω την εντύπωση ότι νιώθω έλξη προς το ίδιο φύλο. Τι μπορεί να μου συμβαίνει;


Κατά την περίοδο της εφηβείας αισθάνεσαι ότι αφυπνίζεσαι σεξουαλικά, ανακαλύπτεις το σώμα σου και την ηδονή που μπορεί να πάρεις από αυτό, πειραματίζεσαι και δοκιμάζεις μέσα από σεξουαλικές φαντασιώσεις και σεξουαλικά παιχνίδια αυτά που σε διεγείρουν. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία της διαμόρφωσης και ολοκλήρωσης της σεξουαλικής σου ταυτότητας, αντιλαμβάνεσαι και το σεξουαλικό σου προσανατολισμό, τη σεξουαλική έλξη δηλαδή που νιώθεις για άτομα του αντίθετου ή του ίδιου φύλου. Η συνειδητοποίηση αυτής της έλξης και η διαμόρφωση του ετεροφυλοφιλικού ή ομοφυλοφιλικού σεξουαλικού προσανατολισμού παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για έναν έφηβο. Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας κάποιοι έφηβοι που νιώθουν ετεροφυλόφιλη σεξουαλική έλξη αναφέρουν ότι έχουν ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις ή όνειρα ή ακόμη ότι έχουν πειραματιστεί σεξουαλικά με άτομα του ίδιου φύλου, χωρίς αυτό όμως απαραίτητα να συνεπάγεται ότι ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός είναι ομοφυλοφιλικός. Ένας άνθρωπος που συνειδητοποιεί ότι η σεξουαλική του έλξη είναι αποκλειστικά προς άτομα του ίδιου φύλου σημαίνει ότι έχει αναγνωρίσει ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που συμβαίνει συνήθως στο κλείσιμο της εφηβείας.

Όταν αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι τη σεξουαλική σου έλξη προς το ίδιο φύλο είναι πιθανό να νιώσεις έντονο άγχος και αμηχανία για αυτό που αυθόρμητα αισθάνεσαι ως προς τη σεξουαλικότητά σου και να αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που σου συμβαίνει. Πολλές φορές, επειδή η ομοφυλοφιλία είναι στιγματισμένη ως κάτι μη αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο, μπορεί αρχικά να αισθανθείς πανικό, φόβο ή και ντροπή για τον εαυτό σου και να σκεφτείς ότι «πρέπει να αλλάξεις και να σταματήσεις να νιώθεις ερωτικά για άτομα του ίδιου φύλου, γιατί δεν είναι επιτρεπτό και σωστό». Επίσης, μπορεί να φοβάσαι ότι η αποκάλυψη του σεξουαλικού σου προσανατολισμού στους γονείς και τους φίλους σου θα είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός και να προσπαθείς να μην δείξεις όσα αισθάνεσαι μέσα σου, προκειμένου να μην υποστείς αρνητική κριτική και απόρριψη.

Η αποδοχή του εαυτού σου και του σεξουαλικού σου προσανατολισμού, θα σου προσφέρει ανακούφιση, πίστη στον εαυτό σου και στο «ποιος είσαι» και θα σε ωθήσει να ανοίξεις και να διεκδικήσεις τη σεξουαλική σου ζωή και τη συντροφικότητα με έναν άνθρωπο που εσύ επιλέγεις, απαλλαγμένος από κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις για τη σεξουαλικότητά σου. Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τα συναισθήματα που έχεις γύρω από αυτό και τον προβληματισμό σου για το σεξουαλικό σου προσανατολισμό, θα ήταν ωφέλιμο να απευθυνθείς σε ειδικό ψυχικής και σεξουαλικής υγείας.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



    Στην κορυφή