ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ ΓΙΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΛΕΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ


Η πλειονότητα των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες θα πάψουν να κάνουν σεξ για τεκνοποίηση εντός των επερχόμενων δεκαετιών, πιστεύει κορυφαίος καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Ο δρ Χένρι Τ. Γκρίλι, καθηγητής Γενετικής και διευθυντής του Κέντρου για το Νόμο & τις Βιοεπιστήμες, πιστεύει ότι μέσα σε 20 χρόνια τα περισσότερα παιδιά θα συλλαμβάνονται στα ιατρικά εργαστήρια.

Δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να στιγματισθεί η φυσική διαδικασία της σύλληψης, δηλαδή το σεξ.

Τις απόψεις αυτές περιγράφει στο βιβλίο του με τίτλο «The End of Sex and the Future of Human Reproduction» που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάιο από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Σε 20 έως 40 χρόνια, όταν ένα ζευγάρι θα θέλει μωρό, εκείνος θα δίνει δείγμα σπέρματος και εκείνη θα δίνει ένα δείγμα δέρματος», δήλωσε στην εφημερίδα «The Times».

Από το δέρμα της γυναίκας θα δημιουργούνται βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ωάρια, τα οποία θα γονιμοποιούνται στη συνέχεια με τα σπερματοζωάρια από το δείγμα του άντρα.

Τα έμβρυα που θα δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο θα ελέγχονται για όλες τις πιθανές ασθένειες και οι μέλλοντες γονείς θα ενημερώνονται για το ποια είναι ακατάλληλα για ανάπτυξη και ποια μπορούν να διαλέξουν, αναλόγως με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Έτσι, θα μπορούν να διαλέγουν το ένα της προτιμήσεώς τους, το οποίο θα εμφυτεύεται στη μήτρα της γυναίκας για να αναπτυχθεί.

«Τα έμβρυα θα χωρίζονται σε κατηγορίες», εξήγησε ο δρ Γκρίνλι. «Η μία θα είναι τα σοβαρά, ανίατα, επικίνδυνα νοσήματα, που υπολογίζεται ότι θα φέρει το 1-2% των εμβρύων.»

Η δεύτερη κατηγορία θα είναι τα άλλα, ηπιότερα νοσήματα. Η τρίτη θα αφορά τα αισθητική χαρακτηριστικά των εμβρύων: μαλλιά, μάτια, σχήμα, ρυθμός γκριζαρίσματος των μαλλιών… Δεν ξέρουμε ακόμα πολλά γι’ αυτή την κατηγορία, αλλά οι γνώσεις μας αυξάνονται διαρκώς».

Και συνέχισε: «Η τέταρτη κατηγορία θα αφορά χαρακτηριστικά όπως η ευφυΐα του παιδιού, αν και πιθανώς δεν θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, αλλά μόνο με πιθανότητες αν ένα παιδί θα είναι διάνοια ή όχι».

Οι εξελίξεις αυτές θα γίνουν εφικτές χάρη στην αυξανόμενη γνώση του γονιδιώματος και την ικανότητα δημιουργίας ωαρίων από δερματικά βλαστοκύτταρα, εκτίμησε.

Ο δρ Γκρίλι πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν δραστικά οι γεννήσεις παιδιών με σοβαρά κληρονομούμενα νοσήματα, με τα οφέλη να είναι τόσο σημαντικά ώστε σε βάθος χρόνου θα θεωρείται ανεύθυνο να μένει μια γυναίκα έγκυος με φυσικό τρόπο.

Και ειδικά σε χώρες όπου η νόηση έχει βαρύ κοινωνικό τίμημα, «η απόκτηση παιδιού με φυσικό τρόπο μπορεί κάλλιστα να στιγματιστεί», κατέληξε.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή