Το 17% έφτασε η μείωση των δαπανών των νοσοκομείων τον Ιούλιο


Η μείωση των δαπανών επιτεύχθηκε με τη μείωση των τιμών σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες υλικών (ορθοπεδικά, υγειονομικό αναλώσιμο υλικό, χημικά αντιδραστήρια και καρδιολογικά. Οσον αφορά στις προμήθειες και το παρατηρητήριο τιμών στόχος είναι ως το τέλος Αυγούστου να ολοκληρωθούν οι ομαδοποιήσεις 10.000 υλικών, μέσω ενιαίων προδιαγραφών, να αναδειχθεί η φθηνότερη τιμή της Ελλάδας, αλλά και οι τρεις φθηνότερες τιμές της Ευρώπης, ώστε το Σεπτέμβριο να ολοκληρωθούν οι επτά κεντρικοί διαγωνισμοί ύψους 400-500 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, οι συμβάσεις με όλα τα νοσοκομεία για τις προμήθειές τους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το Δεκέμβριο, ώστε από 1.1.2011 οι αποθήκες των νοσοκομείων να έχουν συμβάσεις και ένα νέο σύστημα logistics.

Τα παραπάνω ανεφερε χθες ο γγ του υπουργείο Υγείας Νίκος Πολύζος μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τροϊκας, που ενημέρωθηκαν μεταξύ άλλων για την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και τις δαπάνες υγείας. Ο κ. Πολύζος διέψευσε κατηγορηματικά τα περι τοποθετησης ορκωτων λογιστών στα δημόσια νοσοκομεία, ομως το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία και μάλιστα με ετήσια σύμβαση.

Οι διοικητές των νοσοκομείων υπόκεινται σε μηνιαίο έλεγχο, καθώς υποχρεούνται να παρουσιάζουν εκθέσεις ανά μήνα, σχετικά με την πορεία των δαπανών των νοσοκομείων, αλλά και όλων των αγορών που γεννούν υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις τους από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι υποχρεούνται στην καταβολή των οφειλομένων ανά τρίμηνο όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πολύζος.



    Στην κορυφή