ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΙΣΑ


Τη δημιουργία των Κοινωνικών Φαρμακείων και Ιατρείων για όλη την Ελλάδα στα πρότυπα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής διατύπωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης, στο 17ο συνέδριο των εκλεγμένων γυναικών, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

"Σε κάθε τοπική κοινωνία αυτής της χώρας πρέπει να δημιουργηθούν κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία για τους ανήμπορους, τους ανασφάλιστους και όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού" ήταν το μήνυμα του Γιώργου Πατούλη στο Συνέδριο.

Παρουσία του Σεβασμιότατου Υπέρτιμου και Έξαρχου Ευρώπης Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ Ειρηναίου, πολλών βουλευτών όλων των κομμάτων, του Δημάρχου Ηρακλείου κου Κουράκη και του Δημάρχου Χερσονήσου κου Δοξαστάκη, καθώς και της Πρόεδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κας Δασκαλάκη και του καθηγητή κου Φιλαλίδη, ο κος Πατούλης δήλωσε: μέσα από την τεχνογνωσία και την εμπειρία αυτής της καινοτόμας δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που δημιουργήσαμε, είμαστε τώρα έτοιμοι να βοηθήσουμε όλους όσους χρειάζονται τη δική μας συνδρομή σε κάθε τοπική κοινωνία. Σε όλη την Ελλάδα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους ανασφάλιστους και τους ανήμπορους συμπολίτες μας με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά κυρίως με σεβασμό.

Ενώνουμε τα χέρια, Ορθοδοξία - Επιστήμη και Τοπική αυτοδιοίκηση για να χτίσουμε, μέσα από τις μητροπόλεις, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους ΟΤΑ, όλοι μαζί την πρωτοποριακή δομή που ξεκινήσαμε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το φιλανθρωπικό της Οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ στη Αθήνα, τώρα σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, εμείς ξεκινήσαμε. Ιδρύσαμε παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το ακριτικό Καστελόριζο, στο βορειοανατολικότερο άκρο, την Ορεστιάδα του Έβρου, με επόμενο σταθμό το βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας στα Διαπόντια νησιά της ΙΜ Κέρκυρας. Παράλληλα, λειτουργούμε παρατήματα του Ιατρείου στους Δήμους Ίλιου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης, Περιστερίου, στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου και στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία."


Ο κος Πατούλης τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οι ΟΤΑ, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας και οι Μητροπόλεις, μέσα από το συντονισμό του ΕΔΔΥΠΠΥ, ως πυλώνα δικτύωσης όλων όχι μόνο σε επίπεδο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. "Πρωταρχικός άξονας", ανέφερε χαρακτηριστικά, "πρέπει να είναι η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους ιατρικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς, ώστε να επανδρωθούν και να εξοπλισθούν άμεσα δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινωνικά φαρμακεία σε κάθε Δήμο. Μπορούμε όλοι μαζί, σε κάθε τοπική κοινωνία να ενώσουμε τις δυνάμεις και να προασπίσουμε τους πολίτες μας στην κοινωνική μέριμνα και φροντίδα.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά το πλαίσιο δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και τη θέση της γυναίκας σε κάθε τοπική κοινωνία μέσα από το ρόλο της ως αιρετής.


    Στην κορυφή