Τα νέα όπλα κατά του µελανώµατος


Δύο χάπια που ανακόπτουν την εξάπλωση του καρκίνου του δέρµατος παρασκεύασαν βρετανοί επιστήµονες. Χάρις σε αυτά, υποστηρίζουν, οι θανατηφόροι καρκινικοί όγκοι συρρικνώνονται έως και κατά 50%.

Τα χάπια, που µπορεί να κυκλοφορήσουν στην αγορά σε τρία χρόνια, υπόσχονται να βελτιώσουν σηµαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών µε µελάνωµα, καθώς και να παρατείνουν τον βίο τους. Η νόσος αποτελεί το πλέον επικίνδυνο είδος καρκίνου του δέρµατος, καθώς µπορεί να προκληθεί µε ταχύτατους ρυθµούς µετάσταση στο λεµφικό σύστηµα και σε εσωτερικά όργανα.

Το κακόηθες µελάνωµα θεωρείται η πιο συνήθης µορφή καρκίνου στις γυναίκες ηλικίας 20 ετών.

Μόνο στη Βρετανία, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 340 γυναίκες αυτής της ηλικίας µε µελάνωµα, εκ των οποίων περίπου 50 πεθαίνουν. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το ποσοστό των κρουσµάτων καρκίνου του δέρµατος έχει τετραπλασιαστεί λόγω της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, οι οποίες καταστρέφουν το DΝΑ των κυττάρων του δέρµατος. Υπολογίζεται πως τα επόµενα 15 χρόνια θα υπάρξει αύξηση των κρουσµάτων κατά 70%.

Το µελάνωµα, το οποίο αρχικά αναπτύσσεται από µία προϋπάρχουσα ελιά (σπίλο), µπορεί να αφαιρεθεί µε χειρουργική επέµβαση εάν διαγνωσθεί εγκαίρως. Ωστόσο, εάν υπάρξει µετάσταση σε άλλα µέλη του σώµατος, όπως στον πνεύµονα, το ήπαρ, τα οστά και τον εγκέφαλο, η εξέλιξη είναι ραγδαία. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε χηµειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για να ελέγξουν τα συµπτώµατα, όµως καµία από αυτές τις θεραπείες δεν σταµατά την εξάπλωση της νόσου.

Τα φάρµακα που παρασκεύασαν οι επιστήµονες εξουδετερώνουν τη βλαβερή πρωτεΐνη που προκαλεί την ανάπτυξη των όγκων και µε αυτό τον τρόπο σταµατούν την εξάπλωση της νόσου. Οι ερευνητές από τη φαρµακευτική εταιρεία GlaxoSmithΚline ανακάλυψαν πως καθένα από τα δύο είδη χαπιών µπορεί να µειώσει τον αριθµό των καρκινικών κυττάρων έως και κατά 50%. Εκφράζουν όµως την αισιοδοξία πως αν οι ασθενείς λαµβάνουν καθηµερινά και τα δύο χάπια συνδυαστικά, η θεραπεία µπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσµατική.

Θετικά τεστ
«Τα αποτελέσµατα των ερευνών είναι πολύ ενθαρρυντικά», δήλωσε στην «Daily Μail» ο δρ Πίτερ Λέµποβιτς, αντιπρόεδρος της GlaxoSmithΚline και επικεφαλής της έρευνας, η οποία πραγµατοποιήθηκε σε 80 ασθενείς µε καρκίνο του δέρµατος σε προχωρηµένο στάδιο.


Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online



    Στην κορυφή