Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;



Οι διαταραχές της εκσπερμάτισης στον άνδρα είναι ένα βασικό κεφάλαιο των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, που αφορούν άμεσα τη σεξουαλική εικόνα της γυναίκας και πιο συγκεκριμένα την επιβεβαίωση της γυναικείας θηλυκότητας.

Η εκσπερμάτιση, που φωτογραφίζει την ολοκλήρωση της ανδρικής σεξουαλικής αίσθησης, σηματοδοτεί την κορύφωση του άνδρα που ευχαριστήθηκε και ικανοποιήθηκε από την ηδονή που του προσέφερε η σεξουαλική του σύντροφος. Ο χρόνος της σεξουαλικής διαδρομής μεταξύ των δυο συντρόφων είναι απόλυτα υποκειμενικός και εξαρτάται από τη σχέση που οι δυο τους εκφράζουν με γνώμονα την ηδονή και τη διέγερση που προκαλεί και προσφέρει ο ένας προς τον άλλον. Ο άνδρας δείχνει με την εμφάνιση της εκσπερμάτισης, τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό του τελείωμα που προσφέρει στη σύντροφο είτε ενδοκολπικά είτε μέσα στο σεξουαλικό παιγνίδι χωρίς την απαραίτητη ενδοσκοπική κορύφωση.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο συχνή διαταραχή των δυσλειτουργιών της εκσπερμάτισης και εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ανδρών. Η γυναίκα φαίνετε να δυσφορεί πολύ περισσότερο σε αυτή τη διαταραχή από ό,τι στη διαταραχή της στύσης, που την ερμηνεύει ως μια δυσλειτουργία του άνδρα που τη θέλει μεν, αλλά δεν μπορεί. Στην πρόωρη εκσπερμάτιση όμως η γυναίκα αισθάνεται ότι ο άνδρας τη θέλει μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι καθαρά ψυχολογική διαταραχή, εμφανιζόμενη συνήθως από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα και που βιώνεται υποκειμενικά ως «γρήγορο τελείωμα» και δε φαίνεται να έχει οργανικά αίτια. Πολλές φορές, συνυπάρχει με διαταραχή στυτικής λειτουργίας είτε ψυχογενούς είτε οργανικής αιτιολογίας. Σε μεγάλο ποσοστό η χρόνια διαταραχή της πρόωρης εκσπερμάτισης επιφέρει και στυτικό πρόβλημα στον άνδρα, όπως επίσης και η χρόνια στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επιφέρει και πρόωρη εκσπερμάτιση. Δηλαδή πιο απλά, η μια διαταραχή φαίνεται να επιβαρύνεται μέσα από τη άλλη και οι δυο μαζί σε μεγάλο ποσοστό συνυπάρχουν στις σεξουαλικές διαταραχές της ανδρικής ζωής.

Η προσωπικότητα του άνδρα είναι καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής. Ο άνδρας που είναι πρόωρος χαρακτηρίζεται από αισθήματα εσωστρέφειας, μειονεξίας και ανασφάλειας, ενώ το άγχος, η βιασύνη και η έντονη σχολαστικότητα αποτελούν βασικά γνωρίσματά του. Πολλές φορές, ο πρόωρος άνδρας είναι ένας άνθρωπος που δε μπορεί να εκφράσει εύκολα τη σκέψη του, τα συναισθήματα του και προτίμα να κρύβεται και να αμύνεται, ενώ με ευκολία ενοχοποιεί τον εαυτό του, βιώνει καταθλιπτικά συναισθήματα και πολύ συχνά αναστέλλει την ερωτική του δραστηριότητα.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συσχετίζεται με τον αυνανισμό, που η παρουσία του επιδεινώνει τη προωρότητα, αλλά συσχετίζεται ακόμα και με τη στάση και τη προσωπικότητα της γυναίκας συντρόφου. Ένας άνδρας, ο όποιος είναι πρόωρος με μια συγκεκριμένη γυναίκα, μπορεί να μην εμφανίζει αυτό το πρόβλημα με μια άλλη γυναίκα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι φταίει η γυναίκα για τη διαταραχή αυτή. Ωστόσο, η ισχυρή προσωπικότητα της, η αυξημένη σεξουαλική απαιτητικότητα για τον οργασμό της, η δύσκολη οργασμική της κορύφωση, αλλά και η ιδία η επιθετικότητα που βγάζει προς τον πρόωρο σύντροφο της, είναι στοιχειά που μπορεί να επιβαρύνουν αυτή τη διαταραχή. Ο τρόπος ζωής του άνδρα, το αυξημένο άγχος, καθώς και ο φόβος του να μη χάσει τη σύντροφο του αποτελούν επίσης σημαντικά κριτήρια επιδείνωσης του προβλήματος.

Το ζευγάρι μέσα από τη διαταραχή αυτή οδηγείται σιγά-σιγά στην αραίωση των επαφών, ώστε και οι δυο σύντροφοι δεν ζητούν τη σεξουαλική συνεύρεση για να μην απογοητευτούν και να μην τσακωθούν μπροστά σε αυτό το γρήγορο και βιαστικό τελείωμα του άνδρα και στη έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης της γυναίκας. Οι συνθήκες ζωής του ζευγαριού επίσης επηρεάζουν και την προωρότητα σε έναν άνδρα, που μπορεί να εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις. Για παράδειγμα, το ζευγάρι που αλλάζει περιβάλλον, πηγαίνει διακοπές και παίρνει μια πιο ήρεμη και ευδιάθετη περίοδο παρατηρεί μείωση του προβλήματος, κάτι που μπορεί να αλλάξει και να επιδεινωθεί κάτω από συγκρουσιακές εντάσεις της σχέσης.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα, που φαίνεται πραγματικά να απειλεί τη σχέση των δυο συντρόφων και να αποξενώνει τόσο τη σεξουαλική ζωή, όσο και τη ψυχική επαφή τους, αφού η γυναίκα χρεώνει αυτή τη συμπεριφορά στο σύντροφο της. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι το γρήγορο τελείωμα είναι λάθος και προκαλεί άγχος στη γυναίκα σύντροφο, η όποια είναι αιφνιδιασμένη από την απρόσμενη εκσπερμάτισή του. Εκείνη μένει στη μέση της σεξουαλικής διαδρομής, αισθανόμενη ότι δεν πρόλαβε να κορυφώσει, αφού ο άνδρας την αφήνει στα «κρύα του λουτρού», μη μπορώντας να διατηρήσει τη σεξουαλική του ορμή και κατ’ επέκταση τη στύση του, μετά το πρόωρο ή γρήγορο τελείωμα του. Αντιλαμβάνεται λοιπόν, ότι όλο αυτό δημιουργεί ψυχική ένταση, εκνευρισμό και θυμό στη γυναίκα που τον βλέπει πρόωρο και ανίκανο να της προσφέρει μια οργασμική κορύφωση. Μέσα στο μυαλό του, η δυσαρέσκεια της γυναίκας συντρόφου αποτυπώνεται ως φόβος, αγωνία και έμμονη μιας σκέψης, που σιγά-σιγά βασανίζει το μυαλό του με την κυρίαρχη σκέψη: «δεν θα μπορέσω να κρατηθώ…».

Η πρόωρη εκσπερμάτιση του άνδρα τον χαρακτηρίζει στις επόμενες σεξουαλικές συναντήσεις μαζί της, ενώ η δραματική ολοκλήρωση του συμβαίνει με ελάχιστες κινήσεις μετά τη διείσδυση μέσα στο κόλπο της. Ο άνδρας μετά την εισχώρηση, αδυνατεί να συγκρατήσει το αίσθημα της εκσπερμάτισης που βιώνει μέσα στο μυαλό του και που αναπόφευκτα οδηγείται σε αυτό. Η κατάσταση αυτή του προκαλεί πανικό και αισθήματα ενοχής, νιώθοντας ότι εκτίθεται, ρεζιλεύεται και θυμώνει τη σύζυγο. Εκείνη από τη πλευρά της σιγά- σιγά απογοητεύεται μαζί του, ενώ στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής του θυμίζει να την περιμένει και να μην φτάσει στην εκσπερμάτιση για να μπορέσει να απόλαυση περισσότερο την ηδονή. Αυτή όμως η φράση της αυξάνει περισσότερο το φόβο του και την προωρότητα.

Το ζευγάρι μέσα από τη διαταραχή αυτή απειλείται σοβαρά, αφού η γυναίκα εκφράζει έντονα το θυμό της και τη δυσφορία της, μη μπορώντας να ικανοποιηθεί, πιστεύοντας ότι ο άνδρας κοιτάζει εγωιστικά να ευχαριστηθεί ο ίδιος, αδιαφορώντας για τη δική της ικανοποίηση. Τον χρεώνει σαν εγωπαθή, εισπράττοντας την απόρριψη του, νιώθοντας την αδιαφορία του για αυτήν, με αποτέλεσμα να ψυχραίνεται μαζί του και να τον αποφεύγει, αφού γνωρίζει πλέον ότι η κάθε σεξουαλική τους επαφή θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η γυναίκα αγνοεί ότι ο άνδρας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής τρέμει από φόβο και γεμίζει με πανικό στην ιδέα ότι δεν θα μπορέσει να κρατήσει αυτή την ανεπιθύμητη και επώδυνη ψυχικά για αυτόν εκσπερμάτιση. Δεν είναι λίγες οι φορές που άνδρας φτάνει σιωπηλά στην εκσπερμάτιση, μη θέλοντας να προδώσει στη γυναίκα σύντροφο του το τελείωμά του, προσπαθώντας να διατηρήσει μετά την εκσπερμάτιση τη στύση του, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να «ξεγελάσει» έτσι τη σύντροφο που βρίσκεται σε μεγάλη σεξουαλική διέγερση, αισθανόμενος την υποχρέωση να της προσφέρει έναν οργασμό.

Ένας μεγάλος αριθμός προώρων ανδρών, προκειμένου να αναστείλουν και να καθυστερήσουν όσο μπορούν την επερχόμενη εκσπερμάτιση, σκάφτονται δυσάρεστα πράγματα, ακόμη και τη στιγμή της κηδείας τους ή μετρούν αριθμούς, ώστε να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο σεξουαλικής επαφής.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας


    Στην κορυφή