ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΦΣ


Με το Προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΝ ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:

Το εμπάργκο σε φάρμακα αλλά και η πιστωτική ασφυξία από την πλευρά των πολυεθνικών του φαρμάκου αλλά και των τραπεζών, σε συνδυασμό με την αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών ταμείων, έχει οδηγήσει χιλιάδες φαρμακοποιούς στη χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας, αφού αδυνατούν να προπληρώσουν προκειμένου να αγοράσουν φάρμακα.

Σε τελική ανάλυση αυτή την κατάσταση την πληρώνει ο ασφαλισμένος, ο καταναλωτής. Έχουμε φτάσει να έχουμε κρούσματα ασφαλισμένων, καρκινοπαθών που δεν βρίσκουν φάρμακα στα φαρμακεία του ΙΚΑ και κάνουν μέχρι και 20 ημέρες προκειμένου να βρουν φάρμακα, παρακαλώντας στο τέλος κάποιον γνωστό τους φαρμακοποιό να προπληρώσει αυτός φάρμακα αξίας χιλίων, δύο χιλιάδων ευρώ. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα σήμερα. Μια κατάσταση φρίκης.
Το μνημόνιο και αυτή η πολιτική μας οδηγούν σε καταστάσεις κοινωνικής φρίκης. Και ο ατσαλάκωτος υπουργός Υγείας ασχολείται με το πώς θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος του μνημονίου για να συνεχίζει να διαχειρίζεται από καλύτερες θέσεις την κοινωνική φρίκη.

Βρισκόμαστε ως χώρα σε μια περίεργη γαλήνη, σε μια ηρεμία πριν την καταιγίδα. Όλοι γνωρίζουν ότι έρχεται καταιγίδα και κάνουν τους τρελούς. Η κυβέρνηση παριστάνει ότι κυβερνά, ο κ. Σαμαράς παριστάνει ότι αντιπολιτεύεται, οι υπουργοί παριστάνουν ότι διαφωνούν με αυτά τα οποία αποφασίζουν, όλοι μαζί παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται με τους τραπεζίτες, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε, αν είχαν συναίσθηση του κοινωνικού του καθήκοντος, να προετοιμάζουν τη χώρα και την κοινωνία γι αυτή τη μεγάλη καταιγίδα που έρχεται. Δυστυχώς είναι ανίκανοι να το πράξουν.

Το συντομότερο δυνατό, με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, πρέπει να έχουμε πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ειδάλλως θα βρεθούμε τελείως απροετοίμαστοι σε μια κοινωνική καταιγίδα δίχως έλεος.

ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΘΟΔΩΡΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου):
Νομίζω ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τα είπε όλα. Την ώρα που η περίθαλψη καταρρέει και τα φαρμακεία κλείνουν από την οικονομική ασφυξία, εμείς αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και για τα φάρμακα του κόσμου. Αυτό που ζητάμε είναι, η κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα ώστε να πληρωθούν τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων και να παρέμβουμε προς την κατεύθυνση των πολυεθνικών ώστε να μπορέσουν τα φαρμακεία να επιβιώσουν. Αυτό είναι χρέος της κυβέρνησης, οφείλει να το κάνει και οφείλει να το κάνει σήμερα.

Έχετε αποφασίσει ποιο τρόπο κινητοποιήσεων θα έχετε απέναντι σ΄ αυτό που συμβαίνει σήμερα;.

2 και 3 του μηνός υπάρχει πανελλαδική απεργία των φαρμακείων με παράλληλα αναστολή πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πιστεύουμε μέσα στην άλλη βδομάδα να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις. Διαφορετικά η κατάσταση στην
φαρμακευτική περίθαλψη, όπως και γενικότερα στην περίθαλψη θα καταρρεύσει.    Στην κορυφή