ΣΑΛΜΑΣ: ΟΧΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Διατροφής και Άθλησης κατά τη συνάντηση με τους Διοικητές των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και τους Διοικητές των Νοσοκομείων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τον Υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης να ανακοινώνει ότι θα ανακοστολογηθούν όλες οι ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία προς τα κάτω.
Προφανώς, λειτουργεί ακόμη ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας παρέχει υπηρεσίες στα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι πράξεις είναι ήδη υποκοστολογημένες από το 1992 και 1998. Και αυτό είναι βασική αιτία μειωμένων εσόδων των νοσοκομείων και σώρευσης ελλειμμάτων.

Κάποιος πρέπει να συμβουλεύσει το νέο Υπουργό Υγείας πώς θα αυξήσει τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι πως θα τα μειώσει, ώστε να πάψει το φαινόμενο για κάθε δέκα ευρώ που αγοράζουν σήμερα τα νοσοκομεία να πληρώνουν το ένα και να στέλνουν τα υπόλοιπα εννέα στα παιδιά μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με μείωση της κοστολόγησης των πράξεων την ώρα που έχουν δεσμευθεί στην “αναφορά για την οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας” για το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή για αύξηση κατά 30% των τιμολογίων και συνεπώς των νοσηλίων.

Εάν το γνώριζε ο Υπουργός δεν θα είχε κάνει χρήση του δικαιώματος να εκτίθεται.
Επίσης, το νοικοκύρεμα των δαπανών των νοσοκομείων δεν γίνεται με φραστική εντολή. Προϋποθέτει εφαρμογή εργαλείων πολιτικών, όπου η μείωση δεν θα ρίχνει την ποιότητα.

Σήμερα, γίνονται μειωμένες πράξεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να υπάρξει μείωση των δαπανών. Ο χώρος της Υγείας δεν θέλει λογιστική προσέγγιση. Είναι σαφώς κάτι πιο πολύπλοκο και απαιτεί γνώση»
.



    Στην κορυφή