ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΜΙΑ ΤΟΜΗ


Με τη χρήση σύγχρονου ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού, πραγματοποιήθηκε, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η πρώτη στην Ελλάδα ελάχιστα τραυματική χολοκυστεκτομή «μιας τομής».

Η Ρομποτική Επέμβαση «μιας τομής» με χρήση του πλέον σύγχρονου ρομποτικού συστήματος da Vinci Si HD με τεχνολογία Single-Site(tm), πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω του ομφαλού, με αποτέλεσμα να μην αφήνει ορατή ουλή πουθενά στο σώμα, καθώς, η μόλις 2 εκατοστών ουλή κρύβεται με πλαστική μέσα στον ομφαλό. «Για τον ασθενή που επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τις ουλές, η Ρομποτική «δια μίας τομής» αποτελεί την καλύτερη επιλογή», δηλώνει ο Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και υπεύθυνος Ρομποτικού Προγράμματος Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης.

Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει στο χειρούργο καλύτερη εποπτεία και έλεγχο, άμεσο εντοπισμό ανατομίας χοληφόρων, επιμελή παρασκευή του τριγώνου του Calot, βελτιωμένη έκθεση και αφαίρεση χοληδόχου, καλύτερη εργονομία οργάνων. Παράλληλα σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον ασθενή: Μόνο μια τομή, ελάχιστος πόνος, ελάχιστη απώλεια αίματος, ταχύτατη ανάρρωση, ελάχιστη νοσηλεία, άμεση επιστροφή στην οικογένεια.

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έφερε πρώτο στην Ελλάδα το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci από το Σεπτέμβριο του 2006. Έχοντας πραγματοποιήσει, έκτοτε, πλήθος ρομποτικών χειρουργείων, η ομάδα του Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη επιλέχτηκε, το Φεβρουάριο του 2011, ως μία από τις τρεις χειρουργικές ομάδες παγκοσμίως για την έναρξη επεμβάσεων «δια μιας τομής» με το σύστημα da Vinci Si HD με τεχνολογία Single-Site(tm), ένα νέο πρόσθετο σύστημα που μόλις τώρα πρωτοπαρουσιάζει η κατασκευάστρια εταιρία Intuitive Surgical, Inc.

Η χειρουργική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με πρωτοπορία στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική πραγματοποιεί λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χολοκυστεκτομής από τις αρχές της δεκαετίας του '90, με αποτέλεσμα να έχει τεράστια εμπειρία στην εν λόγω επέμβαση. Στην κλασική λαπαροσκόπηση, για τη χολοκυστεκτομή απαιτούνται 4 τομές.
Σήμερα, με τη Ρομποτική Χειρουργική και το σύστημα da Vinci Si HD με τεχνολογία Single-Site(tm) το λαπαροσκόπιο και όλα τα εργαλεία μπαίνουν μέσω μιας τομής των δύο εκατοστών στον ομφαλό.

Η ελαχιστοποίηση του τραύματος εξαφανίζει τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις για τον ασθενή και συντομεύει την ανάρρωση. «Χρησιμοποιώντας μία μόνο τομή, η μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών μου έχει ήδη βελτιωθεί με λιγότερα προβλήματα από τις τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα»


Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την πιο πρόσφατη αυτή εξέλιξη της χειρουργικής;

Οι περισσότεροι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για κλασική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορούν να υποβληθούν σε Ρομποτική Χολοκυστεκτομή da Vinci Si HD με τεχνολογία Single-Site(tm), σύμφωνα με τον Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη. «Καθώς το κύριο πλεονέκτημα της αφαίρεσης χολής «δια μιας τομής» είναι αισθητικό, επιλέγουμε τους ασθενείς μας προσεκτικά και λογικά, μελετώντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά», συμπληρώνει..


    Στην κορυφή