Πώς να ''ταΐσετε'' το ανοσοποιητικό σας


Αν έχετε πάρει όλα τα μέτρα πρόληψης, πόσο εύκολο είναι πια να εκτεθείτε στους παθογόνους μικροοργανισμούς; Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, μόνο τα κουμπιά του ασανσέρ περιέχουν σαράντα φορές περισσότερα μικρόβια από όσα βρίσκονται στις δημόσιες τουαλέτες. Έτσι, με μία απλή αναγωγή, στο χώρο εργασίας σας μπορεί να περιέχονται 400 φορές περισσότερα βακτήρια από όσα συναντάμε.. στο καπάκι μιας λεκάνης!

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για πολλά μικρόβια και καθημερινά αλληλεπιδρούμε με χιλιάδες μικροοργανισμούς. Όμως ένα ολόκληρο δίκτυο εξειδικευμένων οργάνων, ιστών και κυττάρων, δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλληλεπιδρά με τους ξένους εισβολείς και μας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις.


Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε;


Επιλέξτε έξυπνα τρόφιμα:

Πληθώρα μελετών δείχνουν πως κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Αφού το ανοσοποιητικό «πίνει στην υγειά μας», εμείς τι πρέπει να φάμε;

Βιταμίνη C: έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων. Έρευνες δείχνουν πως η πρόσληψή της μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της γρίπης έως και 48%.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια). Υπάρχει όμως και σε άλλα τρόφιμα όπως το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι ωμές πιπεριές, το μπρόκολο και το λάχανο. Επίσης μπορείτε να πάρετε σημαντική ποσότητα μέσα από χυμούς εμπλουτισμένους με έξτρα βιταμίνη C.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες όπως η απελευθέρωση των αντισωμάτων και ενισχύουν τη δράση των φαγοκυττάρων και των Τ-λευκοκυττάρων, των «στρατιωτών» της άμυνάς μας.

Πηγές αποτελούν τα ολικής άλεσης τρόφιμα, τα λαχανικά, τα όσπρια, η πατάτα, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί, ενώ η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και το γιαούρτι.

Βιταμίνη Α: Ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό, αλλά σε υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό συστήνεται να προσλαμβάνεται κατά κύριο λόγο από φυσικά τρόφιμα όπως το συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά καθώς επίσης και από τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως τα καρότα, τα βερίκοκα και το μάνγκο.

Ψευδάργυρος: ανεπάρκειά του δρα κατασταλτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Καλές πηγές αποτελούν το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια ζώων, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, το μπρόκολο και ο αρακάς.

Σελήνιο: βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων. Βρίσκεται στα καρύδια, σε ψάρια (κυρίως στον τόνο), στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στο κουσκούς και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.


Αντί για διαιτολόγιο. . κάντε Χρωματολόγιο!

Εντάξτε πολλά-διαφορετικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Να θυμάστε πως κάθε φρούτο και λαχανικό έχει διαφορετική σύσταση σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Βάζοντας χρώματα στο πιάτο σας προσλαμβάνετε ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Έτσι οι πιθανότητες να παραμείνετε υγιείς είναι με το μέρος σας.

Ενυδατωθείτε σωστά

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και αναμφισβήτητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Καταναλώστε λοιπόν αρκετό νερό και φροντίστε να προλαβαίνετε τη δίψα σας. Εναλλακτικά επιλέξτε 100% φυσικούς χυμούς, light αναψυκτικά, καφέ και τσάι καθώς και αυτά συμβάλλον στην ενυδάτωση.

Προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που ανάμεσα στα υπόλοιπα οφέλη ενισχύουν και την άμυνα του οργανισμού. Μπορείτε να τα βρείτε φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, με κυριότερα το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί ή να τα προσλάβετε μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Έρευνες δείχνουν μία θετική συσχέτιση ανάμεσα στο αυξημένο βάρος και την ευαισθησία στις λοιμώξεις. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ασθενείας. Επομένως, φροντίστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να ρίξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στα φυσιολογικά όρια, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βάλτε κίνηση

Η άσκηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας σας ευχαριστεί.

Τι να φάτε αν αρρωστήσετε;

Αν τελικά «δεν τη γλιτώσατε» και η γρίπη σας έριξε στο κρεβάτι, να θυμάστε πως το σώμα σας αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μία αναβολική κατάσταση. Προσπαθεί δηλαδή να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τους ιστούς του. Παρόλο που η όρεξή σας είναι μειωμένη πρέπει να προμηθευτείτε ενέργεια. Προσπαθήστε κάθε 2-3 ώρες να καταναλώνετε μία μικρή ποσότητα φαγητού.

Επιλέξτε τρόφιμα εύπεπτα και πλούσια σε συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και το σελήνιο. Το σώμα επίσης χρειάζεται πρωτεΐνη. Προτιμήστε άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια. Μάλιστα ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά (πχ φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) σας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας! Επίσης οι σούπες μπορεί να είναι καλά ανεκτές από το στομάχι, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Σε περίπτωση που ο εμετός ή η διάρροια αποτελούν συμπτώματα της ασθένειάς σας πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση στην αναπλήρωση των υγρών καθώς και των ηλεκτρολυτών που έχετε χάσει. Αποφύγετε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά (π.χ. άπαχο κρέας), περιορίστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης προϊόντα) και επιλέξτε εύπεπτα τρόφιμα όπως ρύζι, πατάτες και επεξεργασμένα δημητριακά. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων θα σας ανακουφίσει επίσης από τα συμπτώματα. Περαστικά!

Τζόβα Ελίζα
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή