ΣΕΠ: ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ


Πρόβλημα στις αποπληρωμές και αναμενόμενες ελλείψεις υλικών, είναι τα συμπεράσματα του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ) μετά τη νέα συνάντηση των προμηθευτών με τον κ. Υπουργό Υγείας στις 28/12/2010.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΕΠ, «για μια ακόμη φορά δηλώθηκε η αδυναμία του Υπουργείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους προμηθευτές για τις οφειλές των νοσοκομείων του 2010 και ζητήθηκε νέο «κούρεμα» των απαιτήσεων τους της τάξης του 20%, κάτι το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό και φέρνει απόγνωση στον κλάδο. Πολύ απλά το Υπουργείο Υγείας εισάγει νέα ζημιά στους προμηθευτές ζητώντας τους έκπτωσή της τάξης των 300 εκ. ευρώ για το 2010, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε ανακοινώσει ότι θα εφαρμοστεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία και θα εξομαλυνθούν οι πληρωμές.

Και αυτό έρχεται να προστεθεί στην κατάσταση κατά την οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη οι οφειλές των ετών 2007-2009 με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία οι προμηθευτές θα υποχρεωθούν να προεξοφλήσουν, χάνοντας πάνω από 30% της αξίας τους. Επιπλέον η ροή των πληρωμών κατά το έτος 2010, εξακολουθεί να είναι πολύ αργή, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μεταξύ των μελών του Συνδέσμου μας, τα 3/4 των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου του 2010 παραμένει ανεξόφλητο. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 23%, των οποίων οι εταιρίες υποχρεωτικά έχουν αποδώσει στο δημόσιο τον επόμενο μήνα.

Δυστυχώς για τους προμηθευτές, το διαιωνιζόμενο πρόβλημα με τις πληρωμές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη κονδυλίων αλλά και στις μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθούν τα Νοσοκομεία στην έκδοση των παραγγελιών τους. Είναι βέβαιο ότι αυτή η κατάσταση μαζί με την απέραντη γραφειοκρατία, θα οδηγήσουν σε ελλείψεις υλικών, διότι οι προμηθευτές δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να διακινδυνεύουν τη νομιμότητα των παραγγελιών που εκτελούν.

Το νέο Σχέδιο Νόμου για τις προμήθειες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Με τις κατάλληλες βελτιώσεις, που έχουν προταθεί από τους προμηθευτές, ο νέος νόμος θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για την εξυγίανση του χώρου προμηθευτών της Υγείας περιορίζοντας τις αλόγιστες σπατάλες και εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στον Έλληνα πολίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.


    Στην κορυφή