ΒΑΣΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ Η ΗΡΩΙΝΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Σήμερα υπολογίζεται ότι 1.350.000 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (το 0,4% των ενηλίκων) κάνουν χρήση οπιοειδών, ενώ στη χώρα μας είναι η βασική ουσία εξάρτησης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που αποστέλλουν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο, σε ετήσια βάση, τα Εθνικά Κέντρα των κρατών - μελών και της Νορβηγίας. Σημειώνεται ότι η Ετήσια Έκθεση του 2010 βασίζεται σε στοιχεία του 2008. Την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν την Ευρώπη έκανε ο επικεφαλής του τμήματος 'Δίκτυο REITOX και Διεθνείς Συνεργασίες' του Ευρωπαϊκού Κέντρου Alexis Goosdeel.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη παραμένει σε σταθερά γενικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, ενώ η κάνναβη παραμένει η δημοφιλέστερη ουσία: 75.500.000 Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει κάνναβη (το 22,5% του πληθυσμού), από τους οποίους τα 17.000.000 είναι μεταξύ 15 και 34 ετών. Κοκαΐνη έχουν δοκιμάσει περίπου 14.000.000 (4,1%), ενώ 3.000.000 από αυτούς βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 15 και 34 ετών. Στη χώρα μας παρουσιάζεται και αυξητική τάση οσον αφορά στην κοκαΐνη. Ομως μεγάλο πρόβλημα αποτελούν πλέον και οι νέες συνθετικές ουσίες. Το 2008 εντοπίστηκαν 24 νέες ουσίες, από τις οποίες τα συνθετικά κανναβινοειδή (spice) και η μεφεδρόνη είναι οι πλέον δημοφιλείς, ενώ γίνεται διακίνηση τους μέσω ιντερνετ. Το 10 – 30% των εγκλείστων στις φυλακές των ευρωπαϊκών κρατών εκτίουν ποινές σχετικές με ναρκωτικά, ενώ η χρήση μέσα στη φυλακή είναι αρκετά υψηλότερη από ότι στο γενικό πληθυσμό.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως οι πολιτικοί θα πρέπει να συνυπολογίσουν το κόστος από μία ενδεχόμενη αύξηση της χρήσης, της εξάρτησης και των συνδεόμενων με αυτήν προβλημάτων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, προτού προχωρήσουν σε περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς για τα ναρκωτικά. Η Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ευρώπη 2010 έχει εκδοθεί και στην ελληνική γλώσσα και είναι διαθέσιμη από το ΕΚΤΕΠΝ (http://www.emcdda.europa.eu/events/2010/annual-report).


    Στην κορυφή