Τι λένε οι επιστημονικοί φορείς για τις γλυκαντικές ύλες


Η αναζήτηση ουσιών με γλυκιά γεύση και ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν έγινε σαφές ότι, η έμφυτη αδυναμία των ανθρώπων προς τα τρόφιμα και ροφήματα με γλυκιά γεύση, είναι για πολλούς από αυτούς και η αιτία για αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, η ανάγκη για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, ειδικά στις μέρες μας, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Μέρος της λύσης θέλησε να δώσει η βιομηχανία τροφίμων, με τη χρήση γλυκαντικών υλών με μηδενικές ή πολύ λίγες θερμίδες και οι οποίες μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση αυτών των υλών ξεκίνησε αρχικά για καλό σκοπό, η στάση των Μ.Μ.Ε. αλλά και πολλών “ειδικών” απέναντί τους πολλές φορές θυμίζει “ιερά εξέταση”, γεγονός που, όπως είναι λογικό, δημιουργεί σύγχυση. Ποια είναι η άποψη των αρμόδιων επιστημονικών φορέων για τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες;

Ας γνωρίσουμε ποιοι είναι πραγματικά οι ειδικοί για τα θέματα ασφάλειας και έγκρισης των γλυκαντικών υλών, αλλά και όλων των πρόσθετων συστατικών στα τρόφιμα και ροφήματα:

 Ας γνωρίσουμε ποιοι είναι πραγματικά οι ειδικοί για τα θέματα ασφάλειας και έγκρισης των γλυκαντικών υλών, αλλά και όλων των πρόσθετων συστατικών στα τρόφιμα και ροφήματα:


Η γνώμη των πραγματικών ειδικών:

Οι ευρύτερα διαδεδομένες γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται σήμερα από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για γλυκιά γεύση και συγχρόνως χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, είναι η ασπαρτάμη, το ακεσουλφαμικό-Κ, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό και οι γλυκοζίτες της στεβιόλης (στέβια). Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται η γλυκαντική ισχύς κάθε ουσίας συγκρινόμενη με τη ζάχαρη και οι ημερομηνίες έγκρισης και τελευταίας επαναξιολόγησης από τους παραπάνω επιστημονικούς φορείς.

Η γνώμη των πραγματικών ειδικών:


Συνοψίζοντας:

  • «Εθνικές και Διεθνείς Αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και ρυθμιστικές αρχές σε περισσότερες από 100 χώρες, έχουν διεξάγει εκτενείς επιστημονικές έρευνες και αξιολογήσεις και έχουν καταλήξει ότι οι εγκεκριμένες γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς για χρήση»

FDA U.S. (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ΗΠΑ)

EFSA (Ευρωπαική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων)

The International Programme on Chemical Safety (WHO) Διεθνές Πρόγραμμα για την Ασφάλεια των χημικών ουσιών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

  • «Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται εντός των αποδεκτών ημερήσιων επιπέδων πρόσληψης όπως έχουν καθιερωθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων»

American Dietetic Association 2004 (Αμερικάνικος Διαιτολογικός Σύλλογος)

American Diabetes Association 2009, 2011 (Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος)

  • Σύμφωνα με την αξιολόγηση των επίσημων φορέων που βασίζονται σε μελέτες από διάφορες χώρες, η Εκτιμώμενη Ημερήσια Πρόσληψη των γλυκαντικών υλών, είναι κατά πολύ μικρότερη της τιμής της μέγιστης Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης, ακόμη και από άτομα που καταναλώνουν συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τρόφιμα με γλυκαντικά.

Εύα Ανδρέου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.glikia-simmaxia.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή