Πρόληψη και αντιμετώπιση ιώσεων κατά την εγκυμοσύνη


Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να αποτελούν μια ευχάριστη ανάμνηση. Όμως τη συγκεκριμένη εποχή κάθε χρόνο παρατηρείται έξαρση των ιώσεων. Μεταξύ των «εύκολων θυμάτων» είναι και οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, διότι κατά τους μήνες της κύησης ο οργανισμός υφίσταται μια πτώση του ανοσολογικού, η οποία είναι φυσιολογική, ούτως ώστε να δεχτεί το σώμα το έμβρυο και να μην ξεκινήσει τη διαδικασία αποβολής του.

Η ανοσοκαταστολή λοιπόν είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες μιας εγκύου να κρυολογήσει ή να προσβληθεί από κάποιον ιό, μεταξύ αυτών και η γρίπη. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται πτώση της ενέργειας της εγκύου, οπότε ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η πνευμονία, αυξάνεται.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ένα κρυολόγημα ή μια ίωση θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Όλες οι μέλλουσες μητέρες λοιπόν, είτε υπάρχει είτε όχι επιδημία γρίπης, είτε έχει λιγότερο ή περισσότερο κρύο… κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει :

• Να πλένουν συχνότατα και σχολαστικά τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι και αμέσως μετά να βάζουν αντισηπτικό χεριών με βάση φυσικά προϊόντα. Προσοχή όμως: για να μην συνηθίσει ο οργανισμός το αντισηπτικό, θα πρέπει η χρήση του να περιορίζεται στους χειμερινούς μήνες.
• Να χρησιμοποιούν αντισηπτικό χεριών, αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό .
• Να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, με ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές βιταμίνης C, η οποία λειτουργεί ως ασπίδα του οργανισμού. Τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης με τον γυναικολόγο.
• Να προμηθεύονται φαρμακευτικά φυσικά προϊόντα από τις αρχές του χειμώνα, ώστε με τα πρώτα συμπτώματα να υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι.

Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγουν :

• Να αγγίζουν τα μάτια, το στόμα και τη μύτη.
• Τις επαφές με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, και γενικότερα τις στενές επαφές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να μην έχει εμφανίσει ακόμα συμπτώματα.
• Την έκθεση στο κρύο.
• Τους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών μετάδοσης των ιών.
• Την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, καθώς, πέραν όλων των άλλων γνωστών επιπτώσεων, μειώνει την τοπική αντίσταση του βλεννογόνου του φάρυγγα, του λάρυγγα, της τραχείας και των πνευμόνων, οπότε η γυναίκα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο προσβολής από κάποιο ιό.

Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν να απομονωθεί μια έγκυος, ούτε να ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον, εάν αρρωστήσει θα πρέπει κατά το δυνατόν να αποφύγει τη λήψη φαρμάκων, γιατί τα φάρμακα κατά της γρίπης απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη. Εάν, παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα επιβάλλουν τη λήψη φαρμάκων, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της και να μην τα λάβει αυθαίρετα.

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος ή μιας ίωσης που μπορούν άφοβα να ακολουθήσουν οι έγκυες είναι:

Πυρετός: Δροσερό μπάνιο ή επίθεμα πάγου στο μέτωπο και λήψη πολλών υγρών.
Κρυάδες : ζεστό αφρόλουτρο
Μυϊκοί πόνοι : ζεστό αφρόλουτρο ή εντριβή
Καταρροή : ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού, ρινικές εισπνοές με φύλλα ή αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, επάλειψη μικρής ποσότητας κάτω από τη μύτη αλοιφής με βάση τον ευκάλυπτο.
Βήχας : καραμέλες με βάση το μέλι, εισπνοές με φύλλα ή αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου από το στόμα.

Επίσης, η χρήση υγραντήρα που δέχεται σε θήκη αιθέριο έλαιο, μπορεί να επιταχύνει την ίαση.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι έγκυες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν το κρυολόγημα ή τη γρίπη με «ελαφρότητα», γιατί ο οργανισμός τους είναι ευάλωτος. Με την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους, προκειμένου να περάσουν ανώδυνα την κατάσταση, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και το έμβρυο. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη γρήγορη, χωρίς επιπλοκές ανάρρωσή τους.

Ευάγγελος Γκικόντες
Μαιευτήρας - γυναικολόγος,
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»
www.diagnostiki.gr

    Στην κορυφή