Βρουκέλλωση: Αποβολές στα ζώα, πυρετός στον άνθρωπο


Η βρουκέλλωση στα ζώα γίνεται αντιληπτή μόνον από τις αποβολές, ενώ στον άνθρωπο εκδηλώνεται ως λοίμωξη με σταθερό εύρημα τον κυμαινόμενο πυρετό, οπότε πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες εξετάσεις σε κάθε περίπτωση χρόνιου πυρετού, κακουχίας, αρθρίτιδας κ.λπ.

Τα ζώα που προσβάλλονται από τη βρουκέλλωση, στην ουσία δεν ασθενούν, παρά μόνον εμφανίζουν αποβολές που επισυμβαίνουν την πρώτη φορά που τα ζώα θα εγκυμονήσουν. Ο χοίρος και ο σκύλος μπορεί να εμφανίσουν και κλινικά σημεία χρόνιας νόσου, όπως η προσβολή των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.

Στον άνθρωπο επίσης η κλινική εικόνα δεν είναι χαρακτηριστική και μπορεί η βρουκέλλωση να εκδηλωθεί ως οξεία, υποξεία ή και χρόνια λοίμωξη, με σταθερό εύρημα τον κυμαινόμενο πυρετό, απ' όπου έλαβε και το όνομά της: πυρετός της Μάλτας ή μελιταίος πυρετός.

Σήμερα οι γιατροί είναι ευαισθητοποιημένοι, ώστε σε κάθε περίπτωση χρόνιου πυρετού, κακουχίας, αρθρίτιδας κ.λπ., και ανεξάρτητα από τη σχέση του ασθενούς με τα παραγωγικά ζώα, να διερευνούν τους ασθενείς και για βρουκέλλα.

Η διάγνωση στις οξείες περιπτώσεις είναι σχετικά εύκολη και βασίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες εκτελούνται στα περισσότερα νοσοκομεία. Δυσκολίες παρατηρούνται στις χρόνιες περιπτώσεις και στην παρακολούθηση των ασθενών μετά τη θεραπεία, οπότε και απαιτείται σχετική εξειδίκευση, η οποία επίσης υπάρχει σε πολλά από τα νοσοκομεία.

Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και απαιτεί καλή συνεργασία ασθενούς - γιατρού για να είναι αποτελεσματική και να αποφευχθούν οι υποτροπές της νόσου.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, αυτή βασίζεται στη λήψη μέτρων και στην εφαρμογή των κανόνων υγιεινής όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τα αγροτικά ζώα ή επεξεργάζονται νωπά προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό αρκεί η παλαιά καλή συνήθεια να καταναλώνει καλομαγειρεμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά μας παράγονται από παστεριωμένο γάλα, αλλά πολλά τυριά παράγονται από μη παστεριωμένο νωπό γάλα, γι' αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται αφού ωριμάσουν. Η ωρίμανση τα εξυγιαίνει, ακόμα και αν προέρχονται από γάλα ζώων με βρουκέλλωση.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας

    Στην κορυφή