Ποιες ορμονικές διαταραχές αλλοιώνουν τη σεξουαλική της ζωή;


Ο ορμονικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκφραση της σεξουαλικότητας της γυναίκας καθώς σχετίζεται με τη σεξουαλική της επιθυμία , τη διέγερση και τον οργασμό της . Η ορμονική της απορρύθμιση λόγω παθήσεων του θυρεοειδή αλλά και άλλων διαταραχών, αποτελεί συχνή αιτία σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Είναι αναγκαίο , λοιπόν, ο κλινικός γιατρός να ζητά ειδικό ορμονολογικό έλεγχο σε περιπτώσεις που αναφέρεται διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας από την ίδια τη γυναίκα ή από το σύντροφο της. Ειδικότερα, η σεξουαλική υγεία της γυναίκας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Οι συχνότεροι τύποι πάθησης του θυρεοειδή είναι οι εξής:

Υποθυρεοειδισμός: Αυτή είναι η πιο κοινή πάθηση του θυρεοειδή, κατά την οποία ο συγκεκριμένος αδένας παράγει πολύ λιγότερη ποσότητα ορμόνης από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι πολύ συχνή σε γυναίκες άνω των 40, σε γυναίκες οι οποίες έχουν οικογενειακό ιστορικό πάθησης του θυρεοειδή, καθώς και σε γυναίκες οι οποίες έχουν γεννήσει πρόσφατα. Μερικά από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τα εξής: κούραση, μυϊκοί πόνοι, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, μειωμένη όρεξη σε συνδυασμό με συνεχή αύξηση βάρους, ξηρότητα δέρματος, τριχόπτωση, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία κ.α.

Υπερθυρεοειδισμός: Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες. Στην περίπτωση υπερθυρεοειδισμού εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα ορμόνης από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός. Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι: νευρικότητα, ευερεθιστότητα, συχνές εναλλαγές της διάθεσης, αυξημένη εφίδρωση, αυξημένη αίσθηση πείνας και δίψας, συνεχής έλλειψη βάρους, κούραση, αϋπνία, τριχόπτωση κ.α.


Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν:
  • Την έμμηνο ρύση της γυναίκας. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στον κύκλο ή μπορεί να συμβάλλουν στην καθυστέρηση της έναρξης της περιόδου. Κάποιες φορές σχετίζονται με δυσμηνόρροια αλλά και με αμηνόρροια.
  • Τη γονιμότητά της. Μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή ωαρίων στον οργανισμό καθώς και να δημιουργηθούν κύστες στις ωοθήκες.
  • Την ψυχική υγεία. Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με κλινική κατάθλιψη. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν πάρει φαρμακευτική αγωγή για πάθηση του θυρεοειδή έχουν παρουσιάσει βελτίωση σε συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Τη σεξουαλική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.



Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή