ΘΕΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ


Υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο καταγράφηκε στα Οινόφυτα.Ίσως υπεύθυνο να είναι το εξασθενές χρώμιο στο νερό επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ανησυχητικά, όμως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση τονίζουν οι ειδικοί. Ειδικότερα, το πρώτο μέρος επιδημιολογικής μελέτης κατέδειξε αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως και του πνεύμονα κατά 14% καταγράφεται στα Οινόφυτα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Βοιωτία, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών. Ίσως να ευθύνεται το μολυσμένο με χρώμιο νερό της περιοχής, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση λένε οι επιστήμονες.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κα Αθηνά Λινού είναι επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ειδικότερα, στη μελέτη πήραν μέρος 5.842 άτομα, που ήταν δημότες την περίοδο 1999-2009 αλλά και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

Στη διάρκεια των 11 ετών, καταγράφηκαν 474 θάνατοι, από τους οποίους 118 οφείλονταν σε καρκίνο. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο ήταν κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της Βοιωτίας.Η μελέτη έδειξε ότι ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης για τις γυναίκες, αλλά και από καρκίνο του πνεύμονα.

Όσον αφορά στα αίτια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στο μολυσμένο με χρώμιο νερό της περιοχής (το νερό δεν χρησιμοποιείται πλέον κατά τη Δημοτική αρχή). Ωστόσο, προσθέτουν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σεούλ.

Σημειώνεται ότι συμφώνα με τη δημοτική αρχή το νερό των Οινοφύτων δεν χρησιμοποιείται πλέον, ενώ δεν αποκλείεται η επίδραση άλλων παραγόντων όπως το κάπνισμα και οι επαγγελματικές εκθέσεις, αλλά και η μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Κατά την επόμενη φάση της επιδημιολογικής μελέτης θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις με τους πλησιέστερους συγγενείς των θανόντων από καρκίνους που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση και θα συνεχιστεί η μελέτη νοσηρότητας του Παρατηρίου Υγείας Οινοφύτων, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 2000 άτομα. Σύμφωνα με τους ερευνητές κρίνεται σκόπιμο να επεκταθεί η μελέτη τόσο χρονικά (μετά το 2010) όσο και και τοπικά σε κοντινές περιοχές ή άλλες περιοχές με παρόμοιες μορφές ρύπανσης.


    Στην κορυφή