Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Κολικός

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Κήλη


Ορισμός

Με τον όρο κήλη περιγράφεται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο σχηματισμός σάκου από τα τοιχώματα της κοιλιακής κοιλότητας (περιτόνεο). Ο σάκος διέρχεται μέσω οπής ή αδύναμης περιοχής της περιτονίας, πρόκειται για το πιο ανθεκτικό στρώμα του κοιλιακού τοιχώματος και η οποία περιβάλλει τους μυς.

Οι τύποι της κήλης βασίζονται στο σημείο εμφάνισής τους:

  • Η βουβωνοκήλη, που εμφανίζεται ως ένα εξόγκωμα / όγκωμα στη βουβωνική χώρα. Ο τύπος αυτός είναι συνηθέστερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Το όγκωμα ενδέχεται να εκτείνεται προς τα κάτω, εντός του όσχεου.
  • Η μηροκήλη, που εμφανίζεται στο άνω τμήμα του μηρού. Ο τύπος αυτός είναι πιο κοινός στις γυναίκες, απ’ ότι στους άνδρες.
  • Η μετεγχειρητική κήλη, η οποία μπορεί να εμφανιστεί μέσω μιας ουλής, κατάλοιπο χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα.
  • Η ομφαλοκήλη, που εμφανίζεται ως όγκωμα στη γύρω περιοχή του ομφαλού. Η κήλη εμφανίζεται όταν οι μυς τη περιοχής γύρω από τον ομφαλό δε συγκληθούν πλήρως.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Κήλη – βουβωνική, Βουβωνική κήλη, Ρήξις.


Αίτια, επιπτώσεις και παράγοντες κινδύνου

Συνήθως, η αιτία πρόκλησης της κήλης δεν είναι εμφανής. Πολλές φορές εμφανίζεται κατά την προσπάθεια άρσης βαριών αντικειμένων. Υπάρχει περίπτωση, ακόμη κι ένα νεογνό, κατά τη γέννησή του να έχει κήλη, αν και η κλινική αποκάλυψη του εξογκώματος να επέλθει πολλά χρόνια μετά. Αρκετοί ασθενείς έχουν οικογενειακό ιστορικό κήλης.

Ωστόσο, σε πολλά βρέφη και παιδιά, η κήλη είναι εμφανής διότι τα τοιχώματα που περιβάλλουν τα ενδοκοιλιακά όργανα δεν ολοκληρώνουν την ανάπτυξη και σύγκλησή τους προ γεννήσεως του εμβρύου. Περίπου 5 στα 100 παιδιά εμφανίζουν βουβωνοκήλη (περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια). Πολλά παιδιά δεν παρουσιάζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα έως ότου ενηλικιωθούν.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα ή (ιατρικής φύσεως) διαταραχή που προκαλεί αυξημένη πίεση στον ιστό και στους μύες του κοιλιακού τοιχώματος, μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία κήλης, όπως:

  • Χρόνια δυσκοιλιότητα, που απαιτεί προσπάθεια στην πρόκληση εντερικών κινήσεων
  • Χρόνιος βήχας
  • Κυστική ίνωση
  • Υπερτροφία του προστάτη, που απαιτεί προσπάθεια ουρήσεως
  • Παχυσαρκία
  • Άρση βαρών
  • Μη κάθοδος των όρχεων (κρυψορχία)


Συμπτώματα

Ως επί το πλείστον, δεν παρατηρούνται συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, εμφανίζεται δυσφορία ή άλγος. Η δυσφορία πιθανόν να επιδεινώνεται με την ορθοστασία, την υπερένταση ή την άρση βαρειών αντικειμένων.


Σημεία κι εξετάσεις


Κατά τη φυσική εξέταση, ο ιατρός δύναται να διαπιστώσει την ύπαρξη κήλης. Η μάζα του περιεχομένου της κήλης έχει την τάση να αυξάνει σε μέγεθος κατά το βήχα, το σκύψιμο, την άρση αντικειμένων ή την υπερένταση. Η κήλη (το όγκωμά της) πιθανόν να μην είναι εμφανής στα βρέφη και τα παιδιά, παρά μόνον όταν αυτά κλαίνε ή βήχουν.


Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη λύση μόνιμης αποκατάστασης μιας κήλης. Πάρα ταύτα, μικρού μεγέθους κήλες, που δεν προκαλούν συμπτωματολογία, αρκεί να παρακολουθούνται. Από την άλλη, η χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους στις περιπτώσεις ασθενών με σοβαρές παθολογικές παθήσεις.

Η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί λύση εκλογής στις ευμεγέθεις κι επίπονες κήλες. Με την επέμβαση ενδυναμώνονται οι ιστοί του κοιλιακού τοιχώματος (η περιτονία) κι αποκαθίστανται οι οποιεσδήποτε οπές.

Μια ομφαλοκήλη, η οποία αδυνατεί να αποκατασταθεί αυτόματα, μέχρι την ηλικία των 5 ετών σ΄ ένα παιδί, δύναται να χειρουργηθεί.

Σημειώνονται δε και κάποιες επείγουσες περιπτώσεις που χρήζουν άμεση χειρουργική επέμβαση. Στις περιπτώσεις αυτές, ο κηλικός σάκος με εντερικό ή μη περιεχόμενο, παρουσιάζει περίσφιξη κατά τη δίοδό του από το κοιλιακό τοίχωμα. Σε μη επιτυχής ανάταξη της κήλης, προκαλείται στραγγαλισμός του περιεχομένου του κηλικού ιστού (που συνήθως πρόκειται για εντερική έλικα). Αν μια τέτοια κατάσταση παραμείνει δίχως αγωγή, οδηγεί σε νέκρωση της εντερικής έλικας λόγω διακοπής της αιμάτωσής της.



Πρόγνωση

Η έκβαση της πλειοψηφίας των περιστατικών με κήλη που υποβάλλονται σε θεραπευτική αποκατάσταση, είναι καλή. Σπάνια παρατηρούνται υποτροπές (1 – 3%).


Επιπλοκές

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αποκατάσταση μιας βουβωνοκήλης, σε άρρεν ασθενή, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη λειτουργική δομή των όρχεων.

Η χειρουργική αποκατάσταση μιας κήλης, εγκυμονεί κι έναν άλλον κίνδυνο, νευρική βλάβη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμωδία της βουβωνικής χώρας.



Επικοινωνία με τον ιατρό σας


Επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας αν:
  • Εμφανίσετε επίπονη κήλη, τα περιεχόμενα της οποίας δε δύναται να αναταχθούν με την άσκηση ελαφριάς πίεσης
  • Παρουσιάσετε ναυτία, έμετο ή πυρετό συνοδευόμενο από επίπονη κήλη
  • Έχετε κήλη που αποκτά απόχρωση ερυθρή, μοβ, σκουρόχρωμη ή αποχρωματιστεί

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας στην περίπτωσης που:
  • Εμφανίσετε άλγος στη βουβωνική χώρα, οίδημα ή εξόγκωμα
  • Εμφανίσετε εξόγκωμα ή οίδημα στη βουβωνική χώρα ή στον ομφαλό ή σε σημείο που σχετίζεται με προγενέστερη χειρουργική ουλή



Πρόληψη

  • Χρησιμοποιήστε σωστές τεχνικές άρσης αντικειμένων
  • Αν είστε παχύσαρκος, χάσετε βάρος
  • Αποφύγετε ή προσπαθήστε να περιορίσετε τη δυσκοιλιότητα, καταναλώνοντας πολλές φυτικές ίνες και πίνοντας πολλά υγρά και πηγαίνετε στην τουαλέτα μόλις νιώσετε την επιθυμία αφόδευσης, καθώς και να ασκείστε τακτικά
  • Οι άνδρες που εντείνουν την προσπάθεια ούρησης, οφείλουν να επισκεφθούν τον ιατρό τους. Η προσπάθεια ούρησης, ενδέχεται να συνιστά κλινικό σύμπτωμα ευμεγέθους προστάτη.

Εγκολεασμός


Ορισμός

Εγκολεασμός είναι η περίπτυξη ενός τμήματος του εντέρου μέσα σε ένα άλλο. Χαρακτηρίζεται και παρουσιάζεται αρχικά με επαναλαμβανόμενες κρίσεις πόνου στην κοιλιά, κράμπες που βαθμιαία γίνονται και πιο επώδυνες.


Περιγραφή

Ο εγκολεασμός συμβαίνει όταν ένα μέρος του παχέος ή του λεπτού εντέρου τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του, εμφανίζοντας μια μάζα στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς κατά τη δακτυλική ψηλάφηση (διαδικασία που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, όταν δηλαδή πιέζει ο εξεταστής την κοιλιά του ασθενή με το χέρι του για να διαπιστώσει συνήθως αν υπάρχει κάποια μάζα, πόνος ή δυσφορία). Ο αριθμός καινούργιων περιπτώσεων εγκολεασμού είναι περίπου

1,5-4 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις. Ο πόνος στην κοιλιά αρχίζει συνήθως απότομα και είναι οξύς. Ακριβώς όπως απότομα εμφανίζεται, το ίδιο απότομα εξαφανίζεται και το παιδί επιστρέφει στις δραστηριότητές του κανονικά. Αυτή η διαδικασία του ξαφνικού δυνατού κοιλιακού πόνου που εμφανίζεται από το πουθενά και έπειτα εξαφανίζεται, επαναλαμβάνεται με διαρκείς επώδυνες κρίσεις. Ο πόνος αυξάνεται συνήθως μετά από πέντε περίπου ώρες επαναλαμβανόμενων κύκλων δυνατού πόνου στην κοιλιά που ακολουθούνται από διαστήματα χαλάρωσης. Εμετός και διάρροια εμφανίζονται σε περίπου 90% των περιπτώσεων μέσα σε 6 έως 12 ώρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η φυσική εξέταση και η ψηλάφηση αποκαλύπτουν συνήθως ότι υπάρχει μια μάζα σε σχήμα λουκάνικου στο έντερο, στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς. Μέσα σε μερικές ώρες περίπου 50% των περιπτώσεων έχουν αιματηρές, βλεννώδεις κενώσεις. Περίπου σε αυτή τη φάση, το παιδί είναι εμφανώς άρρωστο με πυρετό, με ευαίσθητη και διογκωμένη κοιλιά. Ο εγκολεασμός είναι η συχνότερη αιτία εντερικής απόφραξης κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο χρόνων της ζωής και έχει επιπτώσεις συνήθως στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 12 μηνών. Η ασθένεια είναι τρεις φορές πιο κοινή στα αγόρια απ' ότι στα κορίτσια. Σε περίπου 85% των περιπτώσεων η αιτία είναι ιδιοπαθής (δηλαδή άγνωστη). Το υπόλοιπο 15% των περιπτώσεων μπορεί να προκληθεί από ποικίλες άλλες ασθένειες, όπως όγκους των λεμφαδένων (λεμφώματα), λιπώδεις όγκους (λιπώματα), ξένους οργανισμούς/αντικείμενα ή από μολύνσεις που κινητοποιούν τα άνοσα κύτταρα στην περιοχή δημιουργώντας φλεγμονώδη αντίδραση και εντερική απόφραξη. Οι περισσότερες περιπτώσεις του εγκολεασμού δεν περισφίγγουν το προσβληθέν έντερο μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Εάν η ασθένεια δεν θεραπευτεί μετά από αυτό το διάστημα, η πιθανότητα εντερικής γάγγραινας, σοκ και θανάτου αυξάνει.


Αίτια και συμπτώματα


Το κυριότερο σύμπτωμα του εγκολεασμού είναι ότι ένα υγιές παιδί ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση νιώθει οξύ πόνο στην κοιλιά που υποχωρεί και το παιδί συνήθως επιστρέφει στις συνήθεις δραστηριότητές του, όπως το παιχνίδι. Η διάρκεια των επώδυνων κρίσεων αυξάνει καθώς περνούν οι ώρες. Συνήθως, το παιδί παρουσιάζει σύντομα ναυτία, εμετό και διάρροια σε περίπου 90% του συνόλου των περιπτώσεων. Το παιδί είναι αδύναμο και εξαντλημένο, και ανεβάζει πυρετό. Το άρρωστο παιδί μπορεί επίσης να έχει αιματηρές βλεννώδεις κενώσεις. Οι κενώσεις με αίμα οφείλονται συνήθως στην εξασθενημένη ροή αίματος στην περιοχή με την απόφραξη. Κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης μπορεί να εντοπιστεί μια μάζα σε σχήμα λουκάνικου στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς. Εάν η ασθένεια προχωρήσει και δεν διαγνωστεί, το παιδί μπορεί να υποστεί νέκρωση των κυττάρων στην προσβληθείσα περιοχή. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει διάτρηση ή τρύπες στο έντερο που μπορεί να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή μόλυνση στο περιτόναιο (ένα στρώμα ιστού που προστατεύει τα όργανα και τα έντερα μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα). Αυτή η μόλυνση του περιτόναιου ονομάζεται περιτονίτιδα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αλλαγή επιπέδου συνείδησης ή επιληπτικές κρίσεις.


Διάγνωση

Κατά τεκμήριο διάγνωση μπορεί να γίνει από το ιστορικό και μόνο. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται εγκολεασμό θα απαιτηθούν ακτινογραφίες, που πιθανόν θα αποκαλύψουν μια μάζα στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς. Δύο κλασικές κλινικές ενδείξεις είναι τα αιματηρά βλεννώδη κόπρανα και έντερο που παρουσιάζει εικόνα ‘συσπειρωμένου ελατηρίου’ όπως απεικονίζεται στην ακτινογραφία μετά από βαριούχο υποκλυσμό. Η χημική ανάλυση του αίματος δεν είναι επακριβής για την περίπτωση του εγκολεασμού. Ανάλογα με την ποσότητα του εμετού και την απώλεια αίματος από τα κόπρανα, η εξέταση αίματος μπορεί να δείξει σημάδια αφυδάτωσης και αναιμίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία του εγκολεασμού με ανάταξη (που αποκαθιστά την απόφραξη) είναι μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης. Η εξέταση με βάριο όχι μόνο είναι το ενδεδειγμένο διαγνωστικό εργαλείο αλλά είναι συχνά και θεραπευτική. Η έγχυση μέσω ενός καθετήρα που τοποθετείται στο ορθό προσφέρει ανακούφιση από τη συσσώρευση πίεσης. Εάν αυτό δεν ανακουφίσει την πάσχουσα περιοχή, μπορεί κατόπιν να εμφυσηθεί αέρας στο ορθό για την άρση της απόφραξης. Εάν αυτές οι διαδικασίες αποδειχτούν ανεπιτυχείς, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Περίπου 25% των παιδιών που παθαίνουν εγκολεασμό χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση στο πάσχον σημείο του εντέρου είναι ενδεδειγμένη δεδομένου ότι μπορεί να αφαιρεθεί το πραγματικό αίτιο, ενώ μειώνει την πιθανότητα επανάληψης του φαινομένου. Γενικά, χωρίς χειρουργική επέμβαση στο πάσχον έντερο, υπάρχει πιθανότητα 5-10% να επανέλθει το πρόβλημα. Το πρόβλημα επανέρχεται συνήθως μέσα στις πρώτες 24-48 ώρες μετά από τη διαδικασία του βαρίου.


Πρόγνωση

Η εξέλιξη του εγκολεασμού εξαρτάται από τη διάρκεια των συμπτωμάτων πριν από την έναρξη της θεραπείας. Τα περισσότερα νήπια θα αναρρώσουν εάν η θεραπεία αρχίσει μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Ο εγκολεασμός που δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά, είναι σχεδόν πάντα μοιραίος. Συνολικά, ακόμη και με τη θεραπεία, περίπου 1-2% των προσβληθέντων παιδιών θα χάσει τη ζωή του.


Πρόληψη

Ο θάνατος μπορεί να αποφευχθεί με την άμεση ιατρική φροντίδα, μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Αμέσως μόλις υπάρξει υποψία εγκολεασμού, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Ο εγκολεασμός χωρίς θεραπεία είναι σχεδόν πάντα μοιραίος. Υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα θανάτου εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί μέσα σε 48 ώρες.







































Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.