ΤΟ "ΧΑΠΙ" ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια θυμούνται κάποια γεγονότα που έχουν ζήσει διαφορετικά από άλλες που δεν λαμβάνουν, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη για τις επιπτώσεις τους στη μνήμη.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ίρβαιν, οι γυναίκες που παίρνουν το «χάπι» θυμούνται εντονότερα την συναισθηματική φόρτιση που τους έχει προκαλέσει ένα γεγονός, όχι όμως τόσο τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου συμβάντος.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο εθελόντριες που ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης ανακαλούσαν στη μνήμη τους ένα αυτοκινητικό ατύχημα στο οποίο είχαν εμπλακεί η μητέρα ή ο γιος τους.

Είδαν λοιπόν, ότι οι γυναίκες που λάμβαναν το «χάπι», ακόμη και για μόλις έναν μήνα, ήταν σε θέση να θυμούνται καθαρά τα βασικά σημεία του τραυματικού γεγονότος που είχαν βιώσει - π.χ. ότι είχε γίνει ένα ατύχημα, ότι ο γιος τους είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ότι ο γιατρός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να του σώσει τη ζωή και ότι τελικά κατάφερε επιτυχώς να τον επαναφέρει. Δεν ήταν όμως σε θέση να θυμηθούν λεπτομέρειες γύρω από το συμβάν.

Αντίθετα, οι συμμετέχουσες που δεν λάμβαναν αντισυλληπτικά θυμόντουσαν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι δίπλα στο όχημα υπήρχε ένας πυροσβεστικός κρουνός κ.ά.

Τροποποίηση και όχι βλάβη
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έπαιρναν τα συγκεκριμένα χάπια ορμονών θυμόντουσαν τα κύρια σημεία ενός γεγονότος που τους είχε προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση, ενώ αντίθετα όσες δεν τα λάμβαναν ήταν σε θέση να περιγράφουν ό,τι είχαν ζήσει με λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Σον Νίλσεν, τα αντισυλληπτικά χάπια δεν προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη στη μνήμη.

«Εντοπίσαμε παρόλα αυτά μια τροποποίηση ως προς τον τύπο της πληροφορίας που μπορούσαν να θυμηθούν. Το πιο σημαντικό σημείο της μελέτης είναι ότι δείχνει πως η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών αλλάζει τη μνήμη».

«Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λήψη αντισυλληπτικών στη νοητική υγεία και ουσιαστικά σε πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες που τα λαμβάνουν παγκοσμίως» καταλήγει η ειδικός.

Τα αποτελέσματα της ανατρεπτικής μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Neurobiology of Learning and Memory».

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή